Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Help:Faq

Uit Bokt

FAQ

De FAQ kan je gebruiken als je snel een klein stukje informatie wilt nalezen over het gebruik van de Wiki of de functies van de Wiki. De FAQ is opgedeeld in een aantal groepen, daaronder zijn de vragen verdeeld. Een aantal vragen zijn specifiek voor Wiki-schrijvers, deze vragen zijn te herkennen aan de (S) achter de vraag. Snel zoeken kan ook, gebruik daar de CTRL-F functie voor.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van de Wikimods. We hebben geprobeerd de FAQ en de Wiki-help zo compleet mogelijk te maken, maar er kan altijd informatie ontbreken of onduidelijk verwoord zijn. Wij vinden het prettig als jij ons daarop wijst!

Als je het antwoord op een vraag wilt lezen kun je op 'uitvouwen' klikken.

Over de Bokt Wiki

Welke onderwerpen horen er thuis op de Bokt Wiki?
  A. Op Bokt is ontzettend veel kennis over paarden en paardgerelateerde zaken beschikbaar. Mensen uit alle disciplines op het gebied van paardensport zijn hier verzameld. We hebben onder andere dierenartsen, hoefsmeden en zadelmakers. Daarnaast ook mensen die op hoog niveau meedraaien in allerlei takken van sport, onderzoekers, fokkers, mensen die alles weten van kleurvererving, vierkantsmodellen, peesbeschadingingen en ga zo maar door. Door het forumformaat van Bokt.nl is het echter niet altijd even gemakkelijk om deze kennis te vinden. Ook is het zo dat sommige discussies regelmatig voorbij komen zodat mensen met kennis van zaken niet meer de moeite nemen om alles nóg een keer uitgebreid uit te leggen. Daarom hebben we ervoor gekozen om een Bokt Wiki op te zetten. Een encyclopedie waar alle kennis met betrekking tot paarden en paardgerelateerde zaken kan samenkomen.
  De Bokt Wiki is objectief. Dit betekent dat de Bokt Wiki geen 'gouden gids' of ander naslag werk is waarin bedrijven en/of personen gepromoot worden. Ook is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om boekverslagen op te nemen in de Bokt Wiki. Een boekverslag, of een opsomming van bedrijven/producten kan nooit de objectiviteit waarborgen en bovendien is het niet de bedoeling dat er via de Bokt Wiki reclame wordt gemaakt voor producten en/of diensten.
  Zie ook: Hoofdpagina.
Sinds wanneer bestaat de Bokt Wiki?
Wat is het doel van de Bokt Wiki?
  A. Het doel van de Bokt Wiki is om een groot Nederlandstalig verzamelpunt te worden van alle paardgerelateerde informatie. De informatie die gegeven wordt op de Bokt Wiki is ter aanvulling van het Bokt forum en kan daarmee handig gebruikt worden als naslagwerk.

Bijdragen aan en gebruik maken van de Bokt Wiki

 • Vragen met een (S) alleen door Wikischrijvers toe te passen
Waarom zijn de artikelen ingedeeld in categorieën?
  A. Categorieën zijn ontworpen om op de Bokt Wiki informatie en afbeeldingen die te maken hebben met een bepaald onderwerp te vinden. Het is een eenvoudige manier om informatie die bij elkaar hoort te verzamelen. Je kan categorieën ook beschouwen als de hoofdstukken van de Wiki.
  Onderaan de pagina staat een witte balk met de tekst "Categorieën". Daarachter staan 1 of meerdere links naar de verschillende categorieën. Zo staat op de pagina van Frederico Caprilli, de uitvinder van de verlichte zit, bijvoorbeeld het volgende:
  Dat betekent dat Caprilli een persoon was, en dat hij iets met springen te maken heeft.
  Bij het klikken op de links kom je op de categoriepagina uit, waar je andere artikelen vindt over allerlei personen in de paardensport, of juist over alles wat met springen te maken heeft.
  ==== Subcategorieën ====
  Een categorie kan zelf ook weer in een categorie geplaatst worden. Daarmee wordt dit een subcategorie. Zo is er een subcategorie Zadel, die onderdeel is van de hoofdcategorie Harnachement.
  Zo kunnen grote onderwerpen worden opgesplitst in wat kleinere deelgebieden. Dit maakt het zoeken makkelijker.
  ====Zie ook: ====
  * De Boktwiki hoofdcategorieën vanwaar je door kunt klikken naar de overige categorieën
  * Een alfabetische lijst van alle categorieën
Wanneer voldoet een afbeelding aan de eisen?
  A. De foto's moeten qua formaat minimaal 400 x 600 pixels zijn. Zorg dat de foto's die je upload naar de Wiki van goede kwaliteit zijn. Gebruik een fatsoenlijke camera, vermijd foto's van mobieltjes-kwaliteit. Bewerk de foto waar nodig na in een fotobewerkingsprogramma zodat de foto spreekt en eventuele storende elementen zijn verwijderd. De Bokt Wiki kan zelf zorgen voor thumbnails (kleine aanklikbare afbeeldingen).
  Een logo van een fotograaf op een afbeelding is geen probleem, mits het logo niet te groot is en niet dwars over de foto staat. Een klein logo in een hoek van de foto is echter wel toegestaan. Verder is het niet toegestaan dat een foto zwarte randen heeft. Dit omdat de zwarte randen een lelijk resultaat geven als de foto verkleind wordt naar thumbnail formaat.
  Kijk eens in het uploadlogboek om een idee te krijgen van welke foto's geschikt zijn voor de Bokt Wiki.
  ----
 :
Upload alleen foto's die je zelf hebt gemaakt of waarvan jij de rechten hebt om ze onder de Creative Commons licentie te verspreiden.
  ----
Waar kan ik terug vinden welke afbeeldingen ontbreken op de Bokt Wiki?
  A. Zie: Gezocht: Foto's voor de Wiki. Heb je zelf een artikel geschreven en mist er een afbeelding? Stuur dan een pb naar 1 van de Wiki-mods en zij plaatsen de foto op de lijst. Voorzie je artikel tevens van de tag: {{mist foto}} .
Wat zijn de regels en richtlijnen voor bronvermelding? (S)
  A. Bronvermelding zorgt ervoor dat de artikelen op de Bokt Wiki te controleren zijn op hun inhoud. Als mensen twijfelen aan de waarheid van het artikel kunnen ze de bronnen ook doorlezen en op die manier controleren of het artikel klopt.
  ==== Waarom bronvermelding? ====
  Bronvermelding kan belangrijk zijn. Bij het gebruik van citaten is een bronvermelding zelfs verplicht. Bij het nagaan van beschuldigingen van plagiaat, smaad of laster kan een bronvermelding uitkomst bieden over de herkomst van de informatie. Bovendien is het ook een extra service aan je lezers: als ze meer interesse hebben in het onderwerp kunnen ze gelijk doorklikken naar andere online bronnen, of het in een boek of artikel nazoeken.
  ====Welke bronnen?====
  Als je een artikel gaat schrijven is het het beste om zo veel mogelijk gebruik te maken van de oorspronkelijke bronnen. Zo is het bijvoorbeeld beter om niet de Wikipedia zelf als bron te gebruiken, maar de bronnen die voor het artikel op de Wikipedia gebruikt zijn, te raadplegen. Schrijf je een artikel over een paardenras dan kun je het beste informatie gebruiken die het stamboek verstrekt, dan weet je zeker dat de informatie klopt.
  Probeer je bij elke bron ook eens af te vragen hoe betrouwbaar deze bron is. Wie heeft de tekst geschreven en wat is zijn of haar belang daarbij? Je vindt bijvoorbeeld ergens een artikel over een bepaalde dekhengst waarin staat dat dit paard prachtige veulens fokt. Die informatie zal niet zo betrouwbaar zijn als het artikel geschreven werd door de eigenaar van de hengst en hoort dus niet thuis op de Wiki. Als dit artikel geschreven werd door de keuringscommissie van het stamboek waartoe de hengst behoort dan mag je verwachten dat het wel betrouwbare informatie is en dan kun je zoiets dus wel vermelden op de Wiki.
  Verder verdient het nog aanbeveling om voor het schrijven van een artikel meerdere bronnen te gebruiken. Dit om de objectiviteit van een artikel te waarborgen.
  ====Hoe vermeld je bronnen?====
  Het is de bedoeling dat bronvermelding door iedereen op dezelfde manier gebeurt. Niet alleen staat dit netter, maar het is ook belangrijk om op de juiste wijze bronvermelding toe te passen om beschuldiging van plagiaat of smaad te voorkomen. Hieronder staat hoe je bronvermelding toepast bij boeken, artikelen uit tijdschriften en internetbronnen.
  Boek:
  :Naam auteur, Titel boek, Plaats van uitgave: Naam uitgever, jaar van uitgave, p. ..-..
  :Bijvoorbeeld:
  :J. Jansen, Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007, p. 27-30
  Artikel uit een tijdschrift:
  :Naam auteur, Titel artikel, in: Naam tijdschrift, nummer tijdschrift, jaar van uitgave, p. ..-..
  :Bijvoorbeeld:
  :M.P. Bouwes, Het paard nader bekeken, in: Hoefslag, nr. 2, 2005, p. 44-48
  Internetbron:
  :Auteur (indien bekend), Titel van het artikel (indien bekend), publicatiejaar (indien bekend), adres van de website (geraadpleegd op dag maand jaar)
  :Bijvoorbeeld:
  :B. Alexander, The whisper of stars, 2002, http://www.worldandi.com/peoples/2000/5_jan/Html/index.asp (geraadpleegd op 13 maart 2008)
  Onderaan je artikel zet je:
  == Bronnen, referenties en/of voetnoten ==
  <references/> (Dit is voor de voetnoten, zie hieronder.)
  * J. Jansen, Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007, p. 27-30
  * M.P. Bouwes, Het paard nader bekeken, in: Hoefslag, nr. 2, 2005, p. 44-48
  * B. Alexander, The whisper of stars, 2002, http://www.worldandi.com/peoples/2000/5_jan/Html/index.asp (geraadpleegd op 13 maart 2008)
Waarom zijn er tags? (S)
  A. Tags zijn codes die kunnen worden gebruikt om tekstblokken op meerdere plekken te gebruiken. Een tag kan worden gebruikt voor het onderhoud van artikelen. Bijvoorbeeld als een artikel nog niet compleet is, of een afbeelding mist.
  Verder zijn er ook tags voor afbeeldingen. Deze geven in een tekstblokje de licentievoorwaarden van de foto weer. Ook zijn er algemene tags die tekstblokjes weergeven die je kan gebruiken als je artikel bijvoorbeeld schokkende foto's bevat.
  De tag kan gezien worden als een tijdelijke onderhoudscategorie. Hierdoor is snel een overzicht op te roepen van alle artikelen die onder een bepaalde tag vallen. Neem bijvoorbeeld de tag: 'mist foto'. Door deze tag als zoekvraag op te roepen is snel te zien welke artikelen nog een foto missen. Ook is het handig dat de licentie voorwaarden van afbeeldingen direct verschijnen bij het gebruik van een bepaalde tag. Hierdoor kan je geen fouten maken en het werkt efficient.
Welke tags bestaan er allemaal? (S)
  A. Er bestaan drie soorten tags:
  * Onderhoudstags - deze geven informatie over de status van een artikel. Bijvoorbeeld als een artikel een beginnetje is, of bronvermelding mist.
  * Informatietags - deze voegen een informatieblokje toe aan een artikel. Als er bijvoorbeeld schokkende foto's in staan of over hoe afbeeldingen gebruikt mogen worden (licenties van het delen van afbeeldingen).
  * Meer info/zie ook tags - dit zijn overige tags die gebruikt worden en bijvoorbeeld informatie geven over doorverwijspagina's.
  Tags kunnen gebruikt worden om teksten op meerdere plekken te gebruiken. Je plaatst een tag door de naam tussen accolades te zetten, bijvoorbeeld {{begin}}.
  Meer info / zie ook
  * {{Dp}} - doorverwijspagina: als een term meerdere betekenissen kan hebben.
  * {{Zie dp|Artikel}} - Zie doorverwijspagina: als een term meerdere betekenissen heeft en de ene betekenis is veel waarschijnlijker. Zie doorverwijspagina voor meer info. Krijgt als argument de titel van het andere artikel.
  * {{Hoofdartikel|Artikel}} - Een link naar de hoofdpagina over een onderwerp. Krijgt als argument de naam van het hoofdartikel.
  * <br clear=all>
  * #REDIRECT [[Jakobskruiskruid]]
Welke tags zijn er voor artikelen? (S)
  A. Onderstaande tags geven een infoblokje in het artikel en plaatst de artikelen in categorieën voor onderhoud
  * {{Begin}} - Als een artikel nog erg kort is en op alle punten verbetering nodig heeft.
  * {{Mist info}} - Als je vindt dat er op een bepaald onderdeel nog informatie mist (geef in het 'samenvattingen'-veld even aan wat dit is, als het niet vanzelf spreekt).
  * {{Mist bron}} - Voor artikelen waarvan de bronvermelding niet in orde is.
  * {{Mist wiki}} - Als de pagina nog geen titels en secties, links of opmaak bevat, of als het artikel niet in de juiste opmaak of categorie staat.
  * {{Mist taal}} - Voor artikelen met taal- en spelfouten.
  * {{Mist foto}} - Voor artikelen die nog foto's missen.
  * {{mist neutraliteit}}
  * {{mist fotograaf}}
Welke tags zijn er voor afbeeldingen? (S)
  A. De Informatietags gebruik je in de omschrijving van een afbeelding als je deze upload om te gebruiken in de Bokt Wiki. Deze tags voegen een infoblokje toe die informatie geeft over de gebruikte afbeelding.
  * {{Pd}} - Public domain: afbeeldingen met deze tag mogen vrijelijk gebruikt worden.
  * {{cc-by-2.0}} - Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0: afbeeldingen met deze tag mogen gebruikt worden als de naam van de auteur erbij vermeld wordt.
  * {{Category note}} - Infoblokje voor categorie-pagina's.
  * {{Tips}} - Voor tip-pagina's, nog niet in gebruik.
  * {{cc-by-2.5}}
  * {{cc-by-3.0}}
  * {{cc-by-nc-2.5}}
  * {{Cc-by-nd-2.5}}
  * {{Cc-by-sa-2.0}}
  * {{Cc-by-sa-2.5}}
  * {{Cc-by-sa-3.0}}
* <div style="background:white">'''Let op: dit artikel bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren!'''</div> - Te gebruiken bovenaan een pagina die schokkende foto's bevat.
In welke categorie hoort mijn artikel/foto thuis? (S)
  A. Categorieën op de Bokt Wiki maken het makkelijker om informatie en afbeeldingen die te maken hebben met het huidige onderwerp te vinden.
  Onderaan de pagina staat een witte balk met de tekst "Categorieën". Daarachter staan 1 of meerdere links naar de categorieën. Zo staat op de pagina van Frederico Caprilli, de uitvinder van de verlichte zit, bijvoorbeeld het volgende:
  Dat betekent dat Caprilli een persoon was, en dat hij met springen te maken heeft.
  Bij het klikken op de links kom je op de categoriepagina uit, waar je andere artikelen vindt over allerlei personen in de paardensport, of juist over alles wat met springen te maken heeft.
  
