Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Verrichtingsonderzoek

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Het verrichtingsonderzoek heeft als doel te onderzoeken wat de aanleg van een hengst is voor de sport. Alle hengsten moeten onder gelijke omstandigheden getest worden om een objectief en eerlijk beeld te krijgen over het karakter. Stamboeken organiseren vaak twee keer per jaar (in het voorjaar en in het najaar) een verrichtingsonderzoek waar eigenaren hun hengst voor kunnen aanmelden. Het stamboek bepaalt de regels voor aanlevering, maar meestal is het zo dat aan de hand van een keuring hengsten geselecteerd worden (aangewezen worden) voor het verrichtingsonderzoek.

Bij aanlevering moeten de hengsten, die vaak net drie jaar zijn, minimaal kunnen stappen, draven en galopperen onder het zadel. Vaak worden de hengsten bij aankomst nagekeken door een dierenarts. Gedurende het verrichtingsonderzoek wordt ook vaak het sperma van de hengst getest. Dit omdat een hengst die het verrichtingsonderzoek met goed gevolg aflegt goedgekeurd wordt voor dekdienst door het stamboek.

Het verrichtingsonderzoek duurt vaak een langere periode: vaak een maand of langer. De reden hiervan is dat er zo een objectief beeld gevormd kan worden over de aanleg voor de sport en het karakter van het paard. Gedurende het verrichtingsonderzoek worden de paarden op uniforme wijze verzorgd en getraind door onafhankelijke ruiters/stalmedewerkers.

Uiteindelijk wordt er naar aanleiding van de resultaten van het verrichtingsonderzoek besloten of de hengst goedgekeurd wordt voor het stamboek of niet.

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's tijdens het verrichtingsonderzoek

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.