Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bruin

Uit Bokt
Bruin
Kleurbruin.jpg
Effect: zwart pigment naar uiteinden
Dominantie: dominant
Genetische code: A+ (wild bay)

A (bruin)

At (donkerbruin)

Bruin is de naam voor paarden met een bruine vacht op het lichaam en zwarte manen en staart. Ook de benen en de puntjes van de oren zijn vaak zwart. Bruin is eigenlijk geen basiskleur, maar een verandering van de kleur zwart door het gen agouti. Deze duwt de zwarte kleur naar de uiteinden van het paard.

Het agouti-gen heeft alleen invloed op het zwarte pigment en niet op het rode van de vos. Een vos kan dit gen ongemerkt bij zich dragen. Bij de kruising van een zwart paard met een vos kan dit een bruin veulen opleveren.


Verschillende types bruin

Er wordt uitgegaan van drie verschillende types bruin; wild bay, bruin en donkerbruin. Voor agouti in het algemeen is er een dna test beschikbaar, maar sinds 2010 is er ook een laboratorium wat een test voor donkerbruin ter beschikking stelt [1]. Bruin zou hierbij dominant zijn over donkerbruin, dit wil zeggen dat twee donkerbruine paarden nooit de ouders van een gewoon bruin veulen kunnen worden. Voor wild bay is echter nog geen test beschikbaar en het is nog niet geheel zeker of dit een vorm van agouti is of toch een ander gen, totdat dit ontdekt is wordt wild bay toch onder agouti geschaard. Deze verschillende types hebben ook effect op de verschillende verdunningskleuren.

Wild Bay

Wild bay paard

Voor wild bay is geen Nederlandse benaming en deze kleur moet niet verward worden met wildkleur bruin, licht bruin zou wellicht een logische benaming kunnen zijn. Bij wild bay wordt het zwart veel verder terug gedrongen dan bij de andere vormen van bruin. Vaak heeft het paard enkel zwarte sokjes of alleen zwarte kroonranden en heel soms heeft het paard helemaal geen zwart aan de benen. De lichaamskleur bij wild bay is veel lichter dan bij andere bruine paarden, en neigt meer naar een gelige tint. Wild bay is de minst voorkomende vorm van agouti.

Bruin

Bruin

Bruin, ook wel bay genoemd, is de meest bekende en wellicht meest voorkomende vorm van bruin. De zwarte kleur wordt hierbij minder ver terug gedrongen dan bij wild bay, het paard heeft een roodbruine lichaamskleur welke kan verschillende van een lichte tot heel donkere tint, het zwart aan de benen komt meestal tot over de knieën, de manen en staart zijn zwart en ook de oren hebben meestal zwarte randjes.

Donkerbruin

Donkerbruin

Donkerbruin wordt vaak aangezien voor zwart. De zwarte vachtkleur is bij donkerbruin dan ook niet ver weggeduwd en enkel rond de flanken, neus en ogen is een roodbruine kleur zichtbaar, dit wordt ook vaak een kopersnuit genoemd.


Donkerbruin is echter wel een wat verwarrende benaming, de Engelse benaming hiervoor is seal brown of brown, wat in het Nederlands bruin betekent. Met bruin wordt in het Nederlands de kleur bay bedoeld. Helemaal ingewikkeld wordt het wanneer een paard dark bay is. Deze donkere tint bruin zou je in het Nederlands naar donkerbruin vertalen, maar dit is genetisch anders dan de kleur donkerbruin, brown.Voorbeelden van bruin

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van een wild bay paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.