Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Help:Faq
Uit Bokt
FAQ
De FAQ kan je gebruiken als je snel een klein stukje informatie wilt nalezen over het gebruik van de Wiki of de functies van de Wiki. De FAQ is opgedeeld in een aantal groepen, daaronder zijn de vragen verdeeld. Een aantal vragen zijn specifiek voor Wiki-schrijvers, deze vragen zijn te herkennen aan de (S) achter de vraag. Snel zoeken kan ook, gebruik daar de CTRL-F functie voor.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van de Wikimods. We hebben geprobeerd de FAQ en de Wiki-help zo compleet mogelijk te maken, maar er kan altijd informatie ontbreken of onduidelijk verwoord zijn. Wij vinden het prettig als jij ons daarop wijst!
Als je het antwoord op een vraag wilt lezen kun je op het plusje voor een zin klikken, of klik op 'Alles uitklappen' om alles in één keer uit te vouwen.
Over de Bokt Wiki

De Bokt Wiki is objectief. Dit betekent dat de Bokt Wiki geen 'gouden gids' of ander naslag werk is waarin bedrijven en/of personen gepromoot worden. Ook is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om boekverslagen op te nemen in de Bokt Wiki. Een boekverslag, of een opsomming van bedrijven/producten kan nooit de objectiviteit waarborgen en bovendien is het niet de bedoeling dat er via de Bokt Wiki reclame wordt gemaakt voor producten en/of diensten.
Zie ook: Hoofdpagina.

Bijdragen aan en gebruik maken van de Bokt Wiki
- Vragen met een (S) alleen door Wikischrijvers toe te passen
- Alles uitklappen


Onderaan de pagina staat een witte balk met de tekst "Categorieën". Daarachter staan 1 of meerdere links naar de verschillende categorieën. Zo staat op de pagina van Frederico Caprilli, de uitvinder van de verlichte zit, bijvoorbeeld het volgende:
Dat betekent dat Caprilli een persoon was, en dat hij iets met springen te maken heeft.
Bij het klikken op de links kom je op de categoriepagina uit, waar je andere artikelen vindt over allerlei personen in de paardensport, of juist over alles wat met springen te maken heeft.
Subcategorieën
Een categorie kan zelf ook weer in een categorie geplaatst worden. Daarmee wordt dit een subcategorie. Zo is er een subcategorie Zadel, die onderdeel is van de hoofdcategorie Harnachement.
Zo kunnen grote onderwerpen worden opgesplitst in wat kleinere deelgebieden. Dit maakt het zoeken makkelijker.
Zie ook:
- De Boktwiki hoofdcategorieën vanwaar je door kunt klikken naar de overige categorieën
- Een alfabetische lijst van alle categorieën

Een logo van een fotograaf op een afbeelding is geen probleem, mits het logo niet te groot is en niet dwars over de foto staat. Een klein logo in een hoek van de foto is echter wel toegestaan. Verder is het niet toegestaan dat een foto zwarte randen heeft. Dit omdat de zwarte randen een lelijk resultaat geven als de foto verkleind wordt naar thumbnail formaat.
Kijk eens in het uploadlogboek om een idee te krijgen van welke foto's geschikt zijn voor de Bokt Wiki.
- Upload alleen foto's die je zelf hebt gemaakt of waarvan jij de rechten hebt om ze onder de Creative Commons licentie te verspreiden.


