Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pony

Uit Bokt
Een wilde pony

Het woord pony is afkomstig uit het Engels. Halverwege de 19e eeuw werd het in Nederland gebruikelijk om een klein paard als pony aan te duiden, vooral Shetlandpony's. Citefout: Onjuist label <ref>; refs zonder naam moeten inhoud hebben Afhankelijk van de context gebruikt men het woord pony om een klein paard tot een bepaalde schofthoogte aan te duiden of wordt er gerefereerd aan een ras met specifieke bouw en kenmerken.

In de sport bepaalt de stokmaat of aan paarden- of ponywedstrijden moet worden deelgenomen. Internationaal geldt dat in de ponyrubrieken een pony niet hoger mag zijn dan 1.48,1 meter. In Nederland bestaat een afwijkende regel en mogen dieren met een stokmaat tussen de 1.48,1 m. en 1.56,9 m. starten als E-pony's. Citefout: Onjuist label <ref>; refs zonder naam moeten inhoud hebben Voor de overige pony's wordt er daarnaast een indeling gemaakt op basis van de stokmaat van de pony.

Over het algemeen hebben pony's in vergelijking met paarden een veel manen en staart, robuustere lichaamsbouw en kortere ledematen. Het kleinste ponyras is de Shetlandpony.


Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.