Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Stamboek

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een stamboek is een verzameling van gegevens en afstammingen van een bepaald ras.

Doel

Het doel van een stamboek bijhouden is de fokkerij verbeteren en controleren. Om alle doelen te dekken is er onderscheid gemaakt tussen een open stamboek en een gesloten stamboek. In tegenstelling tot andere vee soorten maakt de paardenfokkerij geen gebruik van een half open stamboek.

Open stamboek

Bij een open stamboek mag ieder paard die aan de eisen of rassen-standaard voldoet ingeschreven worden. De ouders van je paard of pony hoeven niet bij het betreffende stamboek ingeschreven te zijn. Het voordeel van een open stamboek is dat je minder snel tegen inteelt aanloopt binnen de fokkerij. Het nadeel is dat je niet kan spreken van een zuiver ras.

Gesloten stamboek

Bij een gesloten stamboek mogen alleen raszuivere paarden ingeschreven worden. Dit wil zeggen dat beide ouders geregistreerd moeten zijn bij het stamboek om je paard in te kunnen schrijven. Paarden die ingeschreven staan in een gesloten stamboek hebben vaak een grote stamboom. Het voordeel van een gesloten stamboek is, dat paarden binnen het stamboek raszuiver blijven. Het nadeel is alleen dat je na veel generaties tegen inteelt zal aanlopen. Alle paarden van het ras zijn immers afstammelingen van dezelfde beperkte groep ouderdieren.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.