  ====De categoriepagina ====
  De categoriepagina zelf bestaat uit een paar delen:
  * Een Wikitekst, een kleine inleiding over het onderwerp.
  * Een informatieblokje rechtsbovenaan, om aan te geven dat het een categorie-pagina is en niet een normaal artikel
  * Een lijst van subcategorieën, een categorie kan zelf weer subcategorieën bevatten. Dit wordt hieronder verder uitgelegd.
  * Een lijst van artikelen, alle artikelen die in deze categorie staan worden hier weergegeven.
  * Een gallery van afbeeldingen, ook afbeeldingen kunnen in een categorie geplaatst worden. Je ziet een overzicht met thumbnails (kleine afbeeldingen) die in deze categorie staan.
  ==== Subcategorieën ====
  Een categorie kan zelf ook weer in een categorie geplaatst worden. Daarmee wordt dit een subcategorie. Zo is er een subcategorie Zadel, die onderdeel is van de hoofdcategorie Harnachement.
  Zo kunnen grote onderwerpen worden opgesplitst in wat kleinere deelgebieden.
  ====Afbeeldingen in een categorie ====
  Ook afbeeldingen kunnen in een categorie geplaatst worden. Dit maakt het mogelijk om vergelijkbare foto's te vinden. Zo kunnen bijvoorbeeld eenvoudig alle foto's van Haflingers gevonden worden, maar ook alle foto's die te maken hebben met Westernrijden.
  Veelgebruikte categorieën voor paardenfoto's:
  * van welk ras het paard is.
  * welke discipline er getoond wordt (bv mennen, springen, dressuur, Western, endurance, vrijheidsdressuur, Natural horsemanship, etc)
  * de kleur van het paard (als dit opvallend is)
  * of het een portret of standfoto betreft
  * en eventuele andere dingen die het makkelijk maken om de afbeelding snel terug te vinden, op verschillende manieren.
  ====Zie ook: ====
  * De Boktwiki hoofdcategorieën vanwaar je door kunt klikken naar de overige categorieën
  * Een alfabetische lijst van alle categorieën
Wat wordt verstaan onder een kleine wijziging? (S)
  A. Een kleine wijziging houdt in dat je bijvoorbeeld een spel-of taalfout aanpast in een artikel of informatie toevoegd. Als vuistregel kan je aanhouden dat als je gewijzigde tekst minder is dan de omvang van een alinea je een kleine bewerking hebt gemaakt.
  Vink onderaan het veld aan dat het een kleine bewerking betreft en geef ook aan wat je hebt gewijzigd. Op die manier is het voor iedereen duidelijk wat er in artikel gebeurd is.
  Ook kan je kiezen om een kleine wijziging te plaatsen (door op het vakje 'dit is een kleine bewerking' te klikken) als je liever niet hebt dat je naam onder het artikel verschijnt.
Voor welke artikelen is er een standaardopmaak? (S)
  A.Voor de volgende categorieën is er een standaardopmaak:
  * Standaardartikel:Beroemd paard
  * Standaardartikel:Giftige plant
  * Standaardartikel:Medisch
  * Standaardartikel:Persoon
  * Standaardartikel:Ras
  * Standaardartikel:Voeding


  Gebruik deze opmaak bij het schrijven van een artikel voor 1 van deze categorieën. Geen standaardopmaak voor jouw artikel? Gebruik dan de standaard als richtlijn om je artikel op te zetten.
Welke afbeeldingen missen er nog in de Bokt Wiki?
  A. Op het WZ forum is er een topic met gevraagde foto's voor de Bokt Wiki. Hierin is een overzicht terug te vinden van afbeeldingen die nog ontbreken in de Bokt Wiki.
  Heb je een mooie foto die niet in de lijst staat? Je kan deze foto ook altijd in het topic plaatsen. Het kan zijn dat jouw afbeelding een bestaande afbeelding gaat vervangen. De bedoeling is dat ieder artikel 1 of meerdere relevante foto's heeft, maar dat er bijvoorbeeld niet 100 foto's van fjorden worden geplaatst bij 1 artikel, of in 1 categorie. Een foto moet toelichting geven en relevant zijn voor het artikel en/of de categorie.
Onder welke licentie worden afbeeldingen op de Bokt Wiki geplaatst?
  A. Normaal gesproken is het niet toegestaan om foto's of teksten van anderen te gebruiken of aan te passen, in verband met het auteursrecht. Op de Bokt Wiki wordt echter alles geplaatst onder een speciale licentie. Dit is een document dat in bepaalde gevallen toestemming geeft om de foto's en teksten van de Wiki toch te gebruiken.
  ==== De Bokt-Wiki-Licentie ====
  De licentie die de Bokt Wiki gebruikt is de Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen licentie. Alle afbeeldingen en artikelen zijn onder deze licentie beschikbaar.
  Dit houdt in dat iedereen de artikelen en afbeeldingen deze mag kopiëren, verspreiden, tonen en op- en uitvoeren en werk mag maken wat hiervan afgeleid is. 
Hieraan zijn 2 voorwaarden:
  # De gebruiker vermeldt de naam van de maker of licentiegever, en
  # ook het nieuwe werk moet onder dezelfde licentie worden verspreid. (Dus ook onder de Creative Commons Naamsvermelding, Gelijk Delen.)
  (Bovenstaande tekst is enkel een poging om de volledige licentie wat leesbaarder neer te zetten en is geen juridisch bindende tekst.)
  ====Meer informatie ====
  * http://www.iusmentis.com/auteursrecht/
  * http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht
  * http://www.creativecommons.nl/

Hoe kan/moet ik..?

