Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Oldenburger

Uit Bokt
Oldenburger
Oldenburger.jpg
Don Cardinale.jpg
Stokmaat: 1,65 tot 1,75 meter
Kleur: schimmel, zwart en verschillende bruintinten
Land van herkomst: Noordwest Duitsland
Link naar stamboek: link naar het stamboek

De Oldenburger, van een zwaar tuigpaard tot een zeer elegante verschijning in de ring.

Geschiedenis

De Oldenburger is een goed voorbeeld van een paard dat zich telkens heeft aangepast aan nieuwe situaties. In de 17e eeuw werd het paard gefokt om de koets te trekken, daarnaast werd hij ook ingezet als landbouwpaard. Vervolgens werd het paard omgeschoold tot een cavaleriepaard. Tegenwoordig is de Oldenburger een goed wedstrijdpaard, voornamelijk in de tuigklassen en in de dressuur. Het ras werd ontwikkeld in de Duitse provincies Oost-Friesland en Oldenburg, met als basis het Friese paard. Hertog Anton Gunther von Oldenburg heeft Napolitaans en Spaans bloed toegevoegd aan het ras. Aan het eind van de 18e eeuw werden hier ook Engelse Halfbloeden, Engelse Volbloeden en Cleveland Bays aan toegevoegd. Een belangrijke kruising was met de Normandiër hengst Normann 700, die voornamelijk Engels Halfbloed lijnen voerde. Toen later meer naar het rijpaard toegefokt werd, werden de hengsten Condor, een Normandiër, en de Engels Volbloed Lupus veel gebruikt in het fokprogramma. Men begon veel met Engels Volbloeden te fokken, wat vervolgens weer werd bijgesteld met een Hannoveraan. Toen na de Eerste Wereldoorlog auto's en betere landbouwwerktuigen in productie kwamen, was de Oldenburger overbodig geworden. Geduldige fokkers stuurden bij en richtten zich op een nieuw type met de hulp van Anglo-Normandische hengsten. Engelse Volbloeden en Hannoveranen werden opvallend minder gebruikt. Later werden er ook veel Thoroughbreds en Normandiërs gebruikt. Al deze combinaties hebben de Oldenburger gemaakt tot wat hij nu is: een voortreffelijk rijpaard.

Exterieur

De Oldenburger is even vriendelijk als mooi. Ondanks zijn hoogte is het een compact gebouwd paard met een goed skelet. Hij beschikt over een ruime borst en een sterke rug. Dankzij zijn koudbloed-voorouders is hij vroeg rijp. In algemene zin is de Oldenburger een krachtig maar elegant paard, hij heeft een krachtige goedgevormde hals en een opvallend breed, gespierd kruis.

Karakter

De Oldenburger is een goedmoedig, energiek paard met een evenwichtig karakter. De moderne Oldenburger is zeer imposant en heeft een rustig temperament. Het is een vroegrijp paard, gevoelig, moedig en vriendelijk.

Gebruik

De Oldenburger is een veelzijdig paard dat uitblinkt in de dressuur- en springsport. Hij heeft gigantisch veel springvermogen en een geweldige concentratie. Ook is hij heel intelligent en vriendelijk, wat hem tot een goed dressuurpaard maakt. Gezien zijn verleden is hij ook uitmuntend geschikt voor de mensport, waar door fanatieke menners ook gretig gebruik van gemaakt. Het enige wat hem niet ligt is de rensport, hiervoor is hij net te zwaar gebouwd.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten