Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

United

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
United
United2.jpg
Dressuurpaard en dekhengst
Geboren: 6 juni 2001
Overleden -
Sexe: hengst
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1.68 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Edward Gal
Website: http://www.edwardgal.nlUnited is een goedgekeurde dressuurhengst die onder Edward Gal uitkomt in de Lichte Tour dressuur. United werd goedgekeurd met de hoogste verrichtingscijfers ooit gehaald.

Afstamming en signalement

United is een bruine KWPN hengst van 1.68 meter hoog.


Afstamming van United (elite)
United (elite) Krack C Flemmingh (pref) Lacapo
Texas
Gicara II (keur, pref, prest) Beaujolais
Baccara (keur, pref, prest)
Nessica (ster, PROK) TCN Partout (elite) Arogno (elite)
Pedola (staatspremie, elite)
Jessica (keur) Sultan (keur)
Chantal (keur, prest)

Vader Krack C is een bekende dressuurhengst. Onder Anky van Grunsven was hij actief op internationaal niveau in de dressuursport. Grootvader Flemmingh is zowel keur als preferent en zelf actief op Z niveau springen. Moeder Nessica behaalde het ster en prok predikaat. Grootvader aan moederskant is de dressuurhengst TCN Partout. Deze elitehengst was ook actief in de dressuursport onder amazone Anky van Grunsven.

Geschiedenis

Het verhaal van United begint bij de merrie Jessica (v. Sultan), de grootmoeder van United. Toon Boudewijns uit Mariahout kocht haar moeder Chantal (v. Amor) bij de familie Derksen uit Didam. Boudewijns zag Chantal destijds als veulen en hij had veel interesse in haar, maar de familie Derksen wilde haar niet verkopen. Als driejarige ging Chantal naar de keuring. Ze was net geen 1.60m en kreeg geen ster. Toen kon Boudewijns de merrie wel kopen. De merrie groeide door en een jaar later werd ze op de keuring probleemloos ster. De merrie heeft later vijf veulens gekregen bij Boudewijns: eerst Harm (v. Cassis xx) die later Z2 dressuur werd, toen het nationale springpaard Iwan (v. Esteban) en het jaar daarop kwam Jessica (v. Sultan) ter wereld. Jessica was direct al veel braver en makkelijker dan haar moeder, maar was wel attent en had veel pit. Op de CK Veghel eindigde Jessica van de 122 paarden op de zesde plaats en in de merrietest stond zij van de 32 deelnemers op de tweede plaats. Toen Jessica eenmaal volwassen werd, moest Boudewijns een keuze maken tussen Jessica en haar moeder Chantal, want hij had maar plaats voor één fokmerrie. Daarnaast wilden de fokkers van Chantal de merrie erg graag terugkopen, dus Chantal verhuisde terug naar Didam en Jessica bleef bij Boudewijns. Het eerste veulen wat Jessica kreeg was het merrieveulen Nessica, een dochter van Partout. Boudewijns verkocht Nessica toen ze jaarling was. Een opvallend veulen, rap en sierlijk. Boudewijns zegt dat Nessica bijzonder goed kon draven en daarbij altijd mooi in houding bleef.

Nessica werd als jaarling verkocht aan Ronald Heesakkers uit Berlicum. Als driejarige was Nessica PROK en op de keuring werd ze ster. Haar eerste nakomeling was de Democraat-dochter Shanaica, die als driejarige naar de NMK mocht. Een jaar later kwam Tycho, een Krack C, dus een volle broer van United. Tycho werd later als sportpaard naar Engeland verkocht. Daarna liet Heesakkers Nessica nogmaals dekken door Krack C. Hij vond het een goede, interessante combinatie gezien zowel Krack C als Partout in de picture waren als supergoede sportpaarden. Daarnaast was Heesakkers gek op het sterke achterbeen van Partout. Toen Nessica eenmaal drachtig was kon Heesakkers haar goed verkopen en ze is toen naar Joop Verputten uit Rosmalen verkocht. Toen Nessica eenmaal het Krack C-veulen op de wereld had gezet, is Heesakkers direct een kijkje wezen nemen. Naast Nessica stond het hengstveulen United. Heesakkers vroeg aan Verputten of hij het veulen wilde verkopen, maar dat wilde Verputten niet. Anderhalf jaar later was Verputten toch zo ver dat hij United wilde verkopen, want een hengst tussen de merries was heel lastig. Heesakkers aarzelde niet en kocht United. Een half jaar later kwamen Joop van Uytert en Ad Valk bij United kijken. Ze waren enorm onder de indruk en kochten de helft van United. Inmiddels heeft Heesakkers ook de andere helft van United verkocht.

