Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Andalusiër

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Andalusiër
Andalusierhengst bruin.jpg
Andalusischehengst standfoto.jpg
Stokmaat: Tussen 1,55 en 1,64 meter
Kleur: Schimmel, zwart, bruin en vos
Land van herkomst: Spanje
Link naar stamboek: http://www.ancce.es/ancce2007/index.php

De term Andalusiër wordt gebruikt voor alle paarden uit de streek Andalusië in Spanje. Echte raszuivere Andalusiërs worden aangeduid met de naam Pura Raza Española, afkorting PRE. Deze paarden worden veel gebruikt voor fiësta’s, shows en parades. Zijn vaak (zilver-) witte vacht met lange zijdezachte manen en staart geven de PRE een uitstraling die je niet veel bij ander rassen ziet.

Geschiedenis

De PRE is een van de weinige paardenrassen die niet afstamt van de Arabier. Hij stamt namelijk af van de primitieve Iberische paarden, die veel kenmerken hebben van de Tarpan. De PRE is dus ook afkomstig uit Spanje. Vroeger was de PRE erg populair in Europa in de hogere kringen. Het ras stond dan ook samen met de Lusitano aan de basis van de barokke rassen die nu in allerlei landen van Europa terug te vinden zijn. Inmiddels hebben ze zich ook in de internationale wedstrijdsport succesvol laten zien.

Exterieur

Kenmerkend zijn de (meestal) zijdeachtige, lange manen en laag ingeplante volle staart. PRE's hebben een schofthoogte tussen de 1,55 en de 1,64 meter en staan in het vierkantsmodel. Ze hebben een dus korte rug, met daarop een sterke maar ook korte hals. Ook hebben ze een goed gespierde achterhand. De meest voorkomende kleur is schimmel, die naarmate ze ouder worden ook witter wordt. Er zijn echter ook PRE die bruin, vos of zwart zijn.

Karakter

Een PRE heeft een koel karakter, waardoor hij erg betrouwbaar is. Daarentegen is hij ook erg temperamentvol. Ze weten precies hoe en wanneer ze dat moeten gebruiken, dus pit zit er zeker in. Ze zijn intelligent en leren snel, waardoor het een leuk paard is voor wedstrijden. In Spanje worden de hengsten zelfs niet gecastreerd, omdat ze erg makkelijk te berijden zijn.

Gebruik

In klassieke Spaanse optoming op Horse Event

Momenteel wordt het Spaanse paard over de hele wereld gebruikt. Ze worden gebruikt voor het circus, vrijheidsdressuur, hogeschooldressuur en gewone rijscholen. Alleen wordt de Andalusiër in de klassieke dressuursport niet zo gewaardeerd, vanwege hun hoge knieacties. Door hun zachte gangen is het aangenaam om met deze paarden te rijden. Hun indrukwekkende gangen zijn vol impuls.

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.