Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Schimmel (kleur)

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Schimmel
Effect: Uiteindelijk wit
Dominantie: Dominant
Genetische code: G
Bij vos: roodschimmel
Bij zwart: blauwschimmel
Bij bruin: bruinschimmel

Het 'Grey'-gen, aangeduid met 'G', zorgt ervoor dat de haren langzaam aan hun pigment en dus hun kleur verliezen. Dit gen is dominant en een schimmel zal dus ook altijd een ouder hebben die schimmel is. Bij de geboorte zijn de haren van het veulen net zo gekleurd als van andere paarden, onder invloed van hun basiskleur, verdunningen en andere factoren. Een schimmel is dus niet bij de geboorte altijd zwart.

Schimmelveulens zijn veelal te herkennen aan de lichte rand rond de ogen. Ook zijn schimmels met een zwarte basiskleur ook echt diepzwart bij geboorte, anders dan zwarte niet-schimmel veulens die vaak grijzig of bruinig geboren worden.

In de loop van de tijd zal het paard helemaal wit worden. Dit is een proces dat vele jaren kan duren, de snelheid waarmee dit gebeurt kan van paard tot paard erg verschillen. Maar ook de basiskleur heeft hier een rol in. De lichtere kleuren -zoals bijvoorbeeld palomino- kleuren eerder naar grijs (wit) dan donkerder basiskleuren.

Roodschimmel, blauwschimmel, bruinschimmel

Dit zijn de namen voor de schimmels als ze nog niet geheel verkleurd zijn en de basiskleur nog zichtbaar is. Een vos-basiskleur geeft een roodschimmel. Een zwarte basiskleur geeft een grijsblauwe vacht en wordt daarom blauwschimmel genoemd. Een bruinschimmel heeft als basiskleur bruin.

Bij het verkleuren treden vaak de kenmerkende appeltjes op, en dan wordt ook de naam 'appelschimmel' wel eens gebruikt.

Foto's