Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Overlijden

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een van de vervelendste momenten die je als paardeneigenaar kan hebben is het moment waarop je paard overlijdt of het moment waarop je de keuze moet maken om je paard te laten gaan. En eigenlijk wil je jezelf dan niet bezig houden met de vragen als hoe, wat en waar? Toch zal je de keuze moeten maken: laat ik mijn paard inslapen of breng ik hem naar de slacht? En laat ik hem door de Rendac ophalen, of laat ik hem cremeren?

Om een idee te geven van de mogelijkheden die er bestaan worden ze hieronder kort beschreven. Er wordt verteld hoe ze werken en wat er gebeurt. Het is natuurlijk altijd je eigen keuze. Hoewel het geen makkelijke keuze is, kies de methode waar jij je het prettigst bij voelt!

Het einde

Inslapen

Veel mensen kiezen er voor om hun paard in een vertrouwde omgeving te laten inslapen door een dierenarts, of hebben een paard dat niet meer vervoerd kan worden. In deze gevallen wordt het paard geƫuthanaseerd. Dit kan door middel van een injectie met het middel T61 of het middel Eutha 77.

T61 (werkende stoffen: Mebezonium en Tetracain)

Bij het middel T61 wordt altijd aangeraden het paard eerst te verdoven. Dit omdat het T61 mengsel zelf geen verdovende middelen heeft waardoor het zeer onprettig kan zijn voor het paard na de toediening van de injectie. Daarom is het ook belangrijk om de inwerkingstijd van het verdovingsmiddel dat wordt toegediend goed in acht te houden. T61 is een veelgebruikt middel omdat het goedkoop is en er maar een lage dosering nodig is. Na de injectie valt eerst het centrale zenuwstelsel uit waardoor een diepe bewusteloosheid hoort op te treden. Daarna stoppen het hart en de longen en tenslotte treedt er verlamming op van de overige spieren. Er zit ook nog een plaatselijk verdovend middel in het mengsel waardoor de toediening pijnloos hoort te zijn. Dosering: 4-6 ml per 50 kg lichaamsgewicht.

Eutha 77 (werkende stof: Pentobarbital)

Bij dit middel mag er vooraf juist geen verdovend middel toegediend worden omdat dit de werking van de Eutha77 kan afremmen, waardoor er stress kan ontstaan bij het paard. Dit middel is een sterk verdovend middel dat bij overdosis tot de dood leidt. Bij dit middel kan er ook zonder problemen bijgespoten worden mocht het een onvoldoende dosis zijn. Het paard komt in een diepe slaap terecht waarna het uiteindelijk in die diepe slaap komt te overlijden. Dosering: 1 ml per 5 kg lichaamsgewicht.

Het paard mag na euthanasie niet meer gebruikt worden voor menselijke consumptie.

Slachten

Een andere mogelijkheid is het slachten van je paard. Mits dit goed gebeurt is dit de snelste methode, op het moment dat geschoten wordt is het paard hersendood en zal het niks meer voelen.

Afhankelijk van de reistijd die het paard achter de rug heeft zal het paard meteen aankomst op de slachterij geslacht worden of eerst nog een dag mogen bijkomen in een stal, om vervolgens de volgende dag geslacht te worden.

Het paard wordt naar binnen geleid en tussen een ijzeren rechthoekig hekwerk gezet,waarna het paard meteen geschoten wordt. Dit schieten gebeurt met een schietmasker. Dit is een ijzeren pin die met zeer hoge snelheid afgeschoten wordt.

Na het schieten kan het paard gebruikt worden voor consumptie (mits het daarvoor goedgekeurd is, denk aan bijvoorbeeld medicatie die consumptie verhinderd) of door de slager aan de Rendac worden aangeboden. Het is raadzaam om met de slager een datum en tijd af te spreken waarop je het paard laat schieten om geen risco te lopen op wachttijden en onnodige stress. Meer informatie en foto's zijn hier te vinden.

Natuurlijke dood

Veel paarden sterven ook een natuurlijke dood. Dit kan vele redenen hebben, denk aan ouderdom, een hartstilstand of een andere oorzaak. In dit geval kun je er voor kiezen je paard naar de Rendac te brengen of om je paard te laten cremeren. Deze opties staan hieronder beschreven.

Na het overlijden

Rendac

Als je paard niet voor consumptie geschikt is of ingeslapen is zal deze worden opgehaald en verwerkt door de Rendac.

Laat je je paard thuis inslapen dan is er de wettelijke plicht dit te melden en je paard te laten ophalen door een verwerkingsbedrijf. Bij de Rendac is er de mogelijkheid je paard in een aparte speciale paardentrailer op afgesproken tijd te laten ophalen, dit kost rond de 500 euro. Je paard kan echter ook met de gewone vrachtwagens mee, hierbij ben je rond de 10 euro kwijt.

Bij de Rendac wordt je paard samen met andere dieren verwerkt tot een meel-achtige substantie. Dit meel wordt gebruikt om energie van op te wekken bij onder andere stroombedrijven zoals de Eon. Wanneer een paard is opgehaald door de Rendac, dan zal het niet verwerkt worden in diervoeder!

Is je paard nog wel geschikt voor consumptie kan het ook verwerkt worden door de Sonac. Dit bedrijf verwerkt de paarden tot hetzelfde meel, maar dit meel wordt hergebruikt in onder andere diervoeder. Ook wordt er van de botten en het vet een gelatine gemaakt waar heel veel producten gebruik van maken.

Crematie

Als laatste mogelijkheid is er de crematie. Hier hangt echter een niet te gering prijskaartje aan en het is in Nederland in beperkte mate mogelijk. Dit kan bij het SHCN dierenuitvaart voor paarden met een schofthoogte tot ongeveer 1.50 meter. In Rotterdam en Belgie zijn er ook de mogelijkheiden tot het cremeren van een paard. In Rotterdam kunnen paarden tot trekpaardgrootte gecremeerd worden, trekpaarden en gelijksoortige paarden helaas niet. Bij een crematie wordt je paard in een grote oven verbrand op een zeer hoge temperatuur.

Er zijn verschillende opties voor en na de crematie. Voor de crematie is er eventueel nog mogelijkheid tot afscheid nemen van het dier, echter wel op afspraak. Na de crematie kun je de as laten uitstrooien over zee of op een andere specifieke plek. De as kan ook in een urn. Er zijn verschillende soorten urnen die daarvoor zijn bestemd. Ook is er de mogelijkheid om de urn te laten graveren en bij te laten zetten in het columbarium of urnentuin.

Voor paarden gelden er echter wel afwijkende tarieven.

Wat te doen met papieren en andere documenten?

Als je paard is overleden blijven er vaak nog een paspoort en een stamboekpapier achter. Het paspoort zal moeten worden meegegeven aan degene die het paard komt ophalen of aan de slachter. Zij zullen het paspoort weer terug moeten geven aan de beheerder van de databank. Het stamboekpapier zal terug gegeven moeten worden aan het stamboek waar je paard bij staat ingeschreven. Je kan dit stamboekpapier echter terugkrijgen als je dit wilt. De precieze details hiervoor zul je bij je eigen stamboek na moeten gaan, maar vaak krijg je je stamboekpapier teruggestuurd met hierop een sticker of een stempel die aangeeft dat het paard gestorven is.

Verzekering

Veel mensen hebben ook een verzekering afgesloten voor hun paard of pony. Is je paard overleden (natuurlijk of door een noodsituatie) zul je dit binnen 24 uur moeten melden bij je eigen verzekeringsmaatschappij. Voor deze melding mag je je paard ook niet laten ophalen, dit omdat de verzekeringsmaatschappij misschien eerst nog autopsie wil uitvoeren.

Bronnen, referenties en/of voetnoten