Waarom bronvermelding?
Bronvermelding kan belangrijk zijn. Bij het gebruik van citaten is een bronvermelding zelfs verplicht. Bij het nagaan van beschuldigingen van plagiaat, smaad of laster kan een bronvermelding uitkomst bieden over de herkomst van de informatie. Bovendien is het ook een extra service aan je lezers: als ze meer interesse hebben in het onderwerp kunnen ze gelijk doorklikken naar andere online bronnen, of het in een boek of artikel nazoeken.
Welke bronnen?
Als je een artikel gaat schrijven is het het beste om zo veel mogelijk gebruik te maken van de oorspronkelijke bronnen. Zo is het bijvoorbeeld beter om niet de Wikipedia zelf als bron te gebruiken, maar de bronnen die voor het artikel op de Wikipedia gebruikt zijn, te raadplegen. Schrijf je een artikel over een paardenras dan kun je het beste informatie gebruiken die het stamboek verstrekt, dan weet je zeker dat de informatie klopt. Probeer je bij elke bron ook eens af te vragen hoe betrouwbaar deze bron is. Wie heeft de tekst geschreven en wat is zijn of haar belang daarbij? Je vindt bijvoorbeeld ergens een artikel over een bepaalde dekhengst waarin staat dat dit paard prachtige veulens fokt. Die informatie zal niet zo betrouwbaar zijn als het artikel geschreven werd door de eigenaar van de hengst en hoort dus niet thuis op de Wiki. Als dit artikel geschreven werd door de keuringscommissie van het stamboek waartoe de hengst behoort dan mag je verwachten dat het wel betrouwbare informatie is en dan kun je zoiets dus wel vermelden op de Wiki. Verder verdient het nog aanbeveling om voor het schrijven van een artikel meerdere bronnen te gebruiken. Dit om de objectiviteit van een artikel te waarborgen.
Hoe vermeld je bronnen?
Het is de bedoeling dat bronvermelding door iedereen op dezelfde manier gebeurt. Niet alleen staat dit netter, maar het is ook belangrijk om op de juiste wijze bronvermelding toe te passen om beschuldiging van plagiaat of smaad te voorkomen. Hieronder staat hoe je bronvermelding toepast bij boeken, artikelen uit tijdschriften en internetbronnen.
Boek:
- Naam auteur, Titel boek, Plaats van uitgave: Naam uitgever, jaar van uitgave, p. ..-..
- Bijvoorbeeld:
- J. Jansen, Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007, p. 27-30
Artikel uit een tijdschrift:
- Naam auteur, Titel artikel, in: Naam tijdschrift, nummer tijdschrift, jaar van uitgave, p. ..-..
- Bijvoorbeeld:
- M.P. Bouwes, Het paard nader bekeken, in: Hoefslag, nr. 2, 2005, p. 44-48
Internetbron:
- Auteur (indien bekend), Titel van het artikel (indien bekend), publicatiejaar (indien bekend), adres van de website (geraadpleegd op dag maand jaar)
- Bijvoorbeeld:
- B. Alexander, The whisper of stars, 2002, http://www.worldandi.com/peoples/2000/5_jan/Html/index.asp (geraadpleegd op 13 maart 2008)
Onderaan je artikel zet je:
== Bronnen, referenties en/of voetnoten ==
<references/> (Dit is voor de voetnoten, zie hieronder.)
* J. Jansen, Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007, p. 27-30
* M.P. Bouwes, Het paard nader bekeken, in: Hoefslag, nr. 2, 2005, p. 44-48
* B. Alexander, The whisper of stars, 2002, http://www.worldandi.com/peoples/2000/5_jan/Html/index.asp (geraadpleegd op 13 maart 2008)
Verder zijn er ook tags voor afbeeldingen. Deze geven in een tekstblokje de licentievoorwaarden van de foto weer. Ook zijn er algemene tags die tekstblokjes weergeven die je kan gebruiken als je artikel bijvoorbeeld schokkende foto's bevat.
De tag kan gezien worden als een tijdelijke onderhoudscategorie. Hierdoor is snel een overzicht op te roepen van alle artikelen die onder een bepaalde tag vallen. Neem bijvoorbeeld de tag: 'mist foto'. Door deze tag als zoekvraag op te roepen is snel te zien welke artikelen nog een foto missen. Ook is het handig dat de licentie voorwaarden van afbeeldingen direct verschijnen bij het gebruik van een bepaalde tag. Hierdoor kan je geen fouten maken en het werkt efficient.
- Onderhoudstags - deze geven informatie over de status van een artikel. Bijvoorbeeld als een artikel een beginnetje is, of bronvermelding mist.
- Informatietags - deze voegen een informatieblokje toe aan een artikel. Als er bijvoorbeeld schokkende foto's in staan of over hoe afbeeldingen gebruikt mogen worden (licenties van het delen van afbeeldingen).
- Meer info/zie ook tags - dit zijn overige tags die gebruikt worden en bijvoorbeeld informatie geven over doorverwijspagina's.
Tags kunnen gebruikt worden om teksten op meerdere plekken te gebruiken. Je plaatst een tag door de naam tussen accolades te zetten, bijvoorbeeld {{begin}}
.
Meer info / zie ook
-
{{Dp}}
- doorverwijspagina: als een term meerdere betekenissen kan hebben. -
{{Zie dp|Artikel}}
- Zie doorverwijspagina: als een term meerdere betekenissen heeft en de ene betekenis is veel waarschijnlijker. Zie doorverwijspagina voor meer info. Krijgt als argument de titel van het andere artikel. -
{{Hoofdartikel|Artikel}}
- Een link naar de hoofdpagina over een onderwerp. Krijgt als argument de naam van het hoofdartikel. -
<br clear=all>
-
#REDIRECT [[Jakobskruiskruid]]

-
{{Begin}}
- Als een artikel nog erg kort is en op alle punten verbetering nodig heeft. -
{{Mist info}}
- Als je vindt dat er op een bepaald onderdeel nog informatie mist (geef in het 'samenvattingen'-veld even aan wat dit is, als het niet vanzelf spreekt). -
{{Mist bron}}
- Voor artikelen waarvan de bronvermelding niet in orde is. -
{{Mist wiki}}
- Als de pagina nog geen titels en secties, links of opmaak bevat, of als het artikel niet in de juiste opmaak of categorie staat. -
{{Mist taal}}
- Voor artikelen met taal- en spelfouten. -
{{Mist foto}}
- Voor artikelen die nog foto's missen. -
{{mist neutraliteit}}
-
{{mist fotograaf}}

-
{{Pd}}
- Public domain: afbeeldingen met deze tag mogen vrijelijk gebruikt worden. -
{{cc-by-2.0}}
- Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0: afbeeldingen met deze tag mogen gebruikt worden als de naam van de auteur erbij vermeld wordt. -
{{Category note}}
- Infoblokje voor categorie-pagina's. -
{{Tips}}
- Voor tip-pagina's, nog niet in gebruik. -
{{cc-by-2.5}}
-
{{cc-by-3.0}}
-
{{cc-by-nc-2.5}}
-
{{Cc-by-nd-2.5}}
-
{{Cc-by-sa-2.0}}
-
{{Cc-by-sa-2.5}}
-
{{Cc-by-sa-3.0}}
-
<div style="background:white">'''Let op: dit artikel bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren!'''</div>
- Te gebruiken bovenaan een pagina die schokkende foto's bevat.

