Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Westfaler

Uit Bokt
Westfaler
Hoofdfoto Westfaler.jpg
Westfalerstand.jpg
Stokmaat: 1,65 – 1,72 meter
Kleur: meestal bruin of vos, zelden zwart of schimmel
Land van herkomst: Duitsland
Link naar stamboek: http://www.westfalenpferde.de/

De Westfaler: Een danser in de dressuurbaan, een vogel in het parcours. Wat hebben Rembrandt, Ahlerrich, Amon, Rubinstein I met elkaar gemeen? Ze dragen allemaal het brandmerk met de grote W met het kroontje erboven op hun dijbeen. Westfalen is met meer dan 9600 ingeschreven fokmerries het 2-na-grootste fokgebied voor rijpaarden Duitsland. In 1826 werd het Landgestüt in Warendorf opgericht, het centrum van de Westfaalse fokkerij. In het begin was het succes van de fokkerij niet noemenswaardig. Pas tegen het eind van de 19e eeuw behaalde men het gewenste succes doordat men inzag dat de bemoeienissen invloed hadden op het fokdoel van zowel de koud- als warmbloedpaardenfokkerij.

Geschiedenis

In 1904 werd het Westfaalse stamboek opgericht voor zowel de warm- als koudbloedfokkerij Tot het eind van WO II lag de nadruk op koudbloedpaardenfokkerij voor het werken op het land en koetspaarden (warmbloedpaardenfokkerij). Na WO II liep, door de opkomst van gemotoriseerd vervoer en landbouwwerktuigen, de vraag naar deze paarden sterk terug, waardoor er meer aandacht kwam voor het rij- en sportpaard. Er werden hengsten van andere stamboeken en rassen, oa Hannoveraan, Holsteiner, Trakehner, maar ook Selle Français en Anglo-arabieren, ingezet. In tegenstelling tot de andere fokkerijen werden hoofdzakelijk inheemse rassen ingezet en zo ontwikkelde zich langzaam maar zeker de huidige Westfaler.

Exterieur

De Westfaler lijkt veel op de Hannoveraan, maar vaak wat grover door minder bloedinbreng van de volbloeden. Het hoofd is uitdrukkingsvol, middelgroot en recht. De ogen zijn groot en levendig, de oren lang en opgericht, de neusgaten wijd. De hals is lang en gespierd . De schoft duidelijk , de middenhand lang en recht. De croupé is meer rond en breed, de staart hoog ingezet. De schouders schuin en bespierd, de borst is breed maar fijn, de machtige borstkast diep. De benen zijn krachtig en in verhouding: middenlang, goed uit de schouder komend. De korte pijpbenen met sterke botten, goed gevormde , droge spronggewrichten. De hoeven rond.

Karakter

De Westfaler staat bekend als rustig sportpaard waardoor het ook zeer geschikt is als recreatiepaard. Het is een leergierig, vriendelijk en betrouwbaar paard.

Gebruik

Deze allrounder is over inzetbaar, door zijn karakter en bouw is hij geschikt als gezins- en recreatiepaard maar ook in de topsport staat hij zijn mannetje in springparcours, in de dressuurbaan onder het zadel en voor de wagen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten