Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Charmeur

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Charmeur
Charmeur.jpg
Dressuurpaard en dekhengst
Geboren: 19 mei 2007
Overleden -
Sexe: Hengst
Kleur: Vos
Stokmaat: 1,73 meter
Ras: KWPN
Ruiter -
Website: http://www.wittescholtens.nlDe KWPN goedgekeurde dekhengst Charmeur won in 2011 de Pavo Cup voor vierjarige dressuurpaarden onder het zadel van zijn amazone Emmelie Scholtens. De hengst behoort tot een van de meest veelbelovende jonge dressuurpaarden van dit moment.

Afstamming en signalement

Charmeur is een vos hengst met een stokmaat van 1,73 meter.


Afstamming van Charmeur
Charmeur Florencio Florestan I Fidelio
Raute
Walessa Weltmeyer
Pirelli
Trendy (elite) Jazz (preferent) Cocktail (preferent)
Charmante (keur)
Endy (keur, preferent, prestatie Ulft (keur)
Wendy (keur, preferent, prestatie)

De vader van Charmeur is de Westfaler hengst Florencio, die met Hans-Peter Minderhoud op zowel vijf- als zesjarige leeftijd Wereldkampioen bij de Jonge Dressuurpaarden werd. Later werd hij enige tijd uitgebracht in de internationale Lichte Tour dressuur. In 2008 en 2009 won het bewegingswonder de VHO Trofee.

De moeder van Charmeur is de bruine elitemerrie Trendy, een dochter van de preferente hengst Jazz die met Tineke Bartels en Kirsten Beckers uitkwam in de internationale Grand Prix dressuur. Trendy is eveneens moeder van de in Denemarken goedgekeurde hengst Edelman en de keurmerrie Brendy, de volle zus van Charmeur. Grootmoeder Endy, een dochter van keurhengst Ulft, voert de predikaten keur, preferent en prestatie en behoort absoluut tot de elite van de KWPN fokmerries. Ze is onder andere moeder van de elitemerries Andy (kampioene Nationale Merriekeuring 2008), Serendy, Trendy en Zendy. Daarnaast is ze moeder van het internationale dressuurpaard Karmijn en grootmoeder van de goedgekeurde hengsten Viento Uno, Wannaroo, Estados, Zhivago en Zuidenwind. Overgrootmoeder Wendy is een dochter van Amor en voert eveneens de predikaten keur, preferent en prestatie. Daarna wordt de moederlijn vervolgd met de keur preferente Miesje, een dochter van Grand Seigneur (v.Eratosthenes xx).

Sportieve carrière

Charmeur werd op 19 mei 2007 geboren in de stallen van Huub van Helvoirt. Hij werd in 2010 als derde geplaatst in de kampioenskeuring tijdens de KWPN Hengstenkeuring in 's-Hertogenbosch. Even later werd hij gekroond tot kampioen van het KWPN verrichtingsonderzoek met 86,5 punten, wat hem goedkeuring bij het KWPN opleverde. Amazone Emmelie Scholtens nam de teugels van Charmeur over en leidde hem verder op. Dat werd in 2011 beloond met het winnen van de Pavo Cup finale voor vierjarige dressuurpaarden.

Carrière in de fokkerij

Charmeur is als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN en Oldenburg.

Zijn eerste veulens werden geboren in 2011. Dat was direct een succesvolle jaargang; maar liefst negen veulens verdienden een uitnodiging voor de Nationale Veulenkeuring.

Verrichtingsonderzoek

Charmeur nam in 2010 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Stap: 7.5
Draf: 9.0
Galop: 9.0
Souplesse: 8.5
Houding & Balans: 9.0
Rijdbaarheid & Instelling: 9.0
Aanleg als dressuurpaard: 9.0
Totaal: 86.5

Verrichtingsverslag

Charmeur is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver, goed van ruimte en zou bij momenten actiever moeten zijn. De draf is zeer goed van ruimte en gedragen. De galop is goed van ruimte en gedragen. Charmeur beweegt bergop met veel expressie. De hengst toont een zeer goede zelfhouding en heeft veel souplesse. Als dressuurpaard heeft Charmeur zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Er is een sarcoïd-achtige woekering/bultje aanwezig op de rechter borstwand.

  • Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.
  • Charmeur kan het dressuurmodel verbeteren en bewegingstechniek toevoegen.


Fokwaarden

  • Fokwaarde dressuur: 162 (31%)

Nakomelingenkeuringen

Veulens 2011

Uniforme collectie ruim voldoende ontwikkelde hoogbenige veulens die ruim voldoende in het dressuurpaardenmodel zijn gebouwd met uitstraling. De stap is goed van ruimte en ruim voldoende van souplesse. De draf is lichtvoetig en ruim voldoende van ruimte. De veulens galopperen makkelijk aan en hebben dan ruim voldoende ruimte en balans. In beweging hebben de veulens veel houding. Enkele veulens zouden meer lichaamsgebruik moeten hebben. Ook was er een aantal veulens met een extra bewegingstechniek.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten