Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Zadel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een dressuurzadel

Een zadel is bedoeld om het rijden voor zowel het paard als de ruiter wat comfortabeler te maken, hieraan zitten verschillende accessoires. Voor het paard zorgt het zadel ervoor dat het gewicht van de ruiter wat gelijkmatiger over de rug verdeeld wordt. Ook worden schokken iets gedempt. Aan de ruiter geeft het zadel meer grip en stevigheid, en zorgt het voor een comfortabele zitting over de soms harde en scherpe ruggengraat van het paard.

Omdat paarden met hele verschillende doelen bereden worden, zijn ook de zadels hierop aangepast. Er zijn dan ook verschillende modellen.

Bouw van een zadel

Het zadel wordt opgebouwd vanaf een zogeheten boom. Eerder is dit voornamelijk een stug houten frame geweest maar sinds enkele jaren maakt ook kunststof zijn opkomst. Vanaf de boom wordt de rest van het zadel opgebouwd, een zitting wordt gevormd aan de bovenkant, en aan de onderkant worden kussens geplaatst.

Deze kussens bestaan uit 2 stroken die meestal opgevuld worden met wol. Naast wol kunnen zadels ook gevuld worden met lucht doormiddel van de zogenaamde Flairkussens. Deze vulling bestaat uit een soort voorgevormde ballon die gevuld wordt met lucht met behulp van een speciale pomp. Een kussen bevat 2 met lucht gevulde ballonnen: 1 aan de voorkant van het kussen en 1 aan de achterkant. In totaal bevat een zadel 4 ballonnen. De lucht in deze zadels kan altijd worden aangepast aan het paard of ruitergewicht. Een andere kussenvulling die men ziet bij zowel de Wintec als de Bates zadels is cair. Cair is een vulling van 2 lagen foam met daar tussen een deel lucht. De inhoud van de 'luchtstrook' kan niet worden aangepast.

Ook de stoten en bevestigingsysteem voor de stijgbeugels worden bij het opbouwen van een zadel al meegenomen gezien het belangrijk is dat deze onderdelen door middel van een stevige constructie vast zitten.

Soorten zadels

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.