Onderaan de pagina staat een witte balk met de tekst "Categorieën". Daarachter staan 1 of meerdere links naar de categorieën. Zo staat op de pagina van Frederico Caprilli, de uitvinder van de verlichte zit, bijvoorbeeld het volgende:
Dat betekent dat Caprilli een persoon was, en dat hij met springen te maken heeft.
Bij het klikken op de links kom je op de categoriepagina uit, waar je andere artikelen vindt over allerlei personen in de paardensport, of juist over alles wat met springen te maken heeft.
De categoriepagina
De categoriepagina zelf bestaat uit een paar delen:
- Een Wikitekst, een kleine inleiding over het onderwerp.
- Een informatieblokje rechtsbovenaan, om aan te geven dat het een categorie-pagina is en niet een normaal artikel
- Een lijst van subcategorieën, een categorie kan zelf weer subcategorieën bevatten. Dit wordt hieronder verder uitgelegd.
- Een lijst van artikelen, alle artikelen die in deze categorie staan worden hier weergegeven.
- Een gallery van afbeeldingen, ook afbeeldingen kunnen in een categorie geplaatst worden. Je ziet een overzicht met thumbnails (kleine afbeeldingen) die in deze categorie staan.
Subcategorieën
Een categorie kan zelf ook weer in een categorie geplaatst worden. Daarmee wordt dit een subcategorie. Zo is er een subcategorie Zadel, die onderdeel is van de hoofdcategorie Harnachement.
Zo kunnen grote onderwerpen worden opgesplitst in wat kleinere deelgebieden.
Afbeeldingen in een categorie
Ook afbeeldingen kunnen in een categorie geplaatst worden. Dit maakt het mogelijk om vergelijkbare foto's te vinden. Zo kunnen bijvoorbeeld eenvoudig alle foto's van Haflingers gevonden worden, maar ook alle foto's die te maken hebben met Westernrijden.
Veelgebruikte categorieën voor paardenfoto's:
- van welk ras het paard is.
- welke discipline er getoond wordt (bv mennen, springen, dressuur, Western, endurance, vrijheidsdressuur, Natural horsemanship, etc)
- de kleur van het paard (als dit opvallend is)
- of het een portret of standfoto betreft
- en eventuele andere dingen die het makkelijk maken om de afbeelding snel terug te vinden, op verschillende manieren.
Zie ook:
- De Boktwiki hoofdcategorieën vanwaar je door kunt klikken naar de overige categorieën
- Een alfabetische lijst van alle categorieën

Vink onderaan het veld aan dat het een kleine bewerking betreft en geef ook aan wat je hebt gewijzigd. Op die manier is het voor iedereen duidelijk wat er in artikel gebeurd is.
Ook kan je kiezen om een kleine wijziging te plaatsen (door op het vakje 'dit is een kleine bewerking' te klikken) als je liever niet hebt dat je naam onder het artikel verschijnt.
- Standaardartikel:Beroemd paard
- Standaardartikel:Giftige plant
- Standaardartikel:Medisch
- Standaardartikel:Persoon
- Standaardartikel:Ras
- Standaardartikel:Voeding


De Bokt-Wiki-Licentie
De licentie die de Bokt Wiki gebruikt is de Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen licentie. Alle afbeeldingen en artikelen zijn onder deze licentie beschikbaar.
Dit houdt in dat iedereen de artikelen en afbeeldingen deze mag kopiëren, verspreiden, tonen en op- en uitvoeren en werk mag maken wat hiervan afgeleid is.
Hieraan zijn 2 voorwaarden:
- De gebruiker vermeldt de naam van de maker of licentiegever, en
- ook het nieuwe werk moet onder dezelfde licentie worden verspreid. (Dus ook onder de Creative Commons Naamsvermelding, Gelijk Delen.)
(Bovenstaande tekst is enkel een poging om de volledige licentie wat leesbaarder neer te zetten en is geen juridisch bindende tekst.)
Meer informatie
Hoe kan/moet ik..?
- Vragen met een (S) alleen door Wikischrijvers toe te passen
- Alles uitklappen

Onder de kop overeenkomst met onderwerp vind je alle artikelen waar het woord 'dressuur' in de titel voorkomt. Daaronder bij overeenkomst met inhoud vind je de artikelen waar het woord 'dressuur' in de tekst voorkomt. Deze pagina verschijnt ook als het artikel dat je zocht nog niet bestaat.
Opmerking: op dit moment is de Bokt Wiki een project dat nog moet groeien. Dit betekent dat er nog genoeg onderwerpen zijn waarover niets te vinden is. Als je op zoek bent naar informatie over een onderwerp maar hierover niets op de Wiki kunt vinden, stellen we het op prijs als je ons dat laat weten. Of misschien is het een onderwerp waar je zelf het één en ander vanaf weet en je een artikel over wilt schrijven? Laat het ons weten via het WikiZaken-forum op Bokt!

[[wedstrijdkleding]]
wordt: wedstrijdkleding
Bedenk dat elke link eigenlijk uit 2 delen bestaat: het artikel waar de link heengaat, en de tekst waar je op kunt klikken. Deze zijn vaak hetzelfde, en dat is dan ook de standaardmanier op de Wiki. Maar soms wil je een andere tekst gebruiken, bijvoorbeeld alleen de achternaam van een persoon. Je geeft dan eerst de link, en dan de tekst die je wilt weergeven, met een |
ertussen. Bijv: [[Frederico Caprilli|Caprilli]]
geeft Caprilli.
Gebruik van links
- Link bijpassende termen, zodat gerelateerde informatie makkelijk te vinden is,
- ... maar overdrijf niet. Het is niet nodig om het woord 'paard' in elk artikel te linken.
- Het is genoeg om alleen de eerste keer dat een term in een artikel voorkomt een link te maken, meer maakt de tekst onoverzichtelijk.
- Als er nog geen artikel over het onderwerp is, maar dit bijna zeker wel gaat komen, dan kun je de link alvast plaatsen. Zo is ook goed bij te houden welke artikelen er nog nodig zijn.
Tips
- Als een link rood is bestaat de pagina waar naar verwezen wordt nog niet.
- Controleer na het plaatsen van een link altijd even of hij werkt. Je kunt hier goed de knop "Toon bewerking ter controle" voor gebruiken: is een link rood terwijl het artikel al bestaat, dan is er iets misgegaan.
- Links zijn hoofdlettergevoelig! De eerste letter van een term wordt door de Wiki automatisch gezien als hoofdletter, maar verder niet.
[[Monty Roberts]]
is dus iets anders dan[[Monty roberts]]
: Monty Roberts bestaat, maar Monty roberts niet. - Let ook op de regels voor het kiezen van een goede titel
- Alle letters na de link (tot een spatie) worden automatisch ook meegelinkt. Dit is handig om meervoudsvormen te maken.
[[hoefijzer]]s
ziet eruit als hoefijzers.

- Druk op het knopje 'Bladeren' rechts van het lege veld naast 'oorspronkelijke bestandsnaam' en blader naar de afbeelding die je wilt gebruiken.
- Naamgeving: Bij 'opslaan als' geef je het bestand eventueel een nieuwe naam. Zorg ervoor dat de naam van de foto duidelijk beschrijft wat er op de foto te zien is. Dus geen IMG_3432.jpg of DSC_01_002.jpg maar 'Welshpony_valk.jpg' of 'uitgestrektedraf.jpg'.
- Bij 'samenvatting' geef je kort aan wat er op de foto zichtbaar is en de naam van de fotograaf, ook als je dat zelf bent. (Bijvoorbeeld: Hoofdfoto van een appaloosa gemaakt door Cinnepin.)
- Voeg de juiste categorieën toe.
Als je níet zelf de fotograaf van de afbeelding die je wilt uploaden bent, zorg dan dat je toestemming hebt van de fotograaf om de foto onder de licentie van de Bokt Wiki te plaatsen.
Als je foto geüpload is naar de Bokt-server, staat hij tussen de bestanden in de lijst met bestanden op de server. Hier kun je je foto altijd terugvinden mocht je de naam die je bij het uploaden opgegeven hebt zijn vergeten.
Zie voor meer informatie over categorieën: categorieën
Als de foto op de Bokt server staat is het invoegen van de foto nog maar een koud kunstje. Om de foto zoals die hiernaast staat te laten zien typ je:
[[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|Stippeltjes op het hoofd van een Appaloosa]]
Je ziet dat de 'link' uit vier elementen bestaat:
- Met
Afbeelding:
geef je aan dat het om een afbeelding gaat. -
Hoofdfotoappaloosa.jpg
is de naam van de foto die je wilt laten zien. - Met
|thumb
geef je aan dat je de foto in het klein in het artikel wilt toevoegen. Als je op de thumbnail klikt krijg je de grote versie van de foto te zien. - En als laatste geef je met
|Stippeltjes op [...] Appaloosa
een korte omschrijving van je foto die onder de afbeelding geplaatst wordt. Welke andere opties je ook toevoegt, de beschrijvende tekst komt altijd als laatst!
|left
toe aan de link:
[[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|left|Deze afbeelding staat nu links]]
.
Tips
- Plaats de code van een afbeelding aan het begin van de alinea
- In de meeste gevallen kun je afbeeldingen het beste rechts van de tekst plaatsen (de standaardoptie). Dit houdt de tekst leesbaarder
- Om een nieuwe alinea onder een afbeelding te beginnen, en niet ernaast, kun je
<br clear=all>
boven de nieuwe alinea zetten.

thumb
. De wiki plaatst dan een kleinere afbeelding aan de rechterkant. Door op de afbeelding te klikken, kan de volledige afbeelding bekeken worden.
[[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb]]
De thumbnails kunnen ook links geplaatst worden. Rechts is eerste keuze, omdat dan de tekst niet verspringt, wat prettiger te lezen is. Soms echter is het handiger om een afbeelding links te plaatsen. Hiervoor wordt de optie
left
toegevoegd. Bijvoorbeeld:
[[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|left]]
Let op: De afbeelding begint waar de code staat, en onder de tekst die er al staat. Als je een afbeelding naast een alinea wilt hebben, zoals het voorbeeld van de linkerthumbnail hierboven, moet je de code aan het begin van die alinea zetten.
Wil je de volgende alinea weer onder de afbeelding hebben in plaats van ernaast, plaats dan


Bij de thumbnails kan ook een onderschrift geplaatst worden. Een voorbeeld hiervan:
[[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|Omschrijving van de Afbeelding]]
Enkele tips:
- Hoeveel andere opties je ook toevoegt, het onderschrift komt altijd als laatste.
- Je kunt ook gewone wikilinks in een onderschrift gebruiken, zie het tweede voorbeeld. Deze plaats je op de zelfde manier als links in gewone tekst. Bijvoorbeeld:
[[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|Omschrijving van de Afbeelding]]Zie ook voor meer informatie over afbeeldingen: Meer afbeelding

<gallery caption="verschillende halsters"> Afbeelding:Gewoonhalster.jpg|Een nylon halster Afbeelding:Showhalster.jpg|Een showhalster Afbeelding:Crossropebridle.JPG|Een touwhalster </gallery>
wordt:
- verschillende halsters

- Zoek de afbeelding op
- Klik op Verwijderen
- Geef de reden van verwijdering op

Vaak zijn er op het internet zeer bruikbare afbeeldingen te vinden die een goede toevoeging aan je artikel kunnen zijn. Onderstaande standaardteksten kunnen dan gebruikt worden om toestemming te vragen voor het gebruik van de foto's. Mocht je geen gebruik maken van de onderstaande tekst, zorg dan in elk geval dat in je mail of pb duidelijk is om welke foto's (of ander materiaal) het gaat en onder welke voorwaarden deze foto's geplaatst zullen worden.
Als je toestemming hebt gekregen, zouden we het zeer waarderen als je deze bevestiging doorstuurt naar de het Wiki-team zodat we die centraal kunnen bewaren.
Nederlands
Beste naam / webmaster , Het paardenforum Bokt.nl is met een nieuw project begonnen, namelijk de BoktWiki: een encyclopedie over alles wat te maken heeft met paarden (http://www.bokt.nl/wiki/ ). Hierin hebben wij een artikel geschreven over onderwerp en we zouden het graag illustreren met wat mooie foto's. Op uw site naam site zag ik enkele foto's die hier erg geschikt voor zouden zijn en ik wilde vragen of wij deze afbeeldingen mogen gebruiken. Het gaat om <color=red>link foto's-</font>. Uiteraard wordt bij de foto's informatie geplaatst met de website, uw naam en de naam van het paard of de ruiter. De afbeeldingen worden beschikbaar onder de licentie van de BoktWiki, namelijk de Creative Commons Attribution Share Alike-licentie, die wordt toegelicht op http://www.bokt.nl/wiki/Help:Licentie. De officiële tekst is te vinden op http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.nl Met vriendelijke groet, je eigen naam
Engels
Dear sir, madam, I am writing on behalf of the Dutch site http://www.bokt.nl. At the moment a group of volunteers is working on an online encyclopedia in Dutch on everything related to horses (http://www.bokt.nl/wiki). This encyclopedia also contains an article on onderwerp. While searching for information I came across your website naam site with very -clear / illustrative / nice / beautiful- pictures of -link foto's-. I would like to request your permission to use these photos as illustrations to go with the article. Naturally we will include your name, the horse's name and the website URL in the information about the pictures. All pictures in the encyclopedia will be licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike licence (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/legalcode ) Regards,-je eigen naam-.

Het markeren als een doorverwijspagina gebeurt door de code {{dp}}
onderaan de pagina te plaatsen. Controleer dat links direct naar het goede artikel gaan, en niet naar de doorverwijspagina.
Sjabloon:Zie dp
Als 1 van de betekenissen veel waarschijnlijker is, dan is het handiger om geen doorverwijspagina aan te maken, zodat mensen in de meeste gevallen gelijk op de juiste plek terechtkomen. Om door te verwijzen naar het andere artikel kan bovenin de code{{zie dp|artikel (ander)}}
geplaatst worden. Voor een voorbeeld, zie appaloosa.
Dit gaat als volgt :
- Maak een nieuwe pagina aan
- Klik op "bewerk"
- Voeg in de eerste regel de volgende code toe (zet tussen de rechte haakjes in de plaats van titel de link naar de betreffende pagina):
#REDIRECT [[titel]]
Pas de links naar de redirectpagina aan zodat ze direct naar de goede pagina wijzen.
Let op: Als je een redirect aan het maken bent en je wilt het controleren door op de knop 'toon bewerking ter controle' te drukken, zie je niet de doelpagina. Je krijgt dan dit te zien:
1.REDIRECT [[{{link}}]]Als de link bestaand is, dan moet je op 'pagina opslaan' drukken en de redirectpagina is klaar.