 • Vragen met een (S) alleen door Wikischrijvers toe te passen
Hoe zoek je op de Bokt Wiki?
  A. De makkelijkste manier om een artikel in de Bokt Wiki te vinden is door de zoekfunctie te gebruiken die je altijd in de balk links in beeld ziet staan. Wil je meer informatie over een onderwerp, bijvoorbeeld 'dressuur', dan typ je 'dressuur' in en klik je op 'Zoeken'. Je komt dan direct terecht op de pagina www.bokt.nl/wiki/Dressuur.
  Onder de kop overeenkomst met onderwerp vind je alle artikelen waar het woord 'dressuur' in de titel voorkomt. Daaronder bij overeenkomst met inhoud vind je de artikelen waar het woord 'dressuur' in de tekst voorkomt. Deze pagina verschijnt ook als het artikel dat je zocht nog niet bestaat.
  Opmerking: op dit moment is de Bokt Wiki een project dat nog moet groeien. Dit betekent dat er nog genoeg onderwerpen zijn waarover niets te vinden is. Als je op zoek bent naar informatie over een onderwerp maar hierover niets op de Wiki kunt vinden, stellen we het op prijs als je ons dat laat weten. Of misschien is het een onderwerp waar je zelf het één en ander vanaf weet en je een artikel over wilt schrijven? Laat het ons weten via het WikiZaken-forum op Bokt!
Hoe kan ik Wiki-schrijver worden?
  A. Vind je het leuk om actief met de Bokt Wiki bezig te zijn? Wil je helpen om een bepaald stukje van de Wiki aan te vullen? Of vind je het gewoon leuk om fouten uit bestaande artikelen te halen? Log dan in met je Boktnaam en wachtwoord in de Wiki. Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers die zich over een stuk(je) Wiki willen ontfermen.
Hoe kan ik een afbeelding uploaden naar de Bokt server? (S)
  A. Om een foto op de Bokt Wiki te zetten moet je de foto eerst uploaden naar de Bokt server, dat doe je op de upload-pagina.
  # Druk op het knopje 'Bladeren' rechts van het lege veld naast 'oorspronkelijke bestandsnaam' en blader naar de afbeelding die je wilt gebruiken.
  # Naamgeving: Bij 'opslaan als' geef je het bestand eventueel een nieuwe naam. Zorg ervoor dat de naam van de foto duidelijk beschrijft wat er op de foto te zien is. Dus geen IMG_3432.jpg of DSC_01_002.jpg maar 'Welshpony_valk.jpg' of 'uitgestrektedraf.jpg'.
  # Bij 'samenvatting' geef je kort aan wat er op de foto zichtbaar is en de naam van de fotograaf, ook als je dat zelf bent. (Bijvoorbeeld: Hoofdfoto van een appaloosa gemaakt door Cinnepin.)
  # Voeg de juiste categorieën toe.
  Als je níet zelf de fotograaf van de afbeelding die je wilt uploaden bent, zorg dan dat je toestemming hebt van de fotograaf om de foto onder de licentie van de Bokt Wiki te plaatsen.
  Als je foto geüpload is naar de Bokt-server, staat hij tussen de bestanden in de lijst met bestanden op de server. Hier kun je je foto altijd terugvinden mocht je de naam die je bij het uploaden opgegeven hebt zijn vergeten.
  Zie voor meer informatie over categorieën: categorieën
Hoe kan ik een afbeelding bij een artikel plaatsen? (S)
  A.
Stippeltjes op het hoofd van een Appaloosa
  Als de foto op de Bokt server staat is het invoegen van de foto nog maar een koud kunstje. Om de foto zoals die hiernaast staat te laten zien typ je:
  [[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|Stippeltjes op het hoofd van een Appaloosa]]
  Je ziet dat de 'link' uit vier elementen bestaat:
  # Met Afbeelding: geef je aan dat het om een afbeelding gaat.
  # Hoofdfotoappaloosa.jpg is de naam van de foto die je wilt laten zien.
  # Met |thumb geef je aan dat je de foto in het klein in het artikel wilt toevoegen. Als je op de thumbnail klikt krijg je de grote versie van de foto te zien.
  # En als laatste geef je met |Stippeltjes op [...] Appaloosa een korte omschrijving van je foto die onder de afbeelding geplaatst wordt. Welke andere opties je ook toevoegt, de beschrijvende tekst komt altijd als laatst!
  
Deze afbeelding staat nu links
Het is ook mogelijk een thumbnail aan de linkerkant te plaatsen, hiervoor voeg je de optie |left toe aan de link:
  [[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|left|Deze afbeelding staat nu links]].
  
  Tips
  * Plaats de code van een afbeelding aan het begin van de alinea
  * In de meeste gevallen kun je afbeeldingen het beste rechts van de tekst plaatsen (de standaardoptie). Dit houdt de tekst leesbaarder
  * Om een nieuwe alinea onder een afbeelding te beginnen, en niet ernaast, kun je <br clear=all> boven de nieuwe alinea zetten.
Hoe kan ik een thumb plaatsen bij een artikel? (S)
A.
Hoofdfotoappaloosa.jpg
Afbeeldingen op de wiki zijn vaak ongeveer 800x600px. Dit is in een artikel vaak veel te groot. De wikisoftware kan echter zelf een thumbnail (kleinere afbeelding) maken, deze hoeft dus niet apart te worden geupload! Dit gebeurt met de optie thumb. De wiki plaatst dan een kleinere afbeelding aan de rechterkant. Door op de afbeelding te klikken, kan de volledige afbeelding bekeken worden.
  [[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb]]
  
----
Hoofdfotoappaloosa.jpg
De thumbnails kunnen ook links geplaatst worden. Rechts is eerste keuze, omdat dan de tekst niet verspringt, wat prettiger te lezen is. Soms echter is het handiger om een afbeelding links te plaatsen. Hiervoor wordt de optie left toegevoegd. Bijvoorbeeld:
  [[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|left]]
  
  Let op: De afbeelding begint waar de code staat, en onder de tekst die er al staat. Als je een afbeelding naast een alinea wilt hebben, zoals het voorbeeld van de linkerthumbnail hierboven, moet je de code aan het begin van die alinea zetten.
  Wil je de volgende alinea weer onder de afbeelding hebben in plaats van ernaast, plaats dan 
    <br clear=all> aan het begin van de volgende alinea.
Hoe kan ik een onderschrift plaatsen bij een foto? (S)
A.
Omschrijving van de afbeelding
Omschrijving met link
  Bij de thumbnails kan ook een onderschrift geplaatst worden. Een voorbeeld hiervan:
  [[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|Omschrijving van de Afbeelding]]
  Enkele tips:
  * Hoeveel andere opties je ook toevoegt, het onderschrift komt altijd als laatste.
  * Je kunt ook gewone wikilinks in een onderschrift gebruiken, zie het tweede voorbeeld. Deze plaats je op de zelfde manier als links in gewone tekst. Bijvoorbeeld:
  [[Afbeelding:Hoofdfotoappaloosa.jpg|thumb|Omschrijving van de Afbeelding]]
  Zie ook voor meer informatie over afbeeldingen: Meer afbeelding
Hoe kan ik een fotogalerij maken bij een artikel? (S)
  A. Je kunt op de Bokt Wiki ook foto's in een galerij zetten. Ideaal als je veel foto's bij een artikel wil plaatsen en toch overzicht wilt houden. Dit doe je op deze manier:
  
    <gallery caption="verschillende halsters">
      Afbeelding:Gewoonhalster.jpg|Een nylon halster
      Afbeelding:Showhalster.jpg|Een showhalster
      Afbeelding:Crossropebridle.JPG|Een touwhalster
    </gallery>
  wordt:
Hoe kan ik een afbeelding verwijderen? (S)
  A.
  * Zoek de afbeelding op
  * Klik op Verwijderen
  * Geef de reden van verwijdering op
Hoe vraag ik toestemming om een afbeelding te mogen gebruiken?
  A.
  Vaak zijn er op het internet zeer bruikbare afbeeldingen te vinden die een goede toevoeging aan je artikel kunnen zijn. Onderstaande standaardteksten kunnen dan gebruikt worden om toestemming te vragen voor het gebruik van de foto's. Mocht je geen gebruik maken van de onderstaande tekst, zorg dan in elk geval dat in je mail of pb duidelijk is om welke foto's (of ander materiaal) het gaat en onder welke voorwaarden deze foto's geplaatst zullen worden.
  Als je toestemming hebt gekregen, zouden we het zeer waarderen als je deze bevestiging doorstuurt naar de het Wiki-team zodat we die centraal kunnen bewaren.
  ==== Nederlands ====
  Beste naam / webmaster ,
  Het paardenforum Bokt.nl is met een nieuw project begonnen, namelijk de BoktWiki: een
  encyclopedie over alles wat te maken heeft met paarden (http://www.bokt.nl/wiki/ ).
  Hierin hebben wij een artikel geschreven over onderwerp en we
  zouden het graag illustreren met wat mooie foto's. Op uw site naam
    site zag ik enkele foto's die hier erg geschikt voor zouden zijn en ik wilde
  vragen of wij deze afbeeldingen mogen gebruiken. Het gaat om <color=red>link foto's-.
  Uiteraard wordt bij de foto's informatie geplaatst met de website, uw naam en de naam
  van het paard of de ruiter. De afbeeldingen worden beschikbaar onder de licentie van de
  BoktWiki, namelijk de Creative Commons Attribution Share Alike-licentie, die wordt
  toegelicht op http://www.bokt.nl/wiki/Help:Licentie. De officiële tekst is te vinden op
  http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.nl
  Met vriendelijke groet,
  je eigen naam


  ====Engels====
  Dear sir, madam,
  I am writing on behalf of the Dutch site http://www.bokt.nl. At the moment a group of
  volunteers is working on an online encyclopedia in Dutch on everything related to
  horses (http://www.bokt.nl/wiki). This encyclopedia also contains an article on
  onderwerp.
  While searching for information I came across your website naam site
  with very -clear / illustrative / nice / beautiful- pictures of
  -link foto's-. I would like to request your permission to use
  these photos as illustrations to go with the article. Naturally we will include your
  name, the horse's name and the website URL in the information about the pictures. All
  pictures in the encyclopedia will be licensed under the
  Creative Commons Attribution-ShareAlike licence
  (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/legalcode )
  Regards,
  -je eigen naam-.
Hoe maak ik een doorverwijspagina? (S)
  A. Als een bepaalde term meerdere betekenissen kan hebben, is het handig om een doorverwijspagina te maken. Op deze pagina komt een lijstje met links te staan die naar de verschillende artikelen verwijzen. De artikelen zelf krijgen tussen haakjes een toelichting. Dus bijvoorbeeld "Trakehner (hindernis)" of "Trakehner (ras)". Zie voor een voorbeeld ook Trakehner.
  Het markeren als een doorverwijspagina gebeurt door de code {{dp}} onderaan de pagina te plaatsen. Controleer dat links direct naar het goede artikel gaan, en niet naar de doorverwijspagina.
  == Sjabloon:Zie dp ==
  Als 1 van de betekenissen veel waarschijnlijker is, dan is het handiger om geen doorverwijspagina aan te maken, zodat mensen in de meeste gevallen gelijk op de juiste plek terechtkomen. Om door te verwijzen naar het andere artikel kan bovenin de code {{zie dp|artikel (ander)}} geplaatst worden. Voor een voorbeeld, zie appaloosa.
Hoe maak ik een redirect aan? (S)
  A. Soms zijn er bepaalde woorden die op meerdere wijzes geschreven kunnen worden. Bijvoorbeeld lucerne waarvan de correcte spelling luzerne is. Het is daarom handig om dergelijke pagina's te laten doorverwijzen naar de goede pagina. Dat doe je door een redirect.
  Dit gaat als volgt :
  # Maak een nieuwe pagina aan
  # Klik op "bewerk"
  # Voeg in de eerste regel de volgende code toe (zet tussen de rechte haakjes in de plaats van titel de link naar de betreffende pagina):
  #REDIRECT [[titel]]
  Pas de links naar de redirectpagina aan zodat ze direct naar de goede pagina wijzen.
  Let op: Als je een redirect aan het maken bent en je wilt het controleren door op de knop 'toon bewerking ter controle' te drukken, zie je niet de doelpagina. Je krijgt dan dit te zien:
  1.REDIRECT [[{{link}}]]
  Als de link bestaand is, dan moet je op 'pagina opslaan' drukken en de redirectpagina is klaar.
Hoe maak ik een inhoudsopgave? (S)
  A. Als je het artikel netjes hebt ingedeeld met behulp van koppen en secties, en er zijn minstens 4 koppen, dan vormt de Bokt Wiki automatisch een duidelijke inhoudsopgave. Maar deze inhoudsopgave kan ook altijd verborgen of juist geforceerd getoond worden. In het Engels wordt een inhoudsopgave een 'Table of Contents' genoemd, ofwel 'TOC' .
  === Tonen ===
  Soms wil je een inhoudsopgave voor een artikel met minder dan 4 koppen. Deze inhoudsopgave kun je geforceerd tonen door je artikel te beginnen met __FORCETOC__. De inhoudsopgave verschijnt op de plaats waar je deze code neerzet, zo kun je dus ook de inhoudsopgave verplaatsen maar dit is meestal niet de bedoeling.
  === Verbergen ===
  De inhoudsopgave is te verbergen door je Wiki-artikel te beginnen met __NOTOC__.
  Opmerking: het verplaatsen of verbergen van de inhoudsopgave in normale artikelen wordt niet gewaardeerd.
Hoe maak ik een wijziging in een artikel? (S)
  A. Dit doe je door naar het desbetreffende artikel te gaan en te klikken op 'bewerken' bovenaan het artikel. Vervolgens kan je de wijziging(en) doorvoeren. Vul bij een wijziging in een artikel de omschrijvingsregel altijd in, zo kan iedereen zien wat er precies is gewijzigd in een artikel.
Hoe plaats ik een voetnoot en wanneer? (S)
  A. Een voetnoot maak je door je bron in de tekst te zetten tussen <ref> en </ref>. Er komt dan een cijfer achter de tekst te staan waar de lezer op kan drukken. Onderaan je artikel zet je dan: == Bronnen, referenties en/of voetnoten ==, met daaronder: <references/>, daar komen de hele bronnen te staan. Als je meerdere keren naar dezelfde bron verwijst, doe je dat door de eerste keer dat je de bron vermeldt deze een naam te geven: <ref name="jenaamhier">de bron hier</ref>. De volgende keren dat je naar deze bron verwijst kan je dat doen door enkel <ref name="jenaamhier"/> erachter te zetten. Let op de "/" in de tag!
  Hieronder een voorbeeld.
  
    De Ghanese Gestippelde Bospony woont in Ghana en staat bekend om zijn paarse stippelpatroon <ref>J. Jansen,
    Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007</ref>. De pony is een nachtdier,
    tijdens de hitte overdag zoekt hij een grot op om te slapen <ref name="bosponywebsite">P. Pietersen, De Gestippelde
    Ghanese Bospony, 2006, http://www.gestippeldeghanesebospony.nl (geraadpleegd op 18 juni 2007)</ref> 's nachts komt
    hij dan naar buiten om te leven. Qua voedsel is de Ghanese gestippelde bospony vooral aangewezen op noten en
    vruchten. Maar als hij de kans krijgt eet hij het liefste groentesoep <ref name="bosponywebsite"/>

    ==Bronnen, referenties en/of voetnoten==
    <references/>
  
  De Ghanese Gestippelde Bospony woont in Ghana en staat bekend om zijn paarse stippelpatroon [1]. De pony is een nachtdier, tijdens de hitte overdag zoekt hij een grot op om te slapen [2] 's nachts komt hij dan naar buiten om te leven. Qua voedsel is de Ghanese gestippelde bospony vooral aangewezen op noten en vruchten. Maar als hij de kans krijgt eet hij het liefste groentesoep [2].
  Bronnen, referenties en/of voetnoten
 1. J. Jansen, Het leven van de Ghanese Gestippelde Bospony, Leiden: Uitgeverij Bokt, 2007
 2. 2,0 2,1 P. Pietersen, De Gestippelde Ghanese Bospony, 2006, http://www.gestippeldeghanesebospony.nl (geraadpleegd op 18 juni 2007)
Hoe werkt de overlegknop?
  A. Boven aan de Wikipagina heb je een "overleg" knop. Deze kan blauw of rood zijn. Een rode knop betekent dat er nog geen topics over dat onderwerp lopen en een blauwe knop betekent dat er al wel topics binnen dat onderwerp geopend zijn. Via de overlegknop kom je in een forumdeel speciaal voor het Wiki-artikel dat je aan het lezen was. Voor de Lusitano ziet die pagina er bijvoorbeeld zo uit. Als er nog geen topic in het forumonderdeel staat dat aansluit bij jouw informatie kun je een nieuw onderwerp openen. Mocht het gewenste onderwerp er wel tussen staan, kun je in dit bestaande topic een reactie posten.
  Als je een topic geplaatst hebt met de overlegfunctie kun je het topic niet alleen terug vinden in de overlegfunctie van het artikel waar je het geplaatst hebt, maar kun je het topic ook terugvinden in het forum [WZ] WikiZaken. De overlegfunctie maakt het mogelijk om direct naar het artikel te springen waar een topic over geopend is. Op deze manier hoef je het artikel niet apart meer op te zoeken in de Wiki, maar ben je met één klik op de knop op de gewenste pagina.
Hoe kan ik als lezer aangeven dat iets niet goed werkt op de Bokt Wiki?
  A. Stuur een PB naar 1 van de Wikimoderators
Hoe kan ik aangeven dat er informatie mist in een artikel?
  A. Via de overlegknop kan je een topic openen op Wikizaken
* Zie ook: Hoe werkt de overlegknop?
Hoe maak ik een nieuwe categorie pagina aan? (S)
  A. Als er veel vergelijkbare artikelen op de wiki staan, kan het handig zijn deze samen in een categorie te plaatsen. Kijk eerst bij verwante artikelen of er al een categorie bestaat. Het is zonde om een nieuwe categorie te maken die onder een iets andere naam misschien al bestaat.
  Bestaat er nog niets dat er op lijkt, dan kun je een nieuwe categorie maken.
  Een paardenras krijgt altijd een eigen categorie, zodat alle foto's van paarden van dit ras hieraan toegevoegd kunnen worden. Die categorie wordt zelf geplaatst in categorie:rassenfoto's.
  ===Categorienaam===
  Voor de naam van een categoriepagina gelden veel van dezelfde regels als voor de titels van artikelen:
  * Enkelvoud ( de genoemde categorie "rassenfoto's" van hierboven is de uitzondering.)
  * Nederlandse termen
  * Eerste woord is een hoofdletter maar verdere woorden niet
  * Geen afkortingen (voor zover mogelijk)
  * Correcte spelling
  ===Hoe maak ik een nieuwe categorie aan? ===
  # Plaats de nieuwe categorie onderaan een van de artikelen die in de nieuwe categorie geplaatst moeten worden: [[Categorie:Nieuwe categorie]] en sla het artikel op.
  # Klik vervolgens onderaan op de rode link naar de nieuwe categorie.
  # Bewerk die pagina:
  ## geef een korte beschrijving van de inhoud
  ## plaats de categorie zelf in een hogere, al bestaande categorie
  ## voeg het sjabloon {{category note}} toe
  # Breng vervolgens op de andere artikelen die in de nieuwe categorie moeten vallen ook de link aan naar de nieuwe categorie. Als je een subcategorie maakt, en het artikel stond al in een soortgelijke of hogere categorie, haal deze link dan weg.
  # Controleer je nieuwe categorie-pagina en kijk of de artikelen die je in gedachten had er ook in staan.
Hoe gebruik ik een tag? (S)
  A. Inventariseer welke tags er zijn en bepaal na het schrijven van je artikel of er een tag moet worden toegevoegd. Mist het artikel een foto? Voeg dan de tag 'mist foto' toe. Op deze manier blijft overzichtelijk welke artikelen nog onderhoud nodig hebben.
Hoe kan ik een tabel invoegen?(S)
  A.
  Een tabel wordt gebruikt om informatie netjes in kolommen te plaatsen.


