Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Spaanse Rijschool

Uit Bokt
Lipizzaners tijdens een show in de Spaanse Rijschool

De Spaanse Rijschool in Wenen is de laatste en oudste rijschool waar de klassieke rijkunst nog uitgeoefend wordt. De Spaanse Rijschool heeft zijn naam te danken aan het feit dat er Spaanse paarden werden gebruikt toen de rijschool in 1572 werd opgericht. Het ras dat gebruikt werd was de Lipizzaner. Dit ras wordt gezien als het oudste ras dat volgens richtlijnen gefokt is.

De Lipizzaner is genoemd naar het dorp Lipizza waar de paarden vandaan komen en werden gefokt. In 1915 moest de fokkerij helemaal geëvacueerd worden in verband met de Eerste Wereldoorlog, en vond een voorlopig onderkomen in Latenburg vlak bij Wenen. In 1920 verhuisden de Lipizzaners naar de staatsfokkerij in Piber. De Oostenrijkse staat was toen verantwoordelijk voor de fok en heeft de Spaanse rijschool in Wenen toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle hengsten geëvacueerd en pas in 1955 keerden zij terug naar Wenen. Walt Disney heeft over deze evacuatie een film gemaakt genaamd Flight of the White Stallions. Hierdoor kreeg de Spaanse Rijschool meer bekendheid in de wereld. Aan het begin van 2001, werd de Spaanse Rijschool geprivatiseerd en sinds 1 februari 2001 is Dr. Werner Pohl, een dierenarts met uitstekende rijkunst en bekend fokker, de bedrijfsdirecteur van de Spaanse Rijschool.

Nu worden er nog bijna dagelijks shows gegeven waarin de rijkunst van Hogeschool nog goed terug te zien is. Ook trekken de ruiters en de paarden door de wereld om shows te geven. Op 1 januari 2008 bracht de Spaanse Rijschool een primeur, door voor het eerst op te treden bij het beroemde nieuwjaarsconcert[1] van de Wiener Philharmoniker[2], op de muziek van "die Pariserin", van Johann Strauß jr.

Op 2 december 2015 is de Spaanse Rijschool in Wenen toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultuurerfgoed van de Unesco [3].

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Lipizzaner door Heinz Nürnberg
  • Lipica door Milan Dolec
  • Die Spanische Hofheitschule zu Wien


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.