Sportieve carrière

In 2001 werd de hengst United geboren uit de combinatie Krack C x Partout. De bruine United kwam in 2004 voor de hengstencommisie ter goedkeuring. Hij rondde zijn verrichtingsonderzoek af met de volgende cijfers: stap 8.0, draf 9.5 , galop 9.5, dressuurpaard 9.5. Met deze score werd United verrichtingskampioen met de hoogst behaalde cijfers ooit. Vervolgens kwam United op stal bij Hengstenhouderij Van Uytert waar hij door een stalamazone getraind werd. Pas vlak voor de start van de hengstencompetitie 2005/2006 kwam United bij Edward Gal op stal. De hengst staat inmiddels bekend als IPS United, vernoemd naar mede-eigenaar IPS Horsegroup. Edward en United behaalden in de finale van deze hengstencompetitie een 2e plaats. Op 29 november 2007 is United ook goedgekeurd voor het Hannoveraanse stamboek. Op het Wereldkampioenschap jonge dressuurpaarden in Verden, 2007, behalen Edward en United een 6e plaats. In de hengstencompetitite 2007/2008 was er een 2e plaats in de klasse Z voor United. In het jaar 2009 werd United enkele malen in de Lichte Tour uitgebracht door Edward Gal. Dit deed hij zeer verdienstelijk, met onder andere een tweede plaats met 72% om de VHO Troffee.

Resultaten in de sport

Wereldkampioenschappen

 • 2007, Verden: 6e finale 6-jarige dressuurpaarden

(Inter)nationaal

 • 2005, Den Bosch: 2e Hengstencompetitie klasse L
 • 2007, Zwolle: Young Stallion Dressage
 • 2007, Hengelo: winnaar Hengstencompetitie klasse Z
 • 2009, Schaijk: 2e Prix St. Georges met 70.39%
 • 2009, Kootwijk: 5e Prix St. Georges met 66.58%
 • 2009, 's-Hertogenbosch: 2e Intermédiaire I Kür met 72.00%
 • 2009, Zwolle: 2e Prix St. Georges met 70.10
 • 2009, Hengelo: 3e Prix St. Georges met 71.03%
 • 2010, Zwolle: 3e Prix St. Georges met 68.63%, 2e Intermédiaire I Kür met 72.15%
 • 2010, 's-Hertogenbosch: winnaar Intermédiaire I kür met 75.17%, 2e in de VHO Troffee

Carrière in de fokkerij

United is goedgekeurd bij het KWPN en is sinds maart 2009 ook in Denemarken goedgekeurd. [1] Daarnaast heeft hij ook een dekbevret voor België (BWP) en het Duitse Hannover en Oldenburg.

Zoon TC Athene met Jessica Buying
In 2004 werd United bij het KWPN goedgekeurd voor de dekdienst. Zijn eerste nakomelingen werden geboren in 2005. In 2008 presenteerde hij zijn eerste jaargang driejarige nakomelingen. Zijn nakomelingen bleken direct al bijzonder interessant. Op de KWPN Hengstenkeuring verschenen twee zonen in de kampioensring. Zoon Armani (mv. Jazz) behaalde zelfs de vierde plaats en legde het vervolgens het verrichtingsonderzoek met goed gevolg af.

In dat jaar werden vier dochters van United geselecteerd voor de Nationale Merriekeuring in Ermelo: Alowette (mv. Lux Z), Austria ster (mv. Goodwill) die dat jaar meeliep in de kopgroep van CK Veghel, Amazing Diamant (mv. Nimmerdor) de kampioene van CK Gorredijk 2008 en Alweerrola elite (mv. Métall). De reservekampioen van CK Flevoland moest helaas vanwege een blessure verstek laten gaan maar behaalde wel 80 punten voor haar IBOP.

Het jaar 2009 was absoluut het jaar van United. Zijn zoon Bordeaux (mv. Gribaldi) werd in het voorjaar kampioen van de KWPN Hengstenkeuring, dochter Brooklyn (mv. Havidoff) werd kampioene van de Nationale Merriekeuring, zoon TC Athene (mv. Jazz) won de PAVO-cup voor vierjarige dressuurpaarden en zoon Tullstrop Belaggio (mv. Estaban) won in Zweden het kampioenschap voor driejarige dressuurpaarden. Tot sloot werd zijn zoon Bordeaux ook nog eens verrichtingskampioen.

In 2010 werd zijn zoon Alone (mv. Zeoliet), uit de eerste jaargang van United, Nederlands kampioen in het L2 dressuur onder het zadel van Lilian Mercx.

