Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Verharen

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Zomervacht)
Ga naar: navigatie, zoeken

In de herfst en lente verhaart het paard, de oude haren vallen uit en een nieuwe vacht wordt aangemaakt. Zo wisselt het tussen een dunnere zomervacht en dikkere wintervacht. Dit proces wordt de 'rui' genoemd en komt bij veel dieren met een vacht voor.[1]

Winter- en zomervacht

Een paard heeft de vacht om warm genoeg te blijven. In de zomer is het voor de paarden belangrijk om genoeg warmte kwijt te kunnen. In de winter worden er sterkere eisen gesteld aan de isolerende werking van de vacht. De zomervacht is dan ook dun en glad, waar de wintervacht dikker is met langere haren.

Het tijdstip van verharen en de hoeveelheid vacht de het paard aanmaakt worden beïnvloed door verschillende factoren.

Ten eerste het ras. Rassen die van oorsprong lange en koude winters moeten kunnen overleven, zoals Shetlanders, IJslanders of Przewalskipaarden ontwikkelen een veel dichtere en langere vacht dan rassen die in warmere gebieden zijn ontstaan, zoals de Arabier of het Engels Volbloed. Ook beginnen ze vaak eerder met de wintervacht en duurt het langer voor ze deze weer kwijt zijn.

Ten tweede wordt de vacht beïnvloed door de omgeving waarin de paarden gehouden worden. Paarden die veel buiten zijn en blootgesteld worden aan regen, wind en kou zullen een dichtere vacht aanmaken dan als deze paarden in een omgeving worden gehouden waar ze zijn beschermd tegen de weersinvloeden door een stal of dekens.

Ten derde wordt het tijdstip van verharen ook beïnvloed door de lengte van de dagen. Als de dagen weer korter worden, wordt de hypofyse geprikkeld en begint de aanmaak van de wintervacht. Als de dagen weer langer worden wordt de zomervacht aangemaakt.

Problemen met verharen

Als de natuur het toelaat zorgt het paard zelf voor de verharing. Als het weer wat warmer wordt, zal het paard er zelf voor zorgen dat de winterhaartjes afvallen en de zomerhaartjes weer te voorschijn komen. Sommige (oudere) paarden hebben hier wat meer moeite mee. De eigenaar kan dan een handje helpen door bijvoorbeeld lijnzaad te voeren. poet Voor het verwijderen van de losse haren uit de vacht kunnen verschillende hulpmiddelen gebruikt worden. Zo heb je bijvoorbeeld de rosborstel. Deze borstel neem heel wat haar mee en verwijderd het vuil vanuit de vacht. Dit neemt veel tijd in beslag. Daarom zijn er ook mensen die met een zweetmes werken. Dit mes heeft ijzeren tandjes en is dus ideaal om de loszittende haartjes te verwijderen, en ook een oude zaag helpt goed. De zaag word in principe op de zelfde methode gebruikt als het zweetmes. Natuurlijk moet je altijd opletten hierbij. Ook een zachte borstel over de vacht halen kan goed helpen.

Een paard dat zijn wintervacht niet kwijtraakt, kan aan de ziekte van Cushing lijden. Dit is echter een zeldzame ziekte. Meer voorkomende oorzaken zijn wormen of een tekort aan vitamines en/of mineralen. Een wormenkuur of voedingssupplementen kunnen dan uitkomst bieden. [2]

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vacht
  2. http://www.dierennieuws.nl/vrg/dd/09/dav0998.htm