Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Anky van Grunsven

Uit Bokt
Anky van Grunsven
Anky van Grunsven in portret.jpg
Dressuurruiter
Geboren: 2 januari 1968
Nationaliteit: Nederlandse
Website: http://www.anky.nl


Dressuuramazone Anky van Grunsven is een zeer succesvolle en bekende amazone. Ze werd maar liefst drie keer Olympisch Kampioene en schreef een groot aantal kampioenschappen op haar naam.

Biografie

Theodora Elisabeth Gerarda (roepnaam Anky) van Grunsven werd geboren op 2 januari 1968 in het Brabantse dorpje Erp. Toen Anky zes jaar oud was begon ze met rijden op haar eigen pony Heleentje. Heleentje kon eigenlijk alleen maar gepoetst en geknuffeld worden, want met rijden was ze erg ondeugend. Op haar twaalfde jaar kreeg Anky haar eerste paard, Prisco. Bij de eerste keer zien was Anky al helemaal weg van de donkerbruine ruin. Anky was weg van zijn mooie hoofd, ogen, lijf en bovendien zijn kleur. In de eerste instantie wilde haar vader Wim hem helemaal niet kopen, maar na lang aandringen ging Wim toch overstag voor zijn dochter. Prisco bleek echter niet zo heel gemakkelijk. Hij vond iedere dag wel een nieuwe manier om onder het werk uit te komen en op wedstrijden rende hij het hele wedstrijdterrein over. Al deze tegenslagen leerden Anky om om te gaan met de sport en verliezen. Echter werd uiteindelijk het geduld van Anky beloond. In 1990 werd ze Nederlands kampioen bij de senioren met Prisco. In 1988 maakte ze al deel uit van het Olympische team dat Nederland veretegenwoordigde in Seoul. In 1985 kwam de langbenige Bonfire in beeld. Net zoals bij Prisco was Anky direct weg van Bonfire. Bonfire was een heet paard, hij was pittig en snel maar tegelijkertijd ook heel onzeker en gevoelig. Ook bij Bonfire werd het geduld van Anky ernstig op proef gesteld, want ook op concours deed Bonfire het vaak niet zoals van hem verlangd werd. Tijdens Jumping Amsterdam had Bonfire in de ring fantastisch gepiaffeerd, terwijl het helemaal niet gevraagd werd. Tijdens de WEG (Wereldruiterspelen) van 1994 in Den Haag zette Anky alles op alles en werd beloond met het kampioenslint. Na daarna nog vele successen te hebben behaald met Bonfire, reed Anky hem tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney voor de laatste keer de ring binnen. Een perfecte kür op muziek: met een score van 86% kon niemand om de combinatie heen; Anky en Bonfire werden Olympisch kampioen.

Het standbeeld van Bonfire

Tot haar vijftiende kreeg Anky altijd les van haar vader. Vanaf toen ging ze één keer in de week trainen bij Jo Willems. Andere instructeurs waren Piet Oothout, Henk van Bergen en Jean Bemelmans. In 1991 werd Sjef Janssen haar vaste trainer.

Anky’s tweede paard was de voshengst Cocktail. Samen hebben ze onder andere de kür op muziek op Indoor Brabant gewonnen. Ook behaalden ze in 1993 een negende plaats in de Wereldbeker Finale. Hij werd Paard van het Jaar in 1995. De hengst is altijd een zorgenkindje geweest. Zo heeft hij in 1993 zeer ernstige hartritmestoornissen gehad, waarbij hij een hartslag had van 180 slagen per minuut. Normaal maakt het hart bij een paard op rust zo’n 40 slagen per minuut. Dit is toen weer goed gekomen en acht maanden later reed Anky met Cocktail op Indoor Brabant. Maar altijd bleef daar die angst dat hij opnieuw ziek zou worden. Op 12 februari 1999 is Cocktail is gestorven op vijftienjarige leeftijd, waarschijnlijk aan een hartinfarct. Zijn dood was een grote klap voor Anky. Cocktail is gecremeerd en zijn as is uitgestrooid over het land. Op het bedrijf van Anky is een klein monumentje ingericht voor de hengst. Dit is een glazen kastje met daarin zijn hoofdstel en op de achterwand een foto.

Het jaar 2003 was een dramatisch jaar voor Anky van Grunsven. Ze brak haar linkerbeen op drie plaatsen. Dit gebeurde toen ze tijdens een training van haar paard Joker viel. Hierna was ze vijf maanden uit de roulatie. In dat jaar verloor ze ook haar vader. Hij was al enige tijd ernstig ziek, maar dat maakte de klap er voor Anky niet minder op. Wim van Grunsven ging altijd naar alle wedstrijden van Anky. Hij was haar allergrootste fan.

Toen Bonfire met pensioen ging, had Anky al een opvolger op het oog: Joker. Samen werden ze Nederlands kampioen in 1999. In 2000 behaalden ze de 2e plaats in de Grand Prix Kür voor de Wereldbeker op Jumping Amsterdam. In 2003 raakte Joker echter ernstig geblesseerd aan zijn knie. Hierdoor was hij niet meer geschikt voor de sport en moest hij met vroegtijdig pensioen. Sindsdien stond hij in de wei. In 2007 ging hij steeds verder achteruit, zelfs met pijnstillers was weidegang niet meer pijnvrij. In overleg met de dierenarts is toen besloten om Joker in te laten slapen op 29 maart 2007.

Hierna was het een tijdje stil rond de amazone. Totdat ze ijzersterk terugkwam met een nieuwe topper: I.P.S Salinero. Samen met deze donkerbruine ruin heeft ze al vele prijzen in de wacht gesleept. Zo wonnen ze op de Olympische Spelen in 2004 (Athene) en de Olympische Spelen in 2008 (Hong Kong) de gouden medaille. Anky is de eerste sporter die er in slaagt om drie maal op rij Olympisch kampioen te worden. [1]

Vlak nadat Anky van Grunsven met Salinero de gouden medaille had gewonnen op de Olympische Spelen van 2004 in Athene, maakten zij en Sjef Janssen bekend dat ze zwanger was van hun eerste kindje. Op 23 november 2004 werd Yannick Janssen geboren via een keizersnede. In 2006 ging Anky er opnieuw voor een half jaar tussenuit. Dit omdat ze zwanger was van haar tweede kindje. Dochter Ava Eden werd op 6 maart 2007 geboren. Na een afwezigheid van 7 maanden werd Anky van Grunsven op 20 mei 2007 weer Nederlandse Kampioen met Salinero.

Anky heeft al sinds de jaren '90 een relatie met haar trainer Sjef Janssen. Op zondag 24 april 2005 zijn Anky en Sjef getrouwd. Dit gebeurde in één van de vele huwelijkskapelletjes in Las Vegas. [2] [3]

Paarden

Huidige paarden

 • Nelson: Bruine KWPN ruin, geboren in 1995. Weltmeyer x Sultan. Lichte Tour dressuur onder Anky.
 • Salinero: Hannoveraanse donkerbruine ruin, geboren in 1994, 1.76 meter. Salieri [4] x Lungau. Olympisch kampioen onder Anky in 2004 en 2008.
 • IPS Upido: Donkerbruine KWPN hengst, geboren in 2001. Ferro x Amethist. Voorheen Grand Prix dressuur onder Carlos Torrell Jane. In 2011 aangekocht door Anky.
 • Whizashiningwalla BB: Palomino AQHA ruin, geboren in 2003, 1.45 meter. Topsail Whiz x Shining Spark. Internationaal CRI onder Anky.

Voormalige paarden

 • Bonfire: Bruine Oldenburger ruin, geboren in 1983, 1.72 meter. Welt As x Ramino. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky. Olympisch Kampioen 2000. Met pensioen gegaan in 2001. Bonfire is tevens beschermpaard van de opvang van oude manege paard en pony's, 't Olde Manegepeerd en het Manegepaarden Pensioenfonds. Overleden op 28 oktober 2013.
 • Cocktail: Vos KWPN hengst, geboren in 1984, 1.68 meter. Purioso x Le Val Blanc xx. Als dekhengst goedgekeurd bij KWPN, Oldenburg en Hannover. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky. In 1999 overleden aan de gevolgen van een hartstilstand.
 • Democraat: Schimmel KWPN hengst, geboren in 1985, 1.70 meter. Pion x Silvano. Internationaal Lichte Tour dressuur onder Anky, internationaal springen onder Jos Lansink.
 • Gere: Bruine KWPN ruin, geboren in 1988, 1.84 meter. Beaujolais x Oracle. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky.
 • Ictenos: Bruine Trakehner hengst, geboren in 1994, 1.70 meter. Sir Chamberlain x Marlon. Als dekhengst goedgekeurd bij Trakehner. In 1999 Reservekampioen op de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden onder Anky. Later kwam de combinatie uit in de internationale Lichte Tour.
 • Idool: Vos KWPN ruin, geboren in 1990, 1.70 meter. Maykel x Tolbert. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky. In 2003 verkocht aan dressuuramazone Daniëlle van Aalderen. Niet lang daarna overleed Idool.
 • IQ: Schimmel Holsteiner ruin. Laurin x Cardinal xx. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky.
 • Joker: Bruine Hannoveraanse ruin, geboren in 1991, 1.80 meter. Prince Tatch xx x Absatz. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky. Overleden in 2007.
 • Junior STV: Schimmel KWPN hengst, geboren in 1991. Als dekhengst goedgekeurd bij KWPN en Rheinland. Winnaar Pavo Cup op vier- en vijfjarige leeftijd. Winnaar Hengstencompetitie dressuur 1996. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky. Later actief onder Hans-Peter Minderhoud, Anne van Olst en Manuela Poulsen.
 • Krack C: Bruine KWPN hengst, geboren in 1992, 1.70 meter. Flemmingh x Beaujolais. Als dekhengst goedgekeurd bij KWPN, Oldenburg en Hannover. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky.
 • Painted Black: Zwarte KWPN hengst, geboren in 1997, 1.72 meter. Gribaldi x Ferro. Als dekhengst goedgekeurd bij KWPN en NRPS. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky. In 2010 verkocht aan de Spaanse Morgan Barbançon.
 • Partout: Bruine Trakehner hengst, geboren in 1987, 1.72 meter. Arogno x Donauwind. Als dekhengst goedgekeurd bij Trakehner, Oldenburg, Selle Francais, Rheinland en Bayern. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky. In 2002 met pension gegaan. In 2008 overleden tijdens de dekdienst.
 • Prisco: Donkerbruine ruin, geboren in 1974. Anky's eerste paard, tevens het paard waarmee ze doorbrak in de internationale Grand Prix. Ingeslapen op 26 november 2007. [5]
 • Redford: Zwarte KWPN hengst, geboren in 1998, 1.71 meter. Krack C x Ferro. In 2007 verkocht naar Spanje.
 • Variant: Vos KWPN hengst, geboren in 1979, 1.67 meter. Afrikaner xx x Eros. Als dekhengst goedgekeurd bij KWPN. Internationaal Grand Prix dressuur onder Anky.

Resultaten

Olympische Spelen

 • 1988: Seoul: 26e individueel, 5e landenwedstrijd met Prisco
 • 1992: Barcelona: 4e individueel, Zilver landenwedstrijd met Gestion Bonfire
 • 1996: Atlanta: Zilver individueel, Zilver landenwedstrijd met Gestion Bonfire
 • 2000: Sydney: Olympisch Kampioen individueel, Zilver landenwedstrijd met Gestion Bonfire
 • 2004: Athene: Olympisch Kampioen individueel, 4e landenwedstrijd met I.P.S Salinero
 • 2008: Hong-Kong: Olympisch Kampioen individueel, Zilver landenwedstrijd met I.P.S Salinero
 • 2012: Londen: 6e individueel, Brons landenwedstrijd met I.P.S. Salinero

Wereldkampioenschappen:

 • 1990: Stockholm: 23e individueel, 8e landenwedstrijd met Prisco
 • 1994: Den Haag: Wereldkampioen individueel, Zilver landenwedstrijd met Bonfire
 • 1998: Rome: Wereldkampioen individueel, Zilver landenwedstrijd met Gestion Bonfire
 • 1999: Verden: Wereldkampioenschappen Jonge Dressuurpaarden, Zilver met Gestion Ictenos
 • 2002: Jerez: 11e individueel, 5e landenwedstrijd met Gestion Krack C
 • 2003: Verden: Wereldkampioenschappen Jonge Dressuurpaarden, Zilver met Painted Black
 • 2006: Aachen: Wereldkampioen Kür, Zilver Spécial, Zilver landenwedstrijd met I.P.S Salinero

Wereldbekerfinales

 • 1989: Göthenburg: 7e met Prisco
 • 1990: 's-Hertogenbosch: 9e met Prisco
 • 1993: 's-Hertogenbosch: 9e met Cocktail
 • 1995: Los Angeles: Winnaar Wereldbeker met Bonfire
 • 1996: Göthenburg: Winnaar Wereldbeker met Bonfire
 • 1997: 's-Hertogenbosch: Winnaar Wereldbeker met Gestion Bonfire
 • 1998: Göthenburg: 2e met Gestion Bonfire
 • 1999: Dortmund: Winnaar Wereldbeker met Gestion Bonfire
 • 2000: 's-Hertogenbosch: Winnaar Wereldbeker met Gestion Bonfire
 • 2004: Düsseldorf: Winnaar Wereldbeker met Salinero
 • 2005: Las Vegas: Winnaar Wereldbeker met I.P.S Salinero
 • 2006: Amsterdam: Winnaar Wereldbeker met I.P.S Salinero
 • 2008: 's-Hertogenbosch: Winnaar Wereldbeker met I.P.S Salinero
 • 2009: Las Vegas: 2e met I.P.S Painted Black

Europese Kampioenschappen

 • 1985: Helsinki: 7e landenwedstrijd Young Riders met Prisco
 • 1986: Cervia: 2e landenwedstrijd, 7e individueel Young Riders met Prisco
 • 1989: Mondorf les Bains: 22e individueel, 5e landenwedstrijd met Prisco
 • 1991: Doneauschingen: 5e individueel, Brons landenwedstrijd met Bonfire
 • 1995: Mondorf: Zilver individueel, Zilver landenwedstrijd met Bonfire
 • 1997: Verden: Zilver individueel, Zilver landenwedstrijd met Gestion Bonfire
 • 1999: Arnhem: Europees Kampioen individueel, Zilver landenwedstrijd met Gestion Bonfire
 • 2001: Verden: 17e individueel, Zilver landenwedstrijd met Gestion Idool
 • 2005: Hagen: Europees Kampioen, Zilver landenwedstrijd met I.P.S Salinero
 • 2007: Turijn: Europees Kampioen Kür, Zilver Spécial, Europees Kampioen landenwedstrijd met I.P.S Salinero
 • 2009: Windsor: 3e Kür, 4e Spécial, Europees Kampioen landenwedstrijd met Salinero

Nederlandse Kampioenschappen

 • 1990: Nederlands Kampioen met Prisco
 • 1991: Nederlands Kampioen met Bonfire
 • 1992: Nederlands Kampioen met Bonfire
 • 1993: Nederlands Kampioen met Bonfire
 • 1994: Nederlands Kampioen met Bonfire
 • 1995: Nederlands Kampioen met Bonfire
 • 1995: Nederlands Kampioen Lichte Tour met TCN Partout
 • 1996: Nederlands Kampioen met Gestion Bonfire
 • 1996: Nederlands Kampioen Lichte Tour met Gestion Gere
 • 1997: Nederlands Kampioen met Gestion Bonfire
 • 1997: Nederlands Kampioen Lichte Tour met Gestion Idool
 • 1998: Nederlands Kampioen met Gestion Bonfire
 • 1999: Nederlands Kampioen Lichte Tour met Gestion Joker
 • 2000: Nederlands Kampioen met Gestion Bonfire
 • 2001: Nederlands Kampioen Lichte Tour met Gestion Krack C
 • 2002: 3e met Gestion Idool
 • 2002: Reserve Kampioen met Gestion Salinero
 • 2003: Nederlands Kampioen met Gestion Salinero
 • 2004: Reserve Kampioen met Gestion Krack C
 • 2005: Nederlands Kampioen met Keltec Salinero
 • 2005: Nederlands Kampioen Lichte Tour met I.P.S. Painted Black
 • 2006: 3e met IPS Krack C
 • 2007: Nederlands Kampioen met I.P.S. Salinero
 • 2008: Nederlands Kampioen met Painted Black
 • 2008: Reserve Kampioen met Painted Black
 • 2009: Reserve Kampioen met Salinero
 • 2012: Reserve Kampioen met Salinero

Internationaal

1987

 • CDI-W Lausanne: Grand Prix 20e, Kür op muziek 10e met Prisco

1988

 • CDI-W Lausanne: Grand Prix 5e, Grand Prix Spécial 7e, Kür op Muziek 6e met Prisco
 • CDI-W Schoten: Grand Prix 7e, Kür op Muziek 3e met Prisco
 • CDIO Aachen: Grand Prix 3e met Prisco
 • CDI Stuttgart: Grand Prix 5e met Prisco
 • CDI-W Zuidlaren: Kür op Muziek 5e met Prisco

1989

 • CDI-W Neumünster: Kür op Muziek 6e met Prisco
 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Kür op Muziek 8e met Prisco
 • CDI-W Parijs: Grand Prix 5e, Kür op Muziek 4e met Prisco
 • CDI-W Lausanne: Kür op Muziek 2e met Prisco
 • CDI-W Schoten: Grand Prix Spécial 5e, Kür op Muziek 5e met Prisco
 • CDI-W Brussel: Kür op Muziek 4e met Prisco

1990

 • Amsterdam: Grand Prix 9e met Prisco
 • Schoten: Grand Prix 7e, Grand Prix Spécial 7e, Kür op Muziek 4e met Prisco
 • Kopenhagen: Grand Prix 6e, Grand Prix Spécial 9e met Prisco
 • Parijs: Grand Prix 7e, Kür op Muziek 6e met Prisco
 • Neumünster: Grand Prix 6e, Kür op Muziek 8e met Prisco
 • Frankfürt: Grand Prix 9e, Grand Prix Spécial 9e met Olympic Bonfire

1991

 • Waregem: Grand Prix 4e met Olympic Bonfire
 • Rotterdam: Grand Prix 6e, Grand Prix Spécial 8e met Olympic Bonfire
 • Arnhem: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Bonfire
 • Schoten: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar, Kür op Muziek winnaar met Olympic Bonfire
 • München: Grand Prix 6e, Grand Prix Spécial 5e met Olympic Bonfire
 • ‘s-Hertogenbosch: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Olympic Bonfire
 • ‘s-Hertogenbosch: Kür op Muziek 6e met Prisco

1992

 • Amsterdam: Grand Prix 6e, Kür op Muziek 4e met Olympic Cocktail
 • Bern: Grand Prix 12e, Kür op Muziek 2e met Olympic Cocktail
 • Rotterdam: Grand Prix 13e, Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • Aachen: Grand Prix 9e, Grand Prix Spécial 6e met Olympic Bonfire
 • Arnhem: Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial winnaar, Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • Schoten: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Olympic Bonfire
 • Pamfou: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • Pamfou: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Olympic Bonfire
 • Goodwood: Grand Prix 6e, Grand Prix Spécial 5e met Olympic Bonfire
 • Goodwood: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • ’s-Hertogenboch: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Olympic Bonfire
 • Dortmund: Grand Prix 9e, Grand Prix Spécial 8e met Olympic Bonfire

1993

 • Amsterdam: Grand Prix 7e, Kür op Muziek 11e met Apollo
 • Stuttgart: Grand Prix 13e met Apollo
 • Stuttgart: Grand Prix 4e, Grand Prix Spécial 6e met Olympic Bonfire
 • Aachen: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 2e met Olympic Cocktail
 • Aachen: Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial 4e met Olympic Bonfire
 • Schoten: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar, Kür op Muziek winnaar met Olympic Bonfire
 • Achleiten: Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial 3e met Olympic Bonfire
 • ‘s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Bonfire
 • Parijs: Grand Prix 4e, Kür op Muziek 4e met Olympic Cocktail

1994

 • CDI ’s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Bonfire
 • CDIO Aachen: Grand Prix 8e, Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI Schoten: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI Pamfou: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Bonfire
 • CDIO Arnhem: Grand Prix winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI Les Aspres: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Bonfire
 • CDI-W Londen: Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI-W Aarhus: Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI-W Amsterdam: Kür op Muziek winnaar met Olympic Bonfire
 • CDI-W Berlijn: Kür op Muziek winnaar met Olympic Bonfire

1995

 • CDI Brussel: Grand Prix winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI-W 's-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI Pamfou: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI Schoten: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Cocktail
 • CDIO Aachen: Grand Prix 8e, Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI Les Aspres: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Bonfire
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix winnaar met Olympic Bonfire
 • CDI-W Aarhus: Kür op Muziek 2e met Olympic Cocktail
 • CDI-W Amsterdam: Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail

1996

 • CDI-W 's-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 3e met Olympic Cocktail
 • CDI-W 's-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar met Olympic Bonfire
 • CDI-W Parijs: Grand Prix 5e, Kür op Muziek 5e met Olympic TCN Partout
 • CDI Turijn: Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial 2e met Olympic TCN Partout
 • CDI Schoten: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 2e met Olympic Cocktail
 • CDI Arnhem: Grand Prix winnaar met Olympic Cocktail
 • CDIO Aachen: Grand Prix 9e, Grand Prix Spécial 9e, Kür op Muziek 9e met Olympic TCN Partout
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI Les Aspres: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Olympic Cocktail
 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 3e met Olympic Cocktail
 • CDI-W Brussel: Kür op Muziek winnaar met Olympic Cocktail

1997

 • CDI-W Parijs: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Gestion Cocktail
 • CDI 's-Hertogenbosch: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 3e met Gestion TCN Partout
 • CDI Wiesbaden: Grand Prix 4e, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI Schoten: Grand Prix 12e, Grand Prix Spécial 6e met Gestion Gere
 • CDI Arnhem: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Gestion Cocktail
 • CDI Arnhem: Grand Prix 3e, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDIO Aachen: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e, Kür op Muziek 2e met Gestion Bonfire
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial 2e met Gestion Cocktail
 • CDI-W Aarhus: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 3e met Gestion TCN Partout
 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI-W Brussel: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI-W Geneva: Kür op Muziek 2e met Gestion Bonfire
 • CDI-W Berlijn: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Gestion Cocktail

1998

 • CDI Wiesbaden: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 2e met Gestion Cocktail
 • CDI Wiesbaden: Grand Prix 8e, Grand Prix Spécial 7e met Gestion Gere
 • CDI Nunspeet: Prix St. Georges winnaar, Intermédiaire I winnaar met Gestion IQ
 • CDI Nunspeet: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial met Gestion Gere
 • CHIO Aachen: Grand Prix 4et, Grand Prix Spécial 4e, Kür op Muziek 4e met Gestion TCN Partout
 • CDI Rotterdam: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Gestion Bonfire
 • CDI Rotterdam: Grand Prix 3e, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI Zuidlaren: Prix St. Georges 4e, Intermédiaire I 2e plaats met Gestion IQ
 • Jumping Amsterdam: Intermédiaire I 4e plaats met Gestion IQ
 • Jumping Amsterdam: Intermédiaire II winnaar met Gestion Gere
 • Jumping Amsterdam: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI-W 's-Hertogenbosch: Grand Prix Spécial winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI-W 's-Hertogenbosch: Kür op Muziek winnaar met Gestion Bonfire
 • CDI Parijs: Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI Arnhem: Grand Prix Spécial winnaar met Gestion Cocktail
 • CDI Saumur: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Gestion Bonfire
 • CDI Saumur: Grand Prix 3e, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout

1999

 • CDI Parijs: Grand Prix 4e, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI Indoor Brabant: Prix St. Georges winnaar, Intermédiaire I winnaar met Gestion Joker
 • CDI Indoor Brabant: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Bonfire
 • CDI-W Dortmund: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Bonfire
 • CDI Wiesbaden: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 2e met Gestion Cocktail
 • CDIO Aachen: Prix St. Georges 3e, Intermédiaire I winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Joker
 • CDIO Aachen: Grand Prix 4e, Kür op Muziek 5e met Gestion Idool
 • CDIO Aachen: Grand Prix 12e, Grand Prix Spécial 20e, Kür op Muziek 10e met Gestion Gere
 • CDI Bremen: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI Stuttgart: Grand Prix 4e, Kür op Muziek 4e met Gestion TCN Partout
 • CDI Stuttgart: Grand Prix 9e met Gestion Idool
 • CDI-W Amsterdam: Prix St. Georges winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Joker
 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Bonfire
 • CDI-W Frankfurt: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 8e met Gestion Idool
 • CDI-W Mechelen: Prix St. Georges winnaar, Kür op Muziek 3e met Gestion Junior STV
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix 5e, Kür op Muziek 2e met Gestion TCN Partout

2000

 • CDI Zwolle: Prix St. Georges 3e, Kür op Muziek 8e met Gestion Junior STV
 • CDI-W Parijs: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 5e met Gestion Idool
 • CDI ’s-Hertogenbosch: Prix St. Georges 5e, Kür op Muziek 6e met Gestion Junior STV
 • CDI ’s-Hertogenbosch: Intermédiaire II winnaar, Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial 4e met Gestion Joker
 • CDI Hamburg: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Gestion Idool
 • CDI Hamburg: Grand Prix 6e, Kür op Muziek winnaar met Gestion Gere
 • CDI Wiesbaden: Grand Prix 8e met Gestion Gere
 • CDIO Arnhem: Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial 3e met Gestion Idool
 • CDIO Arnhem: Prix St. Georges 4e, Kür op Muziek 3e met Gestion Junior STV
 • CDI-W Düsseldorf: Kür op Muziek 6e met Gestion Idool
 • CDI-W Amsterdam: Intermédiaire I winnaar met Gestion Junior STV
 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 2e met Gestion Joker
 • CDI Frankfurt: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Gestion Joker
 • CDI-W Mechelen: Prix St. Georges 12e, Kür op Muziek winnaar met Gestion Krack C
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix 8e, Kür op Muziek 3e met Gestion Joker

2001

 • CDI-W Parijs: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Gestion TCN Partout
 • Zwolle International Stallion Show: Prix St. Georges winnaar, Kür op Muziek 2e met Gestion Krack C
 • Zwolle International Stallion Show: Prix St. Georges 4e, Kür op Muziek 7e met Gestion Junior STV
 • CDI Münich: Prix St. Georges 3e, Intermédiaire I 2e met Gestion Junior STV
 • CDI Münich: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 2e met Gestion Idool
 • CDI Arnhem: Prix St. Georges 2e, Intermédiaire I 8e met Gestion Junior STV
 • CDI Arnhem: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 2e met Gestion Idool
 • CDI Lingen: Grand Prix 10e, Grand Prix Spécial 9e met Kir Royal
 • CDI Lingen: Prix St. Georges 2e, Intermédiaire I winnaar met Gestion Krack C
 • CHIO Rotterdam: Prix St. Georges winnaar, Intermédiaire I winnaar met Gestion Krack C
 • CHIO Rotterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 4e met Gestion Idool
 • CHIO Rotterdam: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Kir Royal
 • CDI Zuidlaren: Prix St. Georges 3e, Kür op Muziek 3e met Gestion Salinero
 • CDI Maastricht: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 2e met Kir Royal
 • CDI Amsterdam: Prix St. Georges winnaar met Gestion Krack C

2002

 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Prix St. Georges 3e, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero
 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Gestion TCN Partout
 • CDI Munich: Prix St. Georges 7e, Intermédiaire I winnaar met Gestion Salinero
 • CDI Munich: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Gestion Idool
 • CDI Munich: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 5e met Gestion Krack C
 • CDI Aachen: Prix St. Georges 23e, Intermédiaire I 12e met Gestion Salinero
 • CDI Aachen: Grand Prix 29e met Gestion Idool
 • CDI Aachen: Grand Prix 11e, Grand Prix Spécial 8e met Gestion Krack C
 • CDI Lingen: Grand Prix 6e, Kür op Muziek 4e met Gestion Salinero
 • CDI Lingen: Grand Prix 9e, Grand Prix Spécial 8e met Gestion Idool
 • CDI Rotterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero
 • CDI Rotterdam: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial winnaar met Gestion Krack C
 • CDI-W Düsseldorf: Prix St. Georges 6e met Lucky Times
 • CDI-W Düsseldorf: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 2e met Gestion Salinero
 • CDI Zuidlaren: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero
 • CDI Oldenburg: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Gestion Krack C
 • CDI-W Maastricht: Prix St. Georges 3e met Gestion Ictenos
 • CDI-W Maastricht: Grand Prix 7e, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero
 • CDI Frankfurt: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Gestion Krack C
 • CDI-W Mechelen: Prix St. Georges 6e, Kür op Muziek 4e met Gestion Ictenos
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Krack C

2003

 • CDI-W Maastricht: Grand Prix 4e, Kür op Muziek 2e met Gestion Salinero
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero

2004

 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero
 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero
 • CDI Norten Hardenberg: Prix St. Georges 6e, Intermédiaire I 5e met Gestion Ictenos
 • CDI Norten Hardenberg: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 2e met Gestion Krack C
 • CDI Wiesbaden: Prix St. Georges 8e, Intermédiaire I 4e met Gestion Ictenos
 • CDI Wiesbaden: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 2e met Gestion Krack C
 • CDIO Aachen: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial winnaar, Kür op Muziek winnaar met Gestion Salinero
 • CDIO Aachen: Grand Prix 5e, Kür op Muziek winnaar met Gestion Krack C
 • CDI Lingen: Grand Prix 6e, Kür op Muziek 3e met Gestion Krack C

2005

 • Zwolle International Stallion Show: Prix St. Georges 2e, Kür op Muziek 4e met Painted Black
 • Zwolle International Stallion Show: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Krack C
 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Krack
 • CDI-W Düsseldorf: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CHIO Rotterdam: Prix St. Georges winnaar, Intermédiaire I 2e met Painted Black
 • CDI Arnhem: Prix St. Georges winnaar, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI Arnhem: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Salinero
 • CHIO Aachen: Prix St. Georges winnaar, Intermédiaire I winnaar, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CHIO Aachen: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 13e, Kür op Muziek 2e met Salinero
 • CDI-W Maastricht: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CDI-W Londen: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero

2006

 • Zwolle International Stallion Show: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 3e met Krack C
 • Zwolle International Stallion Show: Grand Prix 4e, Kür op Muziek 6e met Painted Black
 • CDI-W ‘s-Hertogenbosch: Grand Prix 5e, Grand Prix Spécial 2e met Krack C
 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CDI Hansbeke: Prix St. Georges 21e met Nelson
 • CDI Hansbeke: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Painted Black
 • CDI De Steeg: Prix St. Georges 10e met Nelson
 • CDI De Steeg: Grand Prix winnaar met Painted Black
 • CDI De Steeg: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Salinero
 • CDI De Steeg: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 2e met Krack C
 • CDIO Rotterdam: Prix St. Georges 13e met Nelson
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Salinero
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix 5e, Kür op Muziek 2e met Krack C
 • CDI Lingen: Grand Prix 6e, Grand Prix Spécial 5e met Painted Black
 • CDI Lingen: Grand Prix 7e, Kür op Muziek 3e met Krack C
 • CDI Flyinge: Prix St. Georges 6e, Intermédiaire I 6e met Nelson
 • CDI Flyinge: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI-W Aarhus: Prix St. Georges 2e met Nelson
 • CDI-W Aarhus: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Painted Black
 • CDI-W Aarhus: Grand Prix 5e, Kür op Muziek 5e met Krack C

2007

 • CDN Affalterbach: Prix St. Georges winnaar, Intermédiaire I winnaar met Nelson
 • CDN Affalterbach: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Painted Black
 • CDI De Steeg: Prix St. Georges 2e, Kür op Muziek 3e met Nelson
 • CDI De Steeg: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Painted Black
 • CDI De Steeg: Grand Prix 3e, Kür op Muziek winnaar met Krack C
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 3e met Krack C
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar
 • CHIO Aachen: Prix St. Georges 7e, Intermédiaire I 7e met Nelson
 • CHIO Aachen: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e, Kür op Muziek 2e met Salinero
 • CHIO Aachen: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI Flyinge: Intermédiaire I winnaar
 • CDI Flyinge: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 2e met Painted Black
 • CDI Flyinge: Grand Prix 3e met Krack C
 • CDI Oslo: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Krack C
 • CDI Helsinki: Grand Prix winnaar met Krack C
 • CDI-W Londen: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero

2008

 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CDI Lingen: Prix St. Georges winnaar, Intermédiaire I winnaar met Nelson
 • CDI Lingen: Grand Prix 4e, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI De Steeg: Prix St. Georges 2e
 • CDI De Steeg: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Salinero
 • CDI De Steeg: Grand Prix 10e, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDIO Rotterdam: Prix St. Georges 9e, Kür op Muziek 10e met Nelson
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CHIO Aachen: Grand Prix 3e, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI Donaueschingen: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Painted Black
 • CDI-W Odense: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 2e met Painted Black
 • CDI Lyon: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI-W Stockholm: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Painted Black
 • CDI-W Mechelen: Prix St. Georges 3e, Kür op Muziek 3e met Nelson
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Painted Black

2009

 • CDI-W Amsterdam: Prix St. Georges 2e, Kür op Muziek 2e met Nelson
 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix 2e, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI-W ’s-Hertogenbosch: Grand Prix 3e, Grand Prix Spécial 2e met Painted Black
 • CDI-W ‘s-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 3e met Salinero
 • CDI Cannes: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CDIO Rotterdam: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 3e met Salinero
 • CHIO Aachen: Grand Prix 5e, Grand Prix Spécial 2e, Kür op Muziek 2e met Salinero
 • CDI Hansbeke: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Painted Black
 • CDI Donaueschingen: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial winnaar met Painted Black
 • CDI-W Odense: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CDI-W Lyon: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero

2010

 • CDI-W Amsterdam: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 4e met Painted Black
 • CDI Wellington: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero
 • CDI-W Götheburg: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 4e met Painted Black
 • CDI Dortmund: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Painted Black
 • CDI Dortmund: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 3e met Salinero
 • CDI Stockholm: Grand Prix 2e met Painted Black

2011

 • CDI Donaueschingen: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e met Salinero
 • Salzburg: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Salinero

Eretitels

 • 1993: Ruiter van het jaar
 • 1994: Ruiter van het jaar
 • 1994: Sportvrouw van het jaar
 • 1995: Ruiter van het jaar
 • 1996: Ruiter van het jaar
 • 1998: Ruiter van het jaar
 • 2000: Ruiter van het jaar
 • 2001: Ruiter van de eeuw
 • 2004: Ruiter van het jaar

Western

Sinds een aantal jaar doet Anky ook aan westernrijden. Zij is voornamelijk geinteresseerd in reining en wordt getraind door haar vriendin Rieky Young.

