Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gang

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Paarden beschikken over verschillende gangen. Deze verschillen onderling in beenzetting en snelheid. Sommige gangen hebben een zweefmoment, andere gangen niet. Naast stap, draf en galop beschikken sommige rassen over een aanleg voor andere gangen zoals de tölt of de telgang.

Basisgangen

De stap

Nuvola actions next.png Zie Stap voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De stap is de rustigste gang van het paard, waarbij het paard zijn benen één voor één optilt. De snelheid is ongeveer gelijk aan het wandeltempo van mensen.

De draf

Nuvola actions next.png Zie Draf voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De draf is een tweetaktgang met een zweefmoment. Het paard zet hierbij steeds het diagonale benenpaar aan de grond (linksvoor met rechtsachter, en omgekeerd), afgewisseld met een zweefmoment. Het tempo van de draf ligt iets hoger dan de stap. De ruiter kan bij deze gang lichtrijden of doorzitten.

De galop

Nuvola actions next.png Zie Galop voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De galop is een drietaktgang met een zweefmoment ofwel sprong. Omdat de beenzetting van deze gang asymmetrisch is zijn er 2 variaties, de linkergalop en de rechtergalop. Het tempo ligt nog iets hoger dan bij de draf.

Speciale gangen

Deze gangen komen niet bij elk paard voor. Voor de meeste gangen is een aangeboren aanleg noodzakelijk, en sommige rassen worden speciaal gefokt op deze aanleg.

De tölt

Nuvola actions next.png Zie Tölt voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De tölt is een viertaktsgang, net als de stap. Het tempo kan variëren van iets boven staptempo tot rentempo tölt. Doordat deze gang geen zweefmoment kent, is deze gang erg comfortabel uit te zitten voor de ruiter

De telgang

Bij de telgang tilt het paard de laterale benenparen afwisselend op (linksvoor en linksachter tegelijk, gevolgd door rechtsvoor en rechtsachter). Bij lagere snelheden is deze gang over het algemeen ongewenst, maar de rentelgang is een gewaardeerde gang.

Western gangen

Nuvola actions next.png Zie Western gang voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • Walk: De westernbenaming voor de arbeidsstap
  • Jog: Langzame verzamelde draf, waarbij de ruiter niet uit het zadel wordt gegooid. Op wedstrijd is het verplicht door te zitten in deze gang.
  • Extended jog: Verruiming van de jog, waarbij het paard dus ruimer gaat lopen, niet (veel) sneller.
  • Trot: Rustige arbeidsdraf, meestal wordt hierin licht gereden. Deze gang wordt meestal niet gevraagd op wedstrijden.
  • Lope: Langzame handgalop. Een langzame lope is dus gewenst, echter is een krachtige, soepele sprong nog steeds gewenst.
  • Extended lope: Verruiming van de lope, waarbij het paard dus ruimer gaat lopen, niet (veel) sneller.
  • Canter: Rustige arbeidsgalop
  • Counter canter: Rustige contra-arbeidsgalop

Bronnen, referenties en/of voetnoten