Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vacht

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Water verdampt uit de vacht
De wintervacht van een IJslander isoleert zo goed dat de sneeuw blijft liggen.
Een natgeregende vacht, alleen de buitenste laag is nat.

De vacht is één van de belangrijkste onderdelen van een paardenlichaam. De vacht houdt de lichaamswarmte, geproduceerd door de spijsvertering van het paard vast en beschermt de huid tegen koude, nattigheid en beschadigingen.

De vachtkleur van paarden kan erg verschillen, en er komen verschillende aftekeningen op voor.

Hoe werkt de vacht?

De vacht van een paard bestaat uit vele kleine dunne haren. De lucht daartussen zorgt voor isolatie, waardoor de warmte wordt vastgehouden. De vacht is aangepast op de leefomgeving van het paard. Paardenrassen uit koude en natte klimaten, zoals de IJslander, maken vaak een veel dichtere vacht aan dan paarden uit warme streken.

In de zomer heeft een paard een dunne, gladde zomervacht, in de winter komt hier een dikkere en donzigere wintervacht voor in de plaats. Een paard verhaart dus 2 keer per jaar.

De dikte van de vacht hangt ook af van de temperatuur. Als paarden dag en nacht buitenstaan zullen ze een warmere vacht aanmaken dan wanneer ze binnen staan. Ook het gebruik van dekens kan de vachtgroei remmen. Er zijn zelfs paarden waarbij de zomervacht warmer is dan de wintervacht. Zij brengen de winter door in een warme stal maar komen in de zomer dag en nacht op het land.

Net als bij andere dieren kunnen de haren van de vacht overeind gaan staan voor extra isolatie. Dit is vergelijkbaar met kippenvel bij mensen. Bij heel warm weer gaat de vacht plat liggen. Er kan dan bijna geen lucht tussen de haren komen en het paard zal het minder snel warm krijgen.

Regen en zweten

Als een paard hard aan het werk moet en hij krijgt het daarbij warm zal het gaan zweten. Dat zweet zal direct op de huid komen te liggen, dus in eerste instantie zal het niet veel in contact komen met de vacht, de vacht zal wat klammer aanvoelen maar is nog niet nat. Pas na enige tijd zal het zweet via de haren van de vacht worden afgevoerd en verdampen. Op dat moment wordt de vacht dus nat. Door de vetlaag op de haren zal het zweet zich niet kunnen aanhechten en daardoor zal de vacht sneller opdrogen.

Bij regen werkt het ongeveer het zelfde, een regenbui zorgt er voor dat de vacht nat wordt. Echter word het regenwater meteen afgevoerd op dezelfde manier als dat bij het zweet gebeurd. In de meeste gevallen zal het regen water de huid niet eens raken.

De vetlaag

De vacht van een paard behoort een beetje vettig te zijn om zijn natuurlijke werking te kunnen volbrengen. Door te veel borstelen en wassen kan de vetlaag aangetast worden. Helemaal bij het gebruik van ontvettende mensen shampoo kan dit erg snel gebeuren. Pas daar mee op want de vacht zal tijd nodig hebben om zijn vetlaag te herstellen en tegen die tijd kan de vacht moeilijker zijn taak verrichten. Een ontvette vacht stoot het water niet meer af waardoor het langer duurt voordat zweet of water opgedroogd is.

Foto's

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.