De code
Een link binnen de Bokt Wiki maak je met vierkante haakjes. Tussen deze haakjes komt de titel te staan van het artikel waarnaar je wilt verwijzen. Bijvoorbeeld: [[wedstrijdkleding]]
wordt: wedstrijdkleding
Bedenk dat elke link eigenlijk uit 2 delen bestaat: het artikel waar de link heengaat, en de tekst waar je op kunt klikken. Deze zijn vaak hetzelfde, en dat is dan ook de standaardmanier op de Wiki. Maar soms wil je een andere tekst gebruiken, bijvoorbeeld alleen de achternaam van een persoon. Je geeft dan eerst de link, en dan de tekst die je wilt weergeven, met een |
ertussen. Bijv: [[Frederico Caprilli|Caprilli]]
geeft Caprilli.
Gebruik van links
- Link bijpassende termen, zodat gerelateerde informatie makkelijk te vinden is,
- ... maar overdrijf niet. Het is niet nodig om het woord 'paard' in elk artikel te linken.
- Het is genoeg om alleen de eerste keer dat een term in een artikel voorkomt een link te maken, meer maakt de tekst onoverzichtelijk.
- Als er nog geen artikel over het onderwerp is, maar dit bijna zeker wel gaat komen, dan kun je de link alvast plaatsen. Zo is ook goed bij te houden welke artikelen er nog nodig zijn.
Tips
- Als een link rood is, bestaat de pagina waar naar verwezen wordt nog niet.
- Controleer na het plaatsen van een link altijd even of hij werkt. Je kunt hier goed de knop "Toon bewerking ter controle" voor gebruiken: is een link rood terwijl het artikel al bestaat, dan is er iets misgegaan.
- Links zijn hoofdlettergevoelig! De eerste letter van een term wordt door de wiki automatisch gezien als hoofdletter, maar verder niet.
[[Monty Roberts]]
is dus iets anders dan[[Monty roberts]]
: Monty Roberts bestaat, maar Monty roberts niet. - Let ook op de regels voor het kiezen van een goede titel
- Alle letters na de link (tot een spatie) worden automatisch ook meegelinkt. Dit is handig om meervoudsvormen te maken.
[[hoefijzer]]s
ziet eruit als hoefijzers.

Dat wordt dan bijvoorbeeld:
[http://www.poloclubdeuverden.nl/ Poloclub Deuverden]

Tonen
Soms wil je een inhoudsopgave voor een artikel met minder dan 4 koppen. Deze inhoudsopgave kun je geforceerd tonen door je artikel te beginnen met __FORCETOC__
. De inhoudsopgave verschijnt op de plaats waar je deze code neerzet, zo kun je dus ook de inhoudsopgave verplaatsen maar dit is meestal niet de bedoeling.
Verbergen
De inhoudsopgave is te verbergen door je Wiki-artikel te beginnen met __NOTOC__
.


Hieronder een voorbeeld.
De Ghanese Gestippelde Bospony woont in Ghana en staat bekend om zijn paarse stippelpatroon <ref>J. Jansen, Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007</ref>. De pony is een nachtdier, tijdens de hitte overdag zoekt hij een grot op om te slapen <ref name="bosponywebsite">P. Pietersen, De Gestippelde Ghanese Bospony, 2006, http://www.gestippeldeghanesebospony.nl (geraadpleegd op 18 juni 2007)</ref> 's nachts komt hij dan naar buiten om te leven. Qua voedsel is de Ghanese gestippelde bospony vooral aangewezen op noten en vruchten. Maar als hij de kans krijgt eet hij het liefste groentesoep <ref name="bosponywebsite"/> ==Bronnen, referenties en/of voetnoten== <references/>
De Ghanese Gestippelde Bospony woont in Ghana en staat bekend om zijn paarse stippelpatroon [1]. De pony is een nachtdier, tijdens de hitte overdag zoekt hij een grot op om te slapen [2] 's nachts komt hij dan naar buiten om te leven. Qua voedsel is de Ghanese gestippelde bospony vooral aangewezen op noten en vruchten. Maar als hij de kans krijgt eet hij het liefste groentesoep [2].
Bronnen, referenties en/of voetnoten
- ↑ J. Jansen, Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007
- ↑ 2,0 2,1 P. Pietersen, De Gestippelde Ghanese Bospony, 2006, http://www.gestippeldeghanesebospony.nl (geraadpleegd op 18 juni 2007)



- Zie ook: <collapsetext jump="Hoe werkt de overlegknop?">{Hoe werkt de overlegknop?}

Bestaat er nog niets dat er op lijkt, dan kun je een nieuwe categorie maken.
Een paardenras krijgt altijd een eigen categorie, zodat alle foto's van paarden van dit ras hieraan toegevoegd kunnen worden. Die categorie wordt zelf geplaatst in categorie:rassenfoto's.
Categorienaam
Voor de naam van een categoriepagina gelden veel van dezelfde regels als voor de titels van artikelen:
- Enkelvoud ( de genoemde categorie "rassenfoto's" van hierboven is de uitzondering.)
- Nederlandse termen
- Eerste woord is een hoofdletter maar verdere woorden niet
- Geen afkortingen (voor zover mogelijk)
- Correcte spelling
Hoe maak ik een nieuwe categorie aan?
- Plaats de nieuwe categorie onderaan een van de artikelen die in de nieuwe categorie geplaatst moeten worden:
[[Categorie:Nieuwe categorie]]
en sla het artikel op. - Klik vervolgens onderaan op de rode link naar de nieuwe categorie.
- Bewerk die pagina:
- geef een korte beschrijving van de inhoud
- plaats de categorie zelf in een hogere, al bestaande categorie
- voeg het sjabloon
{{category note}}
toe
- Breng vervolgens op de andere artikelen die in de nieuwe categorie moeten vallen ook de link aan naar de nieuwe categorie. Als je een subcategorie maakt, en het artikel stond al in een soortgelijke of hogere categorie, haal deze link dan weg.
- Controleer je nieuwe categorie-pagina en kijk of de artikelen die je in gedachten had er ook in staan.


Een tabel wordt gebruikt om informatie netjes in kolommen te plaatsen.
De opbouw van een tabel
Een tabel begint met de code {|
en eindigt met |}
.
Daarmee heb je aangegeven dat iets een tabel is, nu moet deze alleen nog gevuld worden. Hiervoor maak je eerst een nieuwe rij, dit gebeurt met de code |-
op een nieuwe regel.
Daarna ga je in de rij verschillende cellen maken, die dan in kolommen naast elkaar komen te staan. Dit doe je met de code |
gevolgd door de inhoud die je in de cel wilt hebben.
- Let op: de codes voor tabellen komen steeds op een nieuwe regel.
We kunnen nou een eenvoudige tabel maken:
{| |- |De eerste kolom |En de tweede kolom |}
komt eruit te zien als:
De eerste kolom | En de tweede kolom |
Een nieuwe rij toevoegen gaat op dezelfde manier. Je geeft op een nieuwe regel de code |-
, en daaronder weer op nieuwe regels de code |
gevolgd door de inhoud.
Als er nu een nieuwe rij wordt toegevoegd, komen de gegevens in de cellen mooi onder elkaar te staan.
{| |- |De eerste kolom van deze tabel |En de tweede kolom |- |Een nieuwe rij |Deze tekst komt netjes onder de tekst hierboven |}
komt eruit te zien als:
De eerste kolom van deze tabel | En de tweede kolom |
Een nieuwe rij | Deze tekst komt netjes onder de tekst hierboven |
Zie ook


enter
te geven. Er komt dan een lege regel tussen de 2 alinea's.
- Let op: 1 enkele enter om een regel af te breken werkt niet op de wiki.

== Heading of kop ==

=== Subheading of subkop ===
tot en met ====== Subsubsubheading of subsubsubkop ======

----
.
Een overzichtje van de mogelijkheden:
Effect | Code | Voorbeeld |
---|---|---|
Schuingedrukt (italic): | ''Schuin paard'' |
Schuin paard |
Vetgedrukt (bold) | '''Dik paard'' |
Dik paard |
Schuin en vet (bold italic) | '''''Dik schuin paard'''''
|
Dik schuin paard |
Er zijn meer manieren om tekst te benadrukken en weer te geven, maar deze worden minder vaak gebruikt.
- Let op: Als je een [enter] (ofwel regeleinde) in je tekst zet, dan sluit de wiki jouw opmaak, ook al heb jij het einde niet aangegeven. Je kunt dus niet in 1 keer meerdere paragrafen tegelijkertijd vet of schuin maken. (Dit is dus anders dan op het forum, waar een code als [b] gewoon blijft werken tot je weer [/b] gebruikt.)
Ook je subkop zal automatisch opgenomen worden in de inhoudsopgave. Kijk als voorbeeld ook even naar de inhoudsopgave van deze pagina, dan zie je dat subkoppen netjes onder de hoofdkoppen verschijnen. Je ziet precies welk onderdeel waarbij hoort.
Opmerking: je gebruikt de kopjes eigenlijk altijd op volgorde, dus eerst 2 =-jes, daarna 3, dan 4. Het is niet de bedoeling dat je niveau's overslaat.
Ongeordende lijsten
Ongeordende lijsten maak je met de code *
aan het begin van de regel. Door meerdere sterretjes te gebruiken kun je ook sublijstjes maken.
Een lijstje van onderdelen van het hoofdstel:
* Hoofdstel ** Frontriem ** Bakstuk * Zadel
komt er zo uit te zien:
- Hoofdstel
- Frontriem
- Bakstuk
- Zadel
Geordende lijsten
Hier gebruik je de code #
voor. De cijfers verschijnen automatisch, je hoeft dus niet zelf te tellen.
De uitslag van de landenwedstrijd van Saumur:
# Frankrijk # Nederland # Duitsland
ziet er dan zo uit:
- Frankrijk
- Nederland
- Alex van Silfhout
- Leida Collins-Strijk
- Duitsland
Ook hier kun je sublijstjes maken, door meerdere #
-tekens achter elkaar te gebruiken.
Definitielijsten
Definitielijsten worden gebruikt om betekenissen weer te geven. Deze is heel makkelijk te gebruiken door de volgende code op een nieuwe regel te plaatsen: ;term:definitie
. Bijvoorbeeld:
;Bit:ijzeren mondstuk waaraan de teugels bevestigd zijn. ;Zadel:Zetel op de rug van een rijdier.
Dit wordt:
- Bit
- ijzeren mondstuk waaraan de teugels bevestigd zijn.
- Zadel
- Zetel op de rug van een rijdier.
;term
of :definitie

:Het paard ::nam de :::hindernis
Dit wordt:
- Het paard
- nam de
- hindernis
- nam de

Opmerking: gebruik deze mogelijkheden niet te veel, ze maken de tekst snel rommelig en onduidelijk.
Overzicht
Functie | Code | Effect |
---|---|---|
Schuingedrukt (italic) | ''Schuin paard'' |
Schuin paard |
Vetgedrukt (bold) | '''Dik paard'' |
Dik paard |
Schuin en vet (bold italic) | '''''Dik schuin paard'''''
|
Dik schuin paard |
Doorgestreept | <s>Doorgestreepte zebra</s>
|
|
Onderstreept:[1] | <u>Onderstreept paard</u>
|
Onderstreept paard. |
Kleiner | <small>Kleine Falabella</small>
|
Kleine Falabella |
Groter | <big>Grote Shire</big>
|
Grote Shire. |

<div style="background:lightgrey">
en </div>
. Dit wordt dan bijvoorbeeld:

<div style="text-align: left">
voor je tekst of afbeelding te zetten en </div>
na je tekst of afbeelding. ‘Left’ is ook te vervangen door ‘right’ en ‘center’.
Zo kan een korte versie gegeven worden met:
{{Afstamming|Paard|Papa|Mama}}
En dit toont dan als:
Afstamming van Paard | |||
---|---|---|---|
Paard | Papa | ||
Mama | |||
En een ingewikkeldere met alle voorouders ingevuld {{Afstamming|Paard|Papa|Mama|Opa A|Oma A|Opa B|Oma B|Overopa A1|Overoma A1|Overopa A2|Overoma A2|Overopa B1|Overoma B1|Overopa B2|Overoma B2}}
wordt dan (voorzien van nummers voor de volgorde):
Afstamming van 1. Paard | |||
---|---|---|---|
1. Paard | 2. Papa | 4. Opa A | 8. Overopa A1 |
9. Overoma A1 | |||
5. Oma A | 10. Overopa A2 | ||
11. Overoma A2 | |||
3. Mama | 6. Opa B | 12. Overopa B1 | |
13. Overoma B1 | |||
7. Oma B | 14. Overopa B2 | ||
15. Overoma B2 |
Bij overslaan van een ouder is het van belang dat je wel de '|' geeft. Als je wel de vader en de grootvaders weet, maar niet de moeders dan laat je het veld van de moeder leeg.
{{Afstamming| Paard | Papa | | Grootvader | |Grootvader }}
Afstamming van Paard | |||
---|---|---|---|
Paard | Papa | Grootvader | |
Grootvader | |||
Predikaten, jaartallen en andere toevoegingen kunnen worden toegevoegd achter de naam. Eventueel kan ook eenvoudige wiki-code gebruikt worden. Voor teksten die onder de naam van het paard moeten komen kan een regeleinde gegeven worden met <br>
Dus bijvoorbeeld
{{Afstamming|Paard<br>''(1980-2000)''|Vader|Moeder}}
wordt:
Afstamming van Paard (1980-2000) | |||
---|---|---|---|
Paard (1980-2000) |
Vader | ||
Moeder | |||

-
<sup>
en</sup>
of tussen<sub>
en</sub>
, wat resulteert in respectievelijk superscript of subscript.
Overige vragen

Je kunt dat tegenwoordig heel simpel doen door de titel van een artikel tussen rechte haken te zetten, net zoals op de Wiki zelf.
Bijvoorbeeld [[halster]] geeft halster.
- Hengstenhouderijen met (inter)nationale bekendheid: Welke hengsten (vers of diepvries) zijn via die hengstenhouder beschikbaar? Wat zijn de contactgegevens?
- Stallen die bekend zijn binnen de paardenwereld, die een bijzonder verhaal hebben en waarbij het niet in het artikel over de eigenaar past: Dit kan op eigen beoordeling en/of in overleg met Wikimods.
- ↑ Wees hier voorzichtig mee, onderstreepte tekst kan makkelijk verward worden met een link.