  == De opbouw van een tabel ==
  Een tabel begint met de code {| en eindigt met |}.
  Daarmee heb je aangegeven dat iets een tabel is, nu moet deze alleen nog gevuld worden. Hiervoor maak je eerst een nieuwe rij, dit gebeurt met de code |- op een nieuwe regel.
  Daarna ga je in de rij verschillende cellen maken, die dan in kolommen naast elkaar komen te staan. Dit doe je met de code | gevolgd door de inhoud die je in de cel wilt hebben.
  :Let op: de codes voor tabellen komen steeds op een nieuwe regel.
  We kunnen nou een eenvoudige tabel maken:
  {|
    |-
    |De eerste kolom
    |En de tweede kolom
    |}
  
  komt eruit te zien als:
De eerste kolom En de tweede kolom
  Een nieuwe rij toevoegen gaat op dezelfde manier. Je geeft op een nieuwe regel de code |-, en daaronder weer op nieuwe regels de code | gevolgd door de inhoud.
  Als er nu een nieuwe rij wordt toegevoegd, komen de gegevens in de cellen mooi onder elkaar te staan.
  {|
    |-
    |De eerste kolom van deze tabel
    |En de tweede kolom
    |-
    |Een nieuwe rij
    |Deze tekst komt netjes onder de tekst hierboven
    |}
  
  komt eruit te zien als:
De eerste kolom van deze tabel En de tweede kolom
Een nieuwe rij Deze tekst komt netjes onder de tekst hierboven
  == Zie ook ==
  * http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Gebruik_van_tabellen
Hoe gebruik ik een standaardopmaak? (S)
  A. Een standaardopmaak plak je in een de lege bewerkpagina van het nieuwe artikel wat je wilt gaan schrijven. Vervolgens vul je de kopjes van de opmaak in.
Hoe maak ik een alinea? (S)
  A.Alinea's zijn simpel aan te geven door 2 keer een enter te geven. Er komt dan een lege regel tussen de 2 alinea's.
  :Let op: 1 enkele enter om een regel af te breken werkt niet op de wiki.
Hoe maak ik een kop/heading? (S)
  A. Koppen geven de structuur aan van je tekst, ze delen de pagina op in verschillende secties.  In een paar woorden geef je aan waar de alinea's eronder over gaan. Als je de juiste code gebruikt worden koppen automatisch groter en vetgedrukt (bold) afgebeeld. Ook verschijnt bij langere artikelen automatisch een Inhoudsopgave bovenaan de pagina, zodat je snel naar het juiste deel kunt klikken.
  Een kop geef je aan met behulp van 2 '='-tekens ('is'-tekens) voor en achter je regel tekst. Bijvoorbeeld: 
    == Heading of kop ==
Hoe maak ik een subkop? (S)
  A. Nadat er een kop is geplaatst voor een specifiek onderwerp kun je verder gaan met behulp van deelonderwerpen die een subkop krijgen. Dit werkt op de zelfde manier als bij een normale kop maar in plaats van 2 gebruik je nu 3 '='-tekens ('is'-tekens). Heb je ook daar weer deelonderwerpen onder, dan plaats je een subsubkop met 4 of zelfs 5 '='-tekens. Voorbeeld:
  === Subheading of subkop === tot en met ====== Subsubsubheading of subsubsubkop ======
Hoe maak ik een horizontale lijn? (S)
  A. Het gebruik van horizontale scheidingslijnen kan je artikel meer overzicht geven. Een lijn is toe te voegen door 4 streepjes toe te voegen in je document: ----.
Hoe kan ik nadruk op mijn tekst leggen? (S)
  A. Binnen een zin kun je woorden of zinnen benadrukken door ze vetgedrukt of schuingedrukt te plaatsen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt in de inleiding van een artikel. De eerste keer dat de naam van het artikel (dat heet een 'lemma') voorkomt maak je deze vet.
  Een overzichtje van de mogelijkheden:
Effect Code Voorbeeld
Schuingedrukt (italic): ''Schuin paard'' Schuin paard
Vetgedrukt (bold) '''Dik paard'' Dik paard
Schuin en vet (bold italic) '''''Dik schuin paard''''' Dik schuin paard
  Er zijn meer manieren om tekst te benadrukken en weer te geven, maar deze worden minder vaak gebruikt.
  :Let op: Als je een [enter] (ofwel regeleinde) in je tekst zet, dan sluit de wiki jouw opmaak, ook al heb jij het einde niet aangegeven. Je kunt dus niet in 1 keer meerdere paragrafen tegelijkertijd vet of schuin maken. (Dit is dus anders dan op het forum, waar een code als [b] gewoon blijft werken tot je weer [/b] gebruikt.)
  Ook je subkop zal automatisch opgenomen worden in de inhoudsopgave. Kijk als voorbeeld ook even naar de inhoudsopgave van deze pagina, dan zie je dat subkoppen netjes onder de hoofdkoppen verschijnen. Je ziet precies welk onderdeel waarbij hoort.
  Opmerking: je gebruikt de kopjes eigenlijk altijd op volgorde, dus eerst 2 =-jes, daarna 3, dan 4. Het is niet de bedoeling dat je niveau's overslaat.
Hoe maak ik een lijst? (opsomming) (S)
  A. Om opsommingen netjes weer te geven gebruik je lijsten. Deze komen in 2 smaken: ongeordend met een blokje aan het begin, en geordend die beginnen met een cijfer.
  === Ongeordende lijsten ===
  Ongeordende lijsten maak je met de code * aan het begin van de regel. Door meerdere sterretjes te gebruiken kun je ook sublijstjes maken.
  Een lijstje van onderdelen van het hoofdstel:
* Hoofdstel
** Frontriem
** Bakstuk
* Zadel
  komt er zo uit te zien:
  * Hoofdstel
  ** Frontriem
  ** Bakstuk
  * Zadel


