Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Edward Gal

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Edward Gal
Romanov1.jpg
Dressuurruiter
Geboren: 4 maart 1970
Nationaliteit: Nederlandse
Website: http://www.edwardgal.nl


Edward Gal is een Nederlandse dressuurruiter die uitkomt in de internationale Grand Prix dressuur. In 2006 werd hij Nederlands kampioen met Gestion Lingh, in 2009 en 2010 behaalde hij deze titel met de hengst Moorlands Totilas. In 2012 werd Edward wederom Nederlands kampioen, ditmaal met Glock's Undercover. Daarnaast won hij in 2009 de Europese kampioenschappen met Totilas. Met Glock's Undercover neemt Edward deel aan de Olympische Spelen van Londen 2012.

Carrière

Edward was veertien jaar toen hij begon met paardrijden. Hij trainde onder andere bij Rien van der Schaft, later stapte hij over naar Anky van Grunsven. Met de begeleiding van Anky en Sjef Janssen boekte Edward zijn grootste successen tot nu toe. Ongeveer 6 jaar geleden ging het opeens snel met Edwards carrière:

In 1998 werd hij vierde met Kappuccino in de Pavo Cup. Hierna won hij de nationale titel met hetzelfde paard in de Z2 bij de NBVR en werd hij kampioen in de klasse ZZ-Licht. Tussen 1999 en 2001 werd hij vier keer tweede op het NK in Nijmegen (3x Lichte Tour en 1x ZZ-Licht). Een jaar later won Edward met G4S Lingh de titel in de Lichte Tour.

Sinds 1999 komt Edward internationaal uit en in de Lichte Tour behaalde hij top-drie plaatsen in Amsterdam, Mechelen, ’s Hertogenbosch, Saumur en Rotterdam. Snel hierna werd Edward opgenomen in het Gestion-team van de familie Strating. In dit team leidde hij vier paarden achter elkaar op tot Grand Prix niveau. Sinds 2004 komt Edward met Gribaldi uit in de Grand Prix en won hij de kür op muziek tijdens het CDI voor hengsten in Zwolle. In het eindklassement werden ze tweede.

G4S Lingh zorgde voor de echte doorbraak en in 2003 won deze combinatie onder andere het concours in Achleiten. Daarnaast behaalde hij een tweede en derde plaats tijdens de CDI-tour in ’s Hertogenbosch met percentages rond de 70%. Op het NK in Nijmegen behaalde hij de zevende plaats en werd hij opgenomen in het A-kader. Edward nam voor Nederland deel aan het Europees Kampioenschap dressuur, maar wist de individuele finale niet te halen. Maar in Lingen (DL) werd hij met G4S Lingh vierde in de kür en tijdens het CDI Rotterdam werd hij eerste. In Mechelen, Amsterdam en ’s Hertogenbosch werd Edward tweede in de Wereldbeker Amsterdam. Ook bij de Wereldbeker Finale in Düsseldorf won hij zilver. Edward won beide proeven tijdens de observatiewedstrijd voor de Olympische Spelen en in juni won hij zijn eerste Nederlandse Kampioenschap met G4S Lingh bij de senioren.

Ondertussen heeft Edward weer vele nieuwe talenten onder het zadel: de zwarte hengst Moorlands Totilas, die een enorm bewegingswonder blijkt te zijn, Moorlands Westwood en Interfloors Next One. Met deze laatstgenoemde Next One behaalde Edward in februari 2008 een 3e plaats op het Nederlands Kampioenschap Zware Tour.

Tijdens het Nederlands Kampioenschap Outdoor 2009 tijdens Outdoor Gelderland verraste Edward met Moorlands Totilas door alle 3 de onderdelen te winnen en daarmee Nederlands Kampioen Senioren te worden voor Anky van Grunsven.

De zegetocht van Edward en Totilas zette zich voort. De combinatie zette een nieuw wereldrecord in de Kür op Muziek tijdens het internationale concours in Hickstead. Het duo noteerde maar liefst 89,40% op het scorebord. Met deze geweldige prestaties was Edward zeker van een plek in de Nederlandse equipe voor het Europees Kampioenschap in het Engelse Windsor van 2009. De verwachtingen waren hoog, maar Edward maakte ze samen met de rest van het Nederlandse team: Anky van Grunsven, Adelinde Cornelissen en Imke Schellekens-Bartels helemaal waar. Met een wereldrecord van 84.085% voor Edward en Totilas, 80.638% (2e) voor Adelinde, 73.872(6e) voor Anky en 73.149(7e) voor Imke werd Nederland Europees Kampioen dressuur 2009. Hiermee behaalde Edward zijn eerste Europese titel. De Grand Prix Spécial volgde in Windsor. Edward en Totilas moesten wat foutjes incasseren en verspeelden hiermee hun mogelijke 2e Europese titel aan Adelinde Cornelissen en eindigden op een prachtige 2e plaats.

In de Kür op Muziek met het sfeervolle Windsor Castle van Queen Elizabeth van Engeland op de achtergrond waren Edward en Totilas onverslaanbaar voor de concurrentie. Edward won zijn tweede, ditmaal individuele, Europese Gouden medaille. De combinatie verbeterde hun eigen in Hickstead genoteerde wereldrecord naar 90,70%. Het Nederlandse feest was hier compleet, Adelinde won zilver, Anky won brons.

In maart 2010 hebben Edward en Totilas weer een belangrijke prijs bijgeschreven op hun lijst. Tijdens Indoor Brabant wonnen ze de finale Kür op muziek van de FEI Wereldbeker.

Op 10 oktober 2010 komt er een einde aan de combinatie Gal-Totilas. De hengst is verkocht aan de Duitse Paul Schockemöhle voor een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro [1]

Op het Europees Kampioenschap in augustus 2011 komt Gal uit met de merrie Sisther de Jeu. Met zijn collega's wint hij de bronzen teammedaille in eigen land.

Eind 2011 krijgt Edward weer een aantal nieuwe toppaarden onder het zadel. Hij krijgt in september de beschikking over de talentvolle hengst van de President Stables, President's Jack Sparrow. In oktober krijgt Edward van de Deense Blue Horse stables de al geroutineerde Grand Prix hengst Blue Horse Romanov te rijden.

Begin 2012 start Edward Gal samen met Hans-Peter Minderhoud een partnerschap met de familie Glock. Hiermee krijgt Edward de beschikking over het paard Glock's Undercover. [2] Gal en Undercover blijken een goed team want ze winnen tijdens het NK 2012 de titel Nederlands Kampioen Zware Tour.

In aanloop naar de Olympische Spelen in Londen 2012 is Edward met maar liefst drie paarden opgenomen in het Olympisch kader: Sisther de Jeu, Blue Horse Romanov en Glock's Undercover. Uiteindelijk valt de keuze van bondscoach Sjef Janssen op de combinatie Edward-Undercover voor Londen. In Londen zal Edward Gal zijn Olympische debuut maken.

Het team

 • Hans-Peter Minderhoud is de partner van Edward. Hij is zelf ook dressuurruiter en ze werken samen op het Glock Horse Performance Center in Oosterbeek, met ieder zijn eigen paarden.
 • Nicole Werner is de zakenpartner van Edward, zij regelt alles voor hem. Het enige wat Edward nog moet doen is de paarden rijden.
 • De andere medewerkers op stal: dit zijn de groom Vanessa Ruiter en ruiter Riccardo Sanavio.

Paarden

Huidige paardenAmbria en Edward Gal
 • Ambria (KWPN)
  • Geboren: 2005
  • Geslacht: Merrie
  • Kleur: Bruin
  • Stokmaat: 1,78 meter
  • Afstamming: OO Seven x moeder v. Osmium
  • Extra info: In opleiding bij stalamazone Marieke van der Putten.


Aster de Jeu en Edward Gal


Bodyguard en Edward Gal


Romanov en Edward Gal


Ché de Jeu en Edward Gal
 • Ché de Jeu (KWPN)
  • Geboren: 2007
  • Geslacht: Hengst
  • Kleur: Donkerbruin
  • Stokmaat: 1,66 meter
  • Afstamming: Voice x moeder v. Jazz
  • Extra info: In opleiding bij stalamazone Marieke van der Putten.


Next One en Edward Gal


Rubin Cortes en Edward Gal


Tailormade Ralph Lauren en Edward Gal


Undercover en Edward Gal


United
 • IPS United (KWPN)
  • Geboren: 6 juni 2001
  • Geslacht: Hengst
  • Kleur: Bruin
  • Stokmaat: 1,68 meter
  • Goedgekeurd bij: KWPN, Hannoveraans Verband
  • Afstamming: Krack C x moeder v. Partout
  • Extra info: Werd in 2004 verrichtingskampioen met de hoogst behaalde cijfers ooit. Op 29 november 2007 is United goedgekeurd voor het Hannoveraanse stamboek.[3]


Voice en Edward Gal


Zip-a-way Texel en Edward Gal


Voormalige paarden

 • Angrib Firfod: Bruine Deense goedgekeurde dekhengst, geboren in 1999. Gribaldi x Schwadroneur. Prix St. Georges onder Edward Gal.
 • Ferucci: Westfaalse vosruin. Zoon van Florestan I en geboren in 1994. Met dit paard nam Edward deel aan de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden.
 • Group 4 Securicor Lingh: KWPN-hengst. Met dit paard is Edward echt doorgebroken en bekend geworden. Lingh is verkocht naar het buitenland, dit was het toppaard van Edward.
 • Lissaro van de Helle: Bruine Hannoveraanse goedgekeurde dekhengst (momenteel niet in dekdienst), geboren in 2005. Stokmaat van 1,67 meter. Lissabon x Matcho AA. In opleiding bij Edward Gal.
 • Nourejev: Goedgekeurde donkerbruine KWPN hengst, geboren in 1995. Cocktail x G. Ramiro Z. Prix St. Georges onder Edward Gal.
 • Oscar: Goedgekeurde donkerbruine KWPN hengst, geboren in 1996. Wolfgang x Nabuur. Met dit paard nam Edward deel aan de Hengstencompetitie. Later kwam Oscar in de Prix St. Georges uit onder Emmelie Scholtens.
 • Paso Doble: Bruine KWPN merrie, geboren in 1997 met als stalnaam Passie. Krack C x Orlof. Wordt inmiddels uitgebracht bij de Young Riders.
 • Prestige VDL: deze KWPN hengst is op 16 april 1997 geboren. Hij meet 1,70 en is bruin van kleur. Hij is goedgekeurd bij het KWPN / SWA. Inmiddels is Prestige verkocht naar Nieuw-Zeeland.
 • Group 4 Securicor Sisther de Jeu: Bruine KWPN merrie. Geboren op 4 april 1999, stokmaat van 1,70 meter. Gribaldi x Amor. In de lente van 2013 werd de merrie teruggetrokken uit de wedstrijdsport om zich volledig op de fokkerij te gaan richten. [4]
 • Ramzes: Bruine hengst, geboren in 1998. Cocktail x Cadmus xx. Deelname aan de Pavo Cup onder Edward Gal.
 • Redford: Zwarte KWPN goedgekeurde dekhengst, geboren in 1998. Krack C x Ferro. Hengstencompetitie onder Edward Gal.
 • Risky Business: Trakehnerhengst. Dit was het eerste paard waarmee Edward doorbrak op Grand Prix niveau. Risky Business was zwart van kleur.
 • Rodrigo: Donkerbruine AES goedgekeurde dekhengst, geboren in 1998. Indorado x Stuyvesant xx. Won zilveren medaille op de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden. Prix St. Georges onder Edward Gal.
 • Ronaldo: Oldenburgse zwarte hengst, als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN. Geboren in 1995. Rubinstein I x Ramino. Prix St. Georges onder Edward Gal.
 • San Remo: Zwarte KWPN goedgekeurde dekhengst. Geboren in 1999, stokmaat van 1,72 meter. Wolkentanz I x Volturno. Deelname Hengstencompetitie onder Edward Gal. Inmiddels Z2 dressuur onder John Thijsen.
 • IPS Terlia: Donkerbruine KWPN merrie, geboren in 2000. Krack C x Architect. Deelname aan de Pavo Cup onder Edward Gal.
 • Tolando: Voskleurige KWPN goedgekeurde dekhengst, geboren in 2000. Deelname aan de Hengstencompetitie onder Edward Gal. Wordt inmiddels gereden door Theo Hanzon.
 • Moorlands Totilas: Deze KWPN hengst is geboren op 23 mei 2000, is zwart van kleur en meet 1,75 meter. Totilas is een zoon van Gribaldi en heeft op dit moment een wereldrecord in de Grand Prix van 84.085% en een wereldrecord in de Kür van 90.70% op zijn naam staan. Daarnaast is Totilas tweevoudig Europees Kampioen. Werd in 2010 verkocht aan Paul Schockemohle.
 • XXL: deze voskleurige KWPN hengst is geboren op 4 april 1998 en meet 1,82 meter. Afstamming: Krack C x Balzflug. XXL is in eigendom bij Nicole Werner en Edward Gal.
 • Moorlands Westwood: Deze ruin is geboren op 4 mei 1998, is zwart van kleur en meet 1,76 meter. Afstamming: Werther's Wels x Matador.
 • Zhivago: Bruine KWPN goedgekeurde dekhengst, geboren op 8 april 2004. Stokmaat: 1.71 meter. Afstamming: Krack C x Jazz. Op 13 december 2007 is Zhivago goedgekeurd voor het Oldenburger stamboek. [5] Inmiddels Pavo Cup winnaar onder Theo Hanzon.
 • Stradivarius: Bruine ruin, geboren op 13 mei 1999. Stokmaat: 1.85 meter. Afstamming: Krack C x Contango. Prix St. Georges onder Edward Gal. Overleden in 2011.
 • Uusminka: Bruine KWPN merrie. Geboren in 2001, stokmaat van 1.73 meter. Haar roepnaam is Ushi. Uusminka is de volle zus van de hengst Moorlands Totilas. Afstamming: Gribaldi x Glendale.

