Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Sjef Janssen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Sjef Janssen
Sjef Janssen en Yannick Janssen-van Grunsven.jpg
Dressuurruiter, bondscoach, instructeur
Geboren: 1950
Nationaliteit: Nederlandse
Website: -


Sjef Janssen is vooral bekend in combinatie met Anky van Grunsven, hij is haar levenspartner en tevens trainer. Maar verder is hij ook bondscoach dressuur, trainer van Matthias Rath en Totilas en heeft hij zelf actief in de wedstrijdsport gereden.

Biografie

Sjef Janssen werd geboren in 1950 als zoon van de bekende professionele wielrenner Sjefke Janssen. Eigenlijk zou de eerste zoon Sjaak heetten maar de supporters uit Elsloo voelden meer voor de naam Sjef, want hij zou volgens hen in de voetsporen van zijn vader treden. Sjef was al vroeg bezig met sport, hij voetbalde bij het tweede van Haslou en ging ook fietsen, maar echt serieus met de wielersport was Sjef niet. Verder deed hij nog aan fanatiek aan tennis. Sjef verliet het ouderlijk huis in Elsloo en trouwde in zijn 19e levensjaar.

Pas toen Sjef 25 jaar oud was, in het jaar 1975, komt hij in aanraking met paarden. Zijn dochtertje is gek van een pony hengstveulen en hij koopt deze voor haar, later werd er door Sjef ook een twee-jarige paardenhengst aangeschaft. Dat alles ondanks het feit dat Sjef geen enkel verstand van zaken had rondom paarden. Hij reed zelf op de manege met een groep vrienden en had vooral aan het buitenrijden veel plezier. Hij begon met het opleiden van zijn eigen jonge hengst Oron. Daarnaast was hij eigenaar van een assurantiekantoor. Toen de paarden hem steeds meer gingen interesseren verkocht hij zijn kantoor en investeerde Sjef met een partner in manege Waterval in Ulestralen. Sjef ging de manegelessen verzorgen nadat hij een cursus klassieke rijkunst had gevolgd in Neeroeteren (België). Helaas ging de manege failliet, maar Oron ging als maar beter lopen. Sjef bracht de hengst uit in de L, M en later ook de Z-dressuur. In 1983 reed hij voor het eerst mee op het Nederlands kampioenschap en werd er kampioen in de Z dressuur. Hij werd met Oron opgenomen in het Nederlandse team en behaalde een bronzen medaille op het Europese Kampioenschap in Aken met het team. Individueel behaalde hij in Aken een 8e plaats. Hij greep helaas net naast een teamplaats voor de Olympische Spelen van Los Angeles en was daar zo teleurgesteld door dat hij Oron verkocht naar Amerika. De vrouw die het paard kocht wou het dier perse hebben en bleef Janssen maar bestoken, uiteindelijk heeft hij een hoog bedrag genoemd, waarvoor het paard naar Amerika is gereisd. Maar hij bleef bezig met het africhten en trainen van paarden tot Grand Prix-niveau.

In 1988 leerde hij Anky van Grunsven kennen in Schoten (België), waar ze aan de start kwam met Prisco. Sjef gaf Anky vlak voor ze de ring in ging een tip over het rijden van tempowisselingen in de voorbereiding en Anky besefte dat hij gelijk had. Anky kwam bij Sjef trainen en in 1991 reden ze beide op het Europees Kampioenschap in Donaueschingen. Sjef bereed daar de merrie Olympic Bo (v. Rinaldo). Sjef behaalt een 8e plaats met Bo en met het team een bronzen medaille. Eerder dat jaar werd hij al 3e op het Nederlands Kampioenschap. Bo wordt uiteindelijk verkocht aan de heer Gordijn. Sjef en Anky kregen een relatie en 1991 was ook het jaar waarin het stel gaat samenwonen in Gemert. Sjef blijft actief in de dressuursport. Hij is trainer van het Amerikaanse dressuurteam, geeft veel les en handelt wat met paarden. Ook was Sjef tijdlang de trainer van de Nederlandse dressuurruiter Arjen Teeuwissen. Sjef heeft zijn eigen "systeem" van trainen waarbij het belangrijkste is dat het paard met zo min mogelijk hulpen zijn oefeningen doet door het optimaal te gymnastiseren.

Op 23 november 2004 werd Yannick Janssen, het eerste kind van Sjef en Anky, geboren. Het duo woont inmiddels in Erp. In 2005 wint Anky met I.P.S Salinero de Wereldbekerfinale in Las Vegas. De dag daarna besluiten Sjef en Anky deze overwinning te vieren door te gaan trouwen. Op 24 april 2005 in een Elvistrouwkapel in Las Vegas geven zij elkaar het ja-woord. Later in 2005 wordt Sjef Janssen bondscoach van het Nederlandse dressuurteam. In 2006 behaalde zijn team in Aken een zilveren medaille tijdens de Wereldruiterspelen. In 2007 tijdens het Europese Kampioenschap in Turijn behaalde zijn team de gouden medaille. Voor het eerst in de dressuurhistorie werd Duitsland tweede. Een overwinning voor Janssen als bondscoach. Op 6 maart 2007 wordt het tweede kind van Sjef en Anky geboren, een meisje genaamd Ava Eden. In april 2007 geeft Sjef aan te stoppen als bondscoach omdat hij niet vindt dat het team op één lijn zit. Er worden maatregelen getroffen waar alle partijen tevreden mee zijn en Sjef Janssen keert niet veel later terug als bondscoach van het Nederlandse dressuurteam. Samen met het team en met Anky is hij begonnen met een intensieve voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. De voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen: Anky won wederom individueel goud en het landenteam behaalde de zilveren plak.

Eind 2011 werd Sjef geopereerd aan een goedaardige tumor in zijn hoofd. Dit weerhield hem er echter niet van om wederom het dressuurteam voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Sjef Janssen is maandag 3 november 2014, na de onthulling van het bronzen beeld van Salinero benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd door burgemeester I.R. Adema opgespeld als dank voor zijn enorme verdiensten voor de Nederlandse sport en de dressuur in het bijzonder.

Paarden

  • Oron: hengst, Grand-Prix dressuur en verkocht naar Amerika.
  • Olympic Bo: merrie, van Rinaldo, Grand-Prix dressuur en wordt daarna door Sven Rothenberger en Gonnelien Gordijn gereden.

Resultaten

  • 1983: Nederlands Kampioen Z dressuur met Oron
  • 1984: Europees Kampioenschap in Aken, brons met het team en 8e individueel met Oron
  • 1991: Europees Kampioenschap in Doneauschingen, brons met het team en 8e individueel met Olympic Bo

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Anky een leven met Bonfire, PremiumPress,Houten

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1571432Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Duidelijkere foto van de persoon

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.