Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dressuur

Uit Bokt

Dressuur is een populaire tak van paardensport. Behalve als specialisme wordt dressuur ook als basis van alle andere takken van paardensport gezien.

Het doel van dressuur is op een harmonieuze manier het paard gehoorzaam aan de ruiter te maken. Het is de bedoeling dat het paard op de lichtste aanwijzing van de ruiter het gevraagde uitvoert en dat het zich daarbij prettig voelt.

Dressuurwedstrijd

Tijdens een dressuurwedstrijd rijden ruiter en paard in een rijbaan een dressuurproef die bestaat uit verschillende oefeningen. Deze proef wordt beoordeeld door een jury. De ruiter dient op wedstrijden speciale kleding te dragen.

Dressuuroefeningen

Tijdens de dressuurproef worden de verschillende gangen: stap, draf (lichtrijden en doorzitten) en galop gevraagd. Ook de overgangen en de zijgangen moeten ruiter en paard laten zien. Daarnaast zijn de verschillende rijbaanfiguren en de verschillende manieren om van hand te veranderen belangrijke oefeningen in een dressuurproef. Als laatste moet het paard het achterwaarts gaan en de keertwending om de achterhand beheersen en tot slot het halthouden en groeten.

In de proeven voor de lagere niveaus wordt het halsstrekken regelmatig gevraagd, terwijl in de allerhoogste wedstrijdsport enkele hogeschooloefeningen in de proeven voorkomen: de passage, de piaffe, de pirouette en de galopchangementen.

Rijbaan

Dressuur wordt verreden in een rijbaan, ook wel bak, manege of piste genoemd. De bodembedekking van een rijbaan kan bestaan uit zand gemengd met tapijtsnippers of houtkrullen, of leem. Er zijn vele varianten in bodembedekking voor een rijbaan beschikbaar en de keuze is afhankelijk van de frequentie van het gebruik van de baan en het type sport dat er plaats vindt. In een dressuurbaan ligt vaak een zandbodem, al dan niet gemengd met tapijtvezels. De omheining van een rijbaan bestaat vaak uit een houten hek, maar kan ook bestaan uit dichte schotten of draad.

De afmeting van een rijbaan is officieel 20 bij 40 meter voor de dressuur tot en met klasse M2, voor de hogere klassen is een baan van 20 bij 60 meter verplicht. Deze afmetingen zijn verplicht als er dressuur wedstrijden georganiseerd worden. Een rijbaan kan in een recreatie omgeving een kleinere afmeting hebben.

Een rijbaan kan overdekt zijn (binnenbaan) of buiten liggen (buitenbak).

Scholen

Beroemde dressuurruiters

Voor een overzicht van beroemde dressuurruiters zie categorie:Beroemd persoon (dressuur)

Beroemde dressuurpaarden

Voor een overzicht van beroemde dressuurpaarden zie categorie:beroemd paard (dressuur)

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.