Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dierenarts

Uit Bokt

Een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van dieren, wordt ook wel dierenarts genoemd. Dierenartsen voor grote dieren (vee) worden ook wel veeartsen genoemd. Sommige dierenartsen hebben zich geheel gespecialiseerd in paarden en er bestaan ook speciale klinieken.

Sinds een aantal jaren kunnen dierenartsen certificaten behalen voor een bepaalde diersoort. Artsen zijn dan verplicht om een aantal uur per week met die specifieke diersoort te werken en moeten bijscholingen bijwonen. Wanneer je een (ernstiger) probleem hebt doe je er dus goed aan om met je paard naar een gecertificeerde paardenarts te gaan, dan weet je zeker dat diegene kennis van zaken heeft en jouw paard optimaal kan behandelen. Zeker voor een aankoopkeuring is het aan te bevelen om naar een gecertificeerd paardenarts te gaan, de verzekering stelt het vaak zelfs verplicht. Doordat de certificering van dierenartsen en praktijken nog niet zo heel lang is ingevoerd, hebben nog niet alle dierenartsen een certificaat.

Alternatieve genezers

Wanneer je denkt dat de reguliere dierengeneeskunde tekort schiet, kan je je wenden tot een alternatieve genezer. Dit kan een osteopaat zijn, een accupuncturist of een fysiotherapeut. Er zijn ook spirituele genezers actief, die op energetisch niveau het paard behandelen.

Dierenarts worden

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om iets voor de gezondheid van paarden te betekenen. De dierenartsopleiding in Utrecht is bij de meesten wel bekend. Dit is de enige universiteit in Nederland waar je dierengeneeskunde kunt volgen. Je kunt ook terecht in Antwerpen of Gent, in België. Voor alternatieve geneeskunde kan je meestal terecht bij een alternatieve genezer die studenten in kleine groepjes opleidt, meestal bij een stalling aan huis.

De meeste paardenartsen werken als zelfstandige, dat wil zeggen dat ze niet aan een praktijk gebonden zijn. Er zijn ook artsen die vanuit een praktijk werken. Zij voeren dan samen een praktijknaam. Dit is handig als je niet full-time kan of wil werken, je kunt dan toch met zijn tweeen of drieen altijd voor de paarden klaarstaan.

De paardenarts komt meestal naar de stal toe, aangezien het vaak niet makkelijk is een ziek paard te vervoeren. In ernstige gevallen kan een paard naar een gespecialiseerd medisch centrum worden gebracht, bijvoorbeeld bij de Universiteit Utrecht.

Foto's


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.