Verrichtingsonderzoek

United nam in het voorjaar van 2004 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

Stap: 8.0
Draf: 9.5
Galop: 9.5
Aanleg: 9.5

Springen

Afdruk: 5.0
Techniek: 4.5
Vermogen: 5.0
Aanleg: 5.0

Fokwaarden

Fokwaarden United 2009

Dressuur: 154 59%

Predikaten

In 2010 werd United bij het BWP benoemd tot elitehengst op basis van zijn eigen prestaties en prestaties van zijn nakomelingen. United is bij het BWP de eerste dressuurhengst die deze status toegewezen kreeg.

Nakomelingenkeuringen

Afstammelingenkeuring op 12 september 2005. Samenvatting van de rapportage van de keuringscommissie:

De collectie van United bestond uit goed ontwikkelde rijtypische veulens met uitstraling. Het hoofd is sprekend, soms wat lang. De nek is voldoende van lengte. De hals is op stand verticaal, meerdere malen was er sprake van een onderhals. In beweging wordt de hals goed gebruikt. De schouder is voldoende van lengte en ligging. De rug is goed van lengte maar meerdere malen gezonken. De croupe is goed van lengte en ligging. De broekspier moet langer doorlopen. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is wisselend gesteld. De stap is zuiver en goed van ruimte en souplesse. In draf hebben de veulens een goed gebruik van het achterbeen en bewegen bergopwaarts. De veulens galopperen makkelijk aan. In beweging kunnen de veulens goed schakelen. Het gebruik van het voorbeen is meestal goed, enkele malen vlak.

"Collectie goed ontwikkelde rijtypische veulens met uitstraling. De hals wordt verticaal gedragen, meerdere malen was er sprake van een onderhals. De rug is gezonken. In beweging wordt het achterbeen goed gebruikt, hebben de veulens veel souplesse en kunnen goed schakelen."[2]

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • Amando, 2005, mv. Gribaldi, goedgekeurd bij AES
 • Armani, 2005, mv. Jazz, goedgekeurd bij KWPN
 • Bellagio, 2006, mv. Esteban, goedgekeurd bij SWB
 • Bordeaux, 2006, mv. Gribaldi, goedgekeurd bij Oldenburg, Westfalen en Rheinland, kampioen HK 2009
 • C, 2007, mv. Gribaldi, goedgekeurd bij AES
 • Edward, 2009, mv. Damiro, goedgekeurd bij AES
 • Un, 2009, mv. Worldly, goedgekeurd bij DWB

Nakomelingen in de fokkerij

 • Alette, 2005, mv. Balzflug, predikaat: keur
 • Alowette, 2005, mv. Lux Z, predikaat: keur
 • Alweerrola, 2005, mv. Métall, predikaat: elite
 • Amarita, 2005, mv. Lancet, predikaat: elite
 • Amazing Diamant, 2005, mv. Nimmerdor, predikaten: voorl.keur, kampioene CK Gorredijk 2008
 • Amiga, 2005, mv. Flemmingh, predikaat: elite
 • Anieni K, 2005, mv. Jetset-D, predikaat: elite
 • April Sunshine L.E., 2005, mv. Gribaldi, predikaat: keur
 • Aurora, 2005, mv. Gribaldi, predikaat: elite
 • Bambelida, 2006, mv. Jazz, predikaat: keur
 • Bamora, 2006, mv. Rechter, predikaat: elite
 • Baresia B, 2006, mv. Gribaldi, predikaat: elite
 • Bilana-Utopia, 2006, mv. Adios, predikaat: elite
 • Bella Donna, 2006, mv. Gribaldi, predikaat: keur
 • Bling Bling, 2006, mv. Amethist, predikaat: keur
 • Britta Cara C, 2006, mv. Amsterdam, predikaat: elite
 • Brooklyn, 2006, mv. Havidoff, predikaten: voorl. keur, PROK, NMK kampioene 2009
 • Callisto M.H., 2007, mv. Casanova, predikaat: elite
 • Daiquiri A, 2008, mv. Lancet, predikaat: elite
 • Deliana, 2008, mv. Vincent, predikaat: elite
 • Dora, 2008, mv. Montecristo, predikaat: elite

Citaten

Joop van Uytert: "United heeft goede verbindingen en een zeer sterk achterbeengebruik. Dat geeft hij zonder uitzonderingen door aan zijn nakomelingen. Toch wel essentiële eigenschappen voor een goed sportpaard."

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?sid=353dd39a7af6dafaf4c9960d09a87964&f=11&t=1077096#p45574370
 2. KWPN Persbericht, Beknopt verslag afstammelingenkeuring RP, 12 september 2005, http://www.kwpn.nl/module_nl.php?module=2&line=002-020-156 (geraadpleegd op 17 maart 2008)