Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rijbaanfiguur

Uit Bokt

Rijbaanfiguren zijn figuren die in de dressuur en in enkele westerndisciplines gereden worden.


De volte

Nuvola actions next.png Zie Volte voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De volte is een cirkel waarbij de doorsnee wordt aangegeven, met uitzondering van de grote volte. Je hebt een volte 8 meter, volte 10 meter, volte 15 meter en de grote volte die een doorsnede van 20 meter heeft. De volte halvebaan is de volte 10 meter (de helft van de rijbaan). Dus halve volte halvebaan is een halve volte 10 meter (bijvoorbeeld een halve volte van B tot X en dan recht uit). De volte 10 meter wordt ook nog wel eens kleine volte genoemd.

Een volte dient altijd helemaal rond te zijn, de lengtebuiging en stelling moet dan ook in de richting van de volte zijn. Bij een grote volte is het paard dus minder gebogen met minder stelling dan in de volte 10 meter. Bij de grote volte bij A of C, wordt de hoek dus afgesneden.

De slangenvolte

De slangenvolte bestaat uit halve voltes verbonden door rechte lijnen. Bij het passeren van de middenlijn moet het paard parallel zijn aan de korte zijde. Afhankelijk van de grootte van de halve voltes variëren de rechte verbindingen in lengte. Een slangenvolte wordt niet door de hoeken gereden.

De acht

Deze figuur bestaat uit twee correcte voltes van gelijke afmeting in het midden van de acht bij elkaar komend. De doorsnee van de volte is zoals in de proef voorgeschreven. De ruiter moet het paard een ogenblik recht richten voordat hij in het midden van de figuur van richting verandert.

Je hebt de grote acht, dat is een acht bestaand uit 2 grote voltes (dus voltes van 20 meter doorsnede) en de kleine acht, dat is een acht bestaand uit 2 kleine voltes (dus voltes van 10 meter doorsnede)

De gebroken lijn

Bij de gebroken lijn, aan de lange zijde, onderscheiden we een dubbele en een enkele gebroken lijn. De scherpte van de hoek wordt aangegeven in meters. Het figuur moet zorgvuldig worden gereden en het paard moet welwillend en elastisch de wendingen en de ruiterhulpen volgen.

Door een S van hand veranderen

Deze figuur bestaat uit twee correcte halve voltes van gelijke afmeting in het midden van de S bij elkaar komend. De doorsnee van de volte is zoals in de proef voorgeschreven. De ruiter moet het paard een ogenblik recht richten voordat hij in het midden van de figuur van richting verandert.

Rechts/linksomkeert

halve volte halve baan waarna je schuin naar de E of B toe rijdt. Hierdoor verander je van hand.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • KNHS Reglement dressuur artikel 111


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Afbeeldingen van rijbaanfiguren

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.