Rond 1996 kwam Anky voor het eerst in aanraking met reining. Af en toe volgde ze lessen en clinics bij Rieky Young, maar vooral voor de lol. Na de Olympische spelen in Hong Kong kreeg ze een westernzadel cadeau. "Vanaf dat moment besloot ik echt meer mijn best te gaan doen. Anders zou het natuurlijk ook zonde zijn van het zadel!"[6] aldus Anky. Sindsdien heeft ze regelmatig les gehad van Young op haar paard Hildas Smart Chick. Dit bleek echter niet het juiste paard voor haar. Via via kwam ze in contact met Cira Beack, zij was eigenaar van de Quarter Horse Whizashiningwalla BB. Het klikte bijzonder goed tussen de twee en sinds 2009 staat Whiz bij Anky op stal.

Voor haar verbreding naar westernrijden geeft Anky als reden dat ze meer wil leren. "Op de Olympische Spelen behaalde ik de gouden medaille in de dressuur. Op dat moment had ik het gevoel dat ik alles bereikt had. Ik zocht naar nieuwe uitdagingen en vond dat in de Reining. Ik vind het erg leuk om nieuwe dingen te leren en het houdt me scherp." [6]

Anky heeft al enkele hoge ogen gegooid in nationale en internationale competities. Zo behaalde zij de zesde plaats op de wereldkampioenschappen reining in Kentucky, 2010. [7]

Fotogalerij

[2]

Het merk

Een ankypad

Sinds 1999 heeft Anky van Grunsven een eigen lijn van kleding en paardenspullen: ANKY® Technical Casuals. Anky is begonnen met de kledinglijn omdat zij naar eigen zeggen ontevreden was over het aanbod van paardenspullen van andere merken. Het waren allemaal traditionele stoffen in saaie kleuren, geen moderne sportkleren zoals die voor andere takken van sport wel voor handen waren. Onder de naam Anky wordt op dit moment kleding zoals rijbroeken, vesten en bodywarmers verkocht. Hierbij wordt wel gebruikt van moderne materialen die bijvoorbeeld transpiratievocht snel kunnen afvoeren en toch warm en winddicht zijn. Ook zijn andere paardenartikelen zoals laarzen, halsters, dekens en sjabrakken beschikbaar. Vooral de sjabrakken, de 'Ankypads', zijn een groot succes, onder andere op Bokt. Ankypads zijn dikke dekjes waarvan elk seizoen nieuwe kleuren uitkomen, en waar sommige Bokkers hele verzamelingen van aanleggen.

[8]

Trainingsmethode - LDR

Anky heeft in samenwerking met haar instructeur en partner Sjef Janssen een manier van trainen uitgewerkt die veel discussie op gang brengt: LDR. De afkorting staat voor Laag, Diep en Rond. De methode is niet helemaal nieuw, Nicole Uphoff bijvoorbeeld reed haar paard Rembrandt op deze zelfde wijze, maar de methode is door vooral Anky in de schijnwerpers komen te staan.

De paarden worden heel consequent gehoorzaam gemaakt, maar wat vooral opvalt aan deze manier van rijden is dat de paarden met hun hoofd heel erg diep lopen (bijna op hun borst) Omdat dat aspect van deze manier van rijden zo opvalt, wordt er door de tegenstanders ook vooral daarnaar gekeken. Zij vinden het dierenmishandeling om paarden dusdanig te laten lopen dat ze bijna geen mogelijkheid hebben om om zich heen te kijken. Volgens de tegenstanders van deze manier van trainen is het behalve geestelijk ook lichamelijk schadelijk voor het paard, vooral de bovenste nekwervels zouden beschadigd kunnen worden. Er zijn nog geen wetenschappelijke bewijzen die dat aantonen.

Volgens Anky en Sjef is het door deze manier van trainen mogelijk om alle blokkades in het paardenlichaam op te lossen, waardoor de paarden zich heel soepel kunnen bewegen. Dat Anky scoort en met (of ondanks?) deze manier van trainen hele goede resultaten behaalt is in ieder geval duidelijk.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. Algemeen Dagblad, Anky met 3x goud een legende, 19 augustus 2008, http://www.sportwereld.nl/olympischespelen/2540735/Anky_met_3x_goud_een_legende.html (geraadpleegd op 28 augustus 2008)
 2. 2,0 2,1 http://www.anky.nl
 3. http://www.seniorenplein.nl/specials/anky.asp
 4. Deze zwarte hengst is op 17 jarige leeftijd overleden. Hij was hoefbevangen en dit was niet meer te genezen. Zijn eigenaren hebben hem daarom in laten slapen.
 5. http://www.anky.nl/index.asp?page=nieuws&item=16633&lang=nl
 6. 6,0 6,1 http://www.westerntoday.nl/nieuws/item/233/interview-met-anky-van-grunsven
 7. Uitslagen AllTech FEI World Equitestrian Games Kentucky 2010 http://www.alltechfeigames.com/ftp-pdf/REI_R_1.pdf
 8. http://www.accountview.nl/av52592.htm