Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Zintuig
De zintuigen van een paard zijn veel beter ontwikkeld dan die van de mens. Het hoofd is heel belangrijk voor de zintuigen en daarnaast ook de huid, hierin bevinden zich onder andere de zintuigen voor tast, kou, warmte, druk en pijn.
De zintuigen zijn:
Zicht
Zie Zicht voor het hoofdartikel over dit onderwerp. |
Het zicht van een paard is anders dan dat van mensen. Paarden kunnen op grote afstanden bewegingen waarnemen en reageren daar op. In tegenstelling tot de mens kan een paardenoog zijn focus niet variëren van een voorwerp dichtbij naar een voorwerp veraf. Een paard focust door zijn hoofd omhoog of omlaag te brengen. De ogen van een paard zitten aan de zijkant van zijn hoofd. Hierdoor kan een paard goed zijdelings en achteruit kijken, maar doordat ze dit maar met 1 oog doen kunnen ze minder goed diepte en afstanden waarnemen dan mensen. Alleen recht vooruit overlapt het gezichtsveld van beide ogen en kan een paard diepte zien. Recht achter het paard zit een 'blinde vlek', hier kan hij niet kijken. Dit is de reden dat paarden erg kunnen schrikken als je ze van achteren geluidloos benadert.
Gehoor
Een paard heeft grote en beweeglijke oren en kan heel goed geluiden vanuit alle richtingen opvangen. De stand van de oren kan ook een aanwijzing zijn van de gemoedstoestand van het paard.
Een oplettend paard heeft de oren alert en vooruit gestoken. Een paard dat de oren plat in zijn nek legt protesteert hiermee tegen iets: een pijnprikkel of een ander paard dat te dicht in de buurt komt. De oren half naar achteren kan een teken zijn van verwarring maar ook van ontspanning. Een paard dat oplettend en ontspannen aan het werk is, heeft vaak 1 oor naar voren en 1 oor half naar achteren op de ruiter gericht.
Zie Orenspel voor het hoofdartikel over dit onderwerp. |
Reuk
Een paard kan zeer goed ruiken. De reuk is belangrijk voor herkenning van paarden onderling, voor territoriumgedrag en ook voor seksueel contact. Als een paard een nieuw of interessant luchtje ruikt, dan kan hij gaan flemen. Hij krult dan zijn bovenlip omhoog en sluit daarmee de neusgaten af, zodat de spannende geur beter geroken kan worden. Hengsten flemen ook vaak tijdens het contact met merries.
Smaak
De smaak staat in verbinding met de reuk. De smaak is belangrijk om de geschiktheid en veiligheid van voedsel te bepalen. Dit is vooral voor wilde paarden van belang. Bij onze huispaarden is smaak belangrijker om te bepalen of iets lekker is of niet.
Tast
De tast is belangrijk voor de communicatie tussen paarden onderling en ook voor die tussen paarden en mensen. Recht onder de snuit kan een paard niet kijken, maar met de neus en de kinharen kan hij een voorwerp wel betasten en verkennen. Soms worden de tastharen afgeschoren bij het toiletteren. Het is een punt van discussie of dit wel prettig is voor het paard. Ook de lippen van een paard zijn heel gevoelig. Een paard kan zijn brokken opeten, maar de medicijnen die er tussen zitten laten liggen.
Zesde zintuig
Het lijkt soms wel of paarden kunnen aanvoelen hoe hun ruiter of verzorger zich voelt en reageren daar op. De kleinste verandering in spierspanning nemen ze al waar. Er wordt ook wel gezegd dat paarden angstzweet kunnen ruiken.