Resultaten

Olympische Spelen

 • 2016 Rio de Janeiro: 4e met het team, individueel 20e met Voice
 • 2012 Londen: brons met het team, individueel 9e met Undercover

Wereldruiterspelen

Met Lingh tijdens de WEG
 • 2014 Caen: 25e individueel met Voice
 • 2014 Caen: 3e met het Nederlandse team in Normandië met Voice
 • 2010 Lexington: 1e met het Nederlandse team, 1e individueel met Totilas
 • 2006 Aken: 2e met het Nederlandse team en individueel 11e (Special) en 12e (Kür) met Lingh

Europese kampioenschappen

 • 2017: 24e individueel met Voice in Göteborg
 • 2015: Goud met het team en individueel uitgesloten met Undercover in Aken[6]
 • 2013: Zilver met het team en individueel 4e met Undercover in Herning
 • 2011: Brons met het team met Sisther de Jeu in Rotterdam
 • 2009: Europees Kampioen team, Zilver Spécial, Europees Kampioen Kür met Totilas in Windsor
 • 2005: 2e met het Nederlandse team en individueel 4e met Lingh in Hagen
 • 2003: 4e met het team en individueel 29e met Lingh in Hickstead

Wereldbekerfinales[7]

 • 2018: 9e Grand Prix, 8e Kür met Zonik in Parijs
 • 2017: 4e Grand Prix, 6e Kür met Voice in Omaha
 • 2015: 2e Grand Prix, 2e Kür met Undercover in Las Vegas
 • 2014: 3e Grand Prix, 3e Kür met Undercover in Lyon
 • 2013: 2e Grand Prix, 3e Kür met Undercover in Göteborg
 • 2011: 8e Grand Prix, 4e Kür met Sisther de Jeu in Leipzig
 • 2010: 2e Grand Prix, 1e Kür met Totilas in Den Bosch
 • 2007: 7e Grand Prix, 11e Kür met Gribaldi in Las Vegas
 • 2006: 6e Grand Prix, 4e Kür met Lingh in Amsterdam
 • 2005: 2e in de Kür met Lingh in Las Vegas
 • 2004: 2e in de Kür met Lingh in Düsseldorf

Nederlandse Kampioenschappen

 • 2018:
 • 2017: Nederlands Kampioen Zware Tour outdoor met Zonik
 • 2015: Nederlands Kampioen Zware Tour outdoor met Undercover
 • 2014: Nederlands Kampioen Zware Tour outdoor met Undercover
 • 2013: Nederlands Kampioen Zware Tour outdoor met Undercover
 • 2013: Nederlands Kampioen indoor met Next One
 • 2012: Nederlands Kampioen Zware Tour outdoor met Undercover
 • 2011: 2e met Sisther de Jeu
 • 2010: Nederlands Kampioen Zware Tour met Totilas
 • 2009: Nederlands Kampioen Zware Tour outdoor met Totilas
 • 2009: Nederlands Kampioen Zwarte Tour indoor met Totilas
 • 2008: 3e Zware Tour met Next One
 • 2007: Nederlands Kampioen Lichte Tour indoor met Sisther de Jeu
 • 2006: 2e met Gribaldi
 • 2005: 2e Zware Tour met Lingh
 • 2004: Nederlands Kampioen Zware Tour met Lingh
 • 2004: 3e in Lichte Tour met Gestion Nourejev
 • 2003: 7e Zware Tour met Lingh
 • 2002: Nederlands Kampioen Lichte Tour met Lingh
 • 2001: 2e Lichte Tour met Lingh
 • 2000: 2e in Lichte Tour indoor met Gestion Kappuccino
 • 1999: 2e in ZZ-Licht met Gestion Lingh
 • 1999: 2e in Lichte Tour indoor met Gestion Kappuccino
 • 1998: Nederlands kampioen ZZ-Licht indoor met Gestion Kappuccino

(Inter)nationaal

2018

 • Rotterdam: 1e in de Grand Prix, 1e in de Kür, 1e met het Nederlandse team met Zonik
 • Rotterdam: 1e in de Grand Prix, 1e in de Kür met Voice
 • Den Bosch: 2e in de Grand Prix, 2e in de Kür met Zonik
 • Amsterdam: 4e in de Grand Prix, 2e in de Kür met Zonik

2017

 • Londen: 1e in de Grand Prix, 3e in de Kür met Zonik
 • Rotterdam: 1e in de Grand Prix, 1e in de Kür met Zonik
 • Rotterdam: 1e in de Special met Voice
 • Roosendaal: 1e in de Grand Prix, 1e in de Special met Zonik
 • Amsterdam: 4e in de Grand Prix, 4e in de Kür met Voice

2016

 • Londen: 3e in de Grand Prix en 3e in de Kür met Voice
 • Amsterdam: 1e in de Grand Prix, 6e in de Kür met Voice

2015

 • Salzburg: 2e in de Grand Prix en 2e in de Kür met Voice
 • Odense: 2e in de Grand Prix en 1e in de Kür met Voice
 • Rotterdam: 1e in de Grand Prix, 1e in de Kür met Voice
 • Rotterdam: 3e in de Grand Prix, 3e in de Kür met Undercover
 • Villach: 1e in de Grand Prix, 1e in de Kür met Voice
 • Den Bosch: 1e in de Wereldbeker wedstrijd met Undercover
 • Göteborg: 4e in de Grand Prix, 3e in de Kür met Voice

2014

 • Den Bosch: Winnaar Grand Prix met Undercover
 • Amsterdam: 2e in Grand Prix met Undercover
 • Drachten: Winnaar Grand Prix met Next One
 • Barcelona: Winnaar kür op muziek, winnaar Grand Prix met Next One
 • Villach: Winnaar Grand Prix en winnaar kür op muziek met Undercover
 • Arnhem: 3e in Grand Prix met Voice
 • Rotterdam: 2e in kür op muziek en 1e met het Nederlands team met Undercover
 • Odense: Winnaar Grand Prix, winnaar Kür met Undercover
 • London: 2e Grand Prix, 2e Kür met Undercover

2013

 • Drachten: Winnaar Grand Prix, winnaar Grand Prix Special met Glock's Undercover
 • Drachten: 2e in Grand Prix, winnaar kür op muziek met Interfloor's Next One
 • Amsterdam: 3e in Grand Prix met Glock's Undercover
 • 's Hertogenbosch: Winnaar Grand Prix en winnaar kür op muziek met Interfloor's Next One
 • 's Hertogennbosch: 2e in Grand Prix en 2e in kür op muziek met Glock's Undercover
 • Villach: Winnaar Grand Prix en winnaar kür op muziek met Glock's Undercover
 • Roosendaal: Winnaar Grand Prix en winnaar kür op muziek met Glock's Voice
 • Arnhem: Winnaar Grand Prix en winnaar kür op muziek met Glock's Voice
 • Rotterdam: 2e in Grand Prix, 2e in landenwedstrijd en 2e in kür op muziek met Glock's Undercover
 • Rotterdam: Winnaar Grand Prix, winnaar kür op muziek met Glock's Voice

2012

 • Drachten: winnaar Grand Prix met Interfloor Next One
 • 's Hertogenbosch: 3e in de Grand Prix met Blue Horse Romanov
 • Saumur: 2e in de Grand Prix en 2e in kür op muziek met Glock's Undercover
 • Rotterdam: 2e in Grand Prix en 2e in Grand Prix Special met Blue Horse Romanov
 • Villach: Winnaar Grand Prix, Winnaar kür op muziek met Glock's Undercover
 • Odense: 3e in Grand Prix, 2e in kür op muziek met Glock's Undercover
 • Lyon: 2e in Grand Prix met Glock's Undercover

2011

 • CDW-W 's-Hertogenbosch: 5e Kür met Interfloor Next One
 • Aken: 3e Prix st Georges met Voice

2010

 • CDI Stuttgart: 3e Grand Prix, 3e Grand Prix Spécial met Sister de Jeu

2009

 • Zwolle: 2e Prix St. George, 2e Intermediaire I kür met Stradivarus
 • Zwolle: winnaar Grand Prix met Totilas
 • Kootwijk: 2e Lichte Tour met Stradivarus
 • Kootwijk: 5e Lichte Tour met United
 • De Steeg NK: winnaar Grand Prix(77.06%), winnaar Spécial(80.41%), winnaar Kür(86.70%) met Moorlands Totilas
 • De Steeg NK: 7e Grand Prix, 6e Spécial met Sisther de Jeu
 • Rotterdam: 2e nationale Grand Prix, 5e Spécial met Interfloors Next One
 • Rotterdam: winnaar landenwedstrijd individueel + team (79,14%) met Totilas
 • Hickstead: winnaar Grand Prix (79.745%), winnaar Kür + Wereldrecord met 89.40%
 • Windsor EK: winnaar Grand Prix + wereldrecord met 84.05%
 • Windsor EK: 2e Spécial
 • Windsor EK: winnaar Kür + Wereldrecord met 90.70%
 • Odense: 2e Grand Prix, 2e Kür met Sisther de Jeu

2008

 • 3e NK Zware Tour met Next One
 • Aken: winnaar Prix St. George, winnaar Intermediaire I met Moorlands Totilas

2007

 • Stallionshow Zwolle: Winnaar Grand Prix en winnaar Kür op muziek met Gribaldi
 • Jumping Amsterdam: Winnaar Intermediaire I en Kür met Moorlands Totilas.

2006

 • Stallionshow Zwolle: Winnaar Kür op muziek met Gribaldi
 • Outdoor Gelderland: Winnaar Kür op muziek met Lingh
 • Rotterdam: Winnaar Kür op muziek met Ling

2005

 • Amsterdam: Winnaar Grand Prix en winnaar Kür op muziek met Lingh

2004

 • Rotterdam: Winnaar Kür op muziek met Gribaldi

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1370721
 2. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1598843&hilit=nieuwe+sponsor+gal
 3. http://www.anky.nl/index.asp?page=nieuws&item=16658&lang=nl
 4. Sisther de Jeu neemt afscheid van de topsport in Ros, april/mei 2013
 5. http://www.uytert.nl/
 6. http://www.sportuitslagen.org/paardensport-europees-kampioenschap-dressuur-uitslagen-2015-gemengd-epi58362.html
 7. https://data.fei.org/Person/Performance.aspx?p=62EB96807E7E1D80E1EC6674EB0E712A