  === Geordende lijsten ===
  Hier gebruik je de code # voor. De cijfers verschijnen automatisch, je hoeft dus niet zelf te tellen.
  De uitslag van de landenwedstrijd van Saumur:
# Frankrijk
# Nederland
# Duitsland
  ziet er dan zo uit:
  # Frankrijk
  # Nederland
  ## Alex van Silfhout
  ## Leida Collins-Strijk
  # Duitsland
  Ook hier kun je sublijstjes maken, door meerdere #-tekens achter elkaar te gebruiken.
  === Definitielijsten ===
  Definitielijsten worden gebruikt om betekenissen weer te geven. Deze is heel makkelijk te gebruiken door de volgende code op een nieuwe regel te plaatsen: ;term:definitie. Bijvoorbeeld:
;Bit:ijzeren mondstuk waaraan de teugels bevestigd zijn.
;Zadel:Zetel op de rug van een rijdier.
  Dit wordt:
  ;Bit:ijzeren mondstuk waaraan de teugels bevestigd zijn.
  ;Zadel:Zetel op de rug van een rijdier.
  Een term kan ook meerdere definities hebben en een definitie kan ook meerdere termen hebben. Dit doe je door op nieuwe regels gebruik te maken van een extra ;term of :definitie
Hoe kan ik de tekst laten inspringen? (S)
  A. Inspringen doe je doormiddel van een dubbele punt toe te voegen voor aan een regel. Hier onder een klein voorbeeld:
:Het paard
::nam de
:::hindernis
  Dit wordt:
  :Het paard
  ::nam de
  :::hindernis
Hoe kan ik de tekst opmaken? (vet, cursief, groot, klein) (S)
  A.Naast schuingedrukt, dikgedrukt, en de combinatie zijn er nog andere mogelijkheden om de tekst op te maken. Deze zullen niet vaak nodig zijn, vandaar dat ze niet in de algemene handleiding zijn opgenomen. Hieronder volgen alle mogelijkheden voor tekstopmaak.
  Opmerking: gebruik deze mogelijkheden niet te veel, ze maken de tekst snel rommelig en onduidelijk.
  === Overzicht ===
Functie Code Effect
Schuingedrukt (italic) ''Schuin paard'' Schuin paard
Vetgedrukt (bold) '''Dik paard'' Dik paard
Schuin en vet (bold italic) '''''Dik schuin paard''''' Dik schuin paard
Doorgestreept <s>Doorgestreepte zebra</s> Doorgestreepte zebra
Onderstreept: (Wees hier voorzichtig mee, onderstreepte tekst kan makkelijk verward worden met een link.) <u>Onderstreept paard</u> Onderstreept paard.
Kleiner <small>Kleine Falabella</small> Kleine Falabella
Groter <big>Grote Shire</big> Grote Shire.
Hoe kan ik de achtergrondkleur aanpassen? (S)
  A. Om een regels of stukje tekst een achtergrond kleur te geven kan er gebruik gemaakt worden van <div style="background:lightgrey"> en </div>. Dit wordt dan bijvoorbeeld:
De Bokt wiki is voorzien van handige informatie.
  Je kunt dit gebruiken bij het maken van bijvoorbeeld tabellen. Verder wordt het gebruik van achtergrond kleuren niet op prijs gesteld.
Hoe kan ik een tekst uitlijnen? (S)
  A. Je kunt tekst of een afbeelding links, rechts en gecentreerd uitlijnen. Dit doe je door middel van <div style="text-align: left"> voor je tekst of afbeelding te zetten en </div> na je tekst of afbeelding. ‘Left’ is ook te vervangen door ‘right’ en ‘center’.
Hoe kan ik een afstammingstabel toevoegen aan een artikel? (S)
  Dit sjabloon kan worden gebruikt om de afstamming van een paard in een overzichtelijke tabel op te geven. Maximaal kunnen 4 generaties opgegeven worden (paard, ouders, grootouders en overgrootouders). De laatste generaties hoeven niet opgegeven te worden.
  Zo kan een korte versie gegeven worden met:
  {{Afstamming|Paard|Papa|Mama}}
  En dit toont dan als:
  
Afstamming van Paard
Paard Papa
Mama
  En een ingewikkeldere met alle voorouders ingevuld {{Afstamming|Paard|Papa|Mama|Opa A|Oma A|Opa B|Oma B|Overopa A1|Overoma A1|Overopa A2|Overoma A2|Overopa B1|Overoma B1|Overopa B2|Overoma B2}} wordt dan (voorzien van nummers voor de volgorde):


Afstamming van 1. Paard
1. Paard 2. Papa 4. Opa A 8. Overopa A1
9. Overoma A1
5. Oma A 10. Overopa A2
11. Overoma A2
3. Mama 6. Opa B 12. Overopa B1
13. Overoma B1
7. Oma B 14. Overopa B2
15. Overoma B2
  Bij overslaan van een ouder is het van belang dat je wel de '|' geeft. Als je wel de vader en de grootvaders weet, maar niet de moeders dan laat je het veld van de moeder leeg.
  {{Afstamming| Paard | Papa | | Grootvader | |Grootvader }}


Afstamming van Paard
Paard Papa Grootvader
Grootvader
  Predikaten, jaartallen en andere toevoegingen kunnen worden toegevoegd achter de naam. Eventueel kan ook eenvoudige wiki-code gebruikt worden. Voor teksten die onder de naam van het paard moeten komen kan een regeleinde gegeven worden met <br>
  Dus bijvoorbeeld
  {{Afstamming|Paard<br>''(1980-2000)''|Vader|Moeder}}
  wordt:
  
Afstamming van Paard
(1980-2000)
Paard
(1980-2000)
Vader
Moeder
Hoe maak je superscript of subscript in de tekst? (S)
  A. Superscript of Subscript kan je in de tekst opnemen door de volgende codes te gebruiken:
  * <sup> en </sup> of tussen <sub> en </sub>, wat resulteert in respectievelijk superscript of subscript.


Overige vragen

Hoe kan ik reclame maken voor de Bokt Wiki?

A. In een topic op het forum kan je een verwijzing plaatsen naar de Bokt Wiki. Op die manier maken nog meer bokkers kennis met de Wiki. Je kunt dat tegenwoordig heel simpel doen door de titel van een artikel tussen rechte haken te zetten, net zoals op de Wiki zelf. Bijvoorbeeld [[halster]] geeft halster.

Horen artikelen over stallen thuis op de Wiki?

A. Het niet nuttig om op de Wiki voor elke mogelijke manege/pensionstal een pagina aan te maken. Echter zijn er 2 soorten stallen die wel op de Wiki thuis horen:

 • Hengstenhouderijen met (inter)nationale bekendheid: Welke hengsten (vers of diepvries) zijn via die hengstenhouder beschikbaar? Wat zijn de contactgegevens?
 • Stallen die bekend zijn binnen de paardenwereld, die een bijzonder verhaal hebben en waarbij het niet in het artikel over de eigenaar past: Dit kan op eigen beoordeling en/of in overleg met Wikimods.