Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Eriskay

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Eriskay
GeenfotohoofdT.jpg
Eriskay7.jpg
Stokmaat: tussen de 1.24 en 1.38 meter
Kleur: grijs of schimmel en zwart of bruin
Land van herkomst: het eiland Eriskay, onderdeel van de Hebriden voor de kust van Schotland
Link naar stamboek: http://www.eriskaypony.com/

De Eriskay pony is een zeldzaam ras dat afkomstig is van het eiland Eriskay. Dit eiland behoort bij de Hebriden, een eilandengroep voor de kust van Schotland. Tegenwoordig zijn er slechts enkele honderden Eriskay pony's over de wereld verspreid.

Geschiedenis

De Eriskay pony's hebben verre Noorse en Keltische voorvaderen. Dit is bewezen tijdens onderzoeken naar de proporties van de Eriskay pony's in verhouding tot de prehistorische paardentekeningen gevonden in Schotland.

De pony's werden tot in de 19e eeuw met name gebruikt als lastdieren en dankzij het ruige klimaat op het Eriskay eiland ontwikkelden de pony's dichte vachten, manen en staart die zich aanpasten aan het winderige, koude en ruige klimaat. Dankzij het sterke karakter van de pony's werden de Eriskay's de drijvende kracht achter vele gezinnen, die de sterke pony's nodig hadden tijdens het werk.

Echter, in 1970 kwam men tot de ontdekking dat er nog maar 20 rasechte Eriskay pony's waren en nog maar één echte hengst. Dit resulteerde in de samenwerking van een dominee, dokter, dierenarts, wetenschapper en boeren voor de behouding van het ras. Dankzij deze samenwerking heeft het aantal pony's nu rond de 420 bereikt, terwijl de Eriskay Pony Society zich inzet om dit aantal te verhogen.

Exterieur

Over het algemeen is de overheersende kleur van Eriskay pony’s grijs of schimmel, alhoewel zwart en bruin ook toegestaan zijn. Behalve deze kleuren zijn er geen andere kleuren toegestaan.

  • Hoofd – Breed voorhoofd met goede ronde ogen, van elkaar af gezet. De oren zijn welgeplaatst en klein. Diepe kaak en zachte neus die het zachte karakter goed uitdrukken
  • Front – Schuine schouder en een hoog ingezette hals die fier gedragen wordt. De borst is niet te breed.
  • Lichaam – Lange ribbenkast, maar een korte rug die een krachtige achterhand garandeert. Goed, schuin kruis, totaan de staart, die eveneens zorgt voor een sterke achterhand.
  • Benen en hoeven – Droge benen, maar niet breed. De hoeven zijn hard en rond, in goede proportie tot de beenlengte. Beenwerk is fijn met een kleine vetlok.
  • Manen, staart en vacht – Zomervacht fijn en zacht, wintervacht dik en waterdicht. Dikke manen en staart. De staart is welgedragen.
  • Beweging – Vloeiende bewegingen zonder onderbrekingen, met goed ritme. De stap en draf zijn recht en hebben goede achterhandbeweging en veel schoudervrijheid.

Karakter

Omdat in het verleden sterke pony's met een goed karakter nodig waren en de zwakke karakters niet werden getolereerd, resulteerde dit in een werkwillige, intelligente en sterke pony die zich vriendelijk toonde naar de mens.

Gebruik

Eriskay pony’s worden tegenwoordig gebruikt als last- en rijpony’s voor de eilandbewoners, zoals zij in de geschiedenis ook altijd zijn gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: standfoto van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.