Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Doorzitten

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Doorzitten

Doorzitten (ook wel de "gezeten draf" genoemd) is de term die gebruikt wordt als de ruiter tijdens de draf niet lichtrijdt, maar zo stil mogelijk in het zadel blijft zitten terwijl hij wel blijft meegaan met de beweging van het paard. Doorzitten wil dus niet zeggen dat de ruiter probeert zo stil mogelijk te zitten door zich op te spannen. Het is de bedoeling om de verende bewegingen van het paard op te vangen vanuit het bekken. De ruiter beweegt soepel mee en komt niet uit het zadel. In de beginnersklassen van de dressuur moet je enkel doorzitten voor de overgang naar de galop, vanaf de M moet je in de draf alleen nog doorzitten.

De reden waarom doorzitten niet gevraagd wordt bij de lagere klassen, is dat het belastend kan zijn. Zeker wanneer de onervaren ruiter nog niet genoeg kan meebewegen met het paard, zal het paard hinder ondervinden van het doorzitten. Dit gaat ten koste van de ontspanning. Het leren doorzitten kan moeilijk zijn. Hoe meer paard en ruiter getraind zijn, hoe beter het paard ook de ruiter zal laten zitten.

Het is belangrijk ook bij het doorzitten de correcte onafhankelijke zit te behouden. De handen, benen, romp en hoofd mogen niet meedeinen. Zo blijft de ruiter in staat goede hulpen te geven.


Leren doorzitten

Het doorzitten leert men best bij een zitles aan de longe op een bijgezet, ontspannen paard. Vandaag opteert men er meestal voor om beginnende ruiters eerst te leren lichtrijden vooraleer het doorzitten te oefenen. Het beste kan men beginnen met enkele passen doorzitten. Hierbij gaat de ruiter in het diepste punt van het zadel zitten, en probeert deze zo goed mogelijk met het bekken de opwaartse beweging van de draf op te vangen. Hoe nageeflijker een paard loopt, des te makkelijker de draf uit te zitten is. De ruiter moet attent zijn:

  • Zich nergens op te spannen, denk aan benen, voeten, romp, schouders.
  • De handen niet mee op en neer te laten wippen met de beweging.

Eventueel kan het doorzitten geoefend worden zonder stijgbeugels. Hierover zijn de meningen verdeeld. Sommigen menen dat de ruiter hierdoor een betere, onafhankelijkere zit krijgt. Anderen zeggen dat de ruiter zich net meer gaat opspannen en de hielen zal optrekken.

Het diepste punt van het zadel

Het diepste punt van het zadel ligt net achter de boom. Het is als ruiter vrij eenvoudig deze te vinden. Zorg dat de beugels de correcte lengte hebben. Ga recht staan in de beugels in stap of in draf. Zoek je evenwicht. Wanneer je in staat bent los en ontspannen te blijven staan, vanuit een meeverende beweging in de knieën, zullen je benen op de goede plaats liggen. Ga nu, zonder de beenligging te veranderen, zitten. Je zult in het diepste punt van het zadel zitten.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.