Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Categorie:Fokkerij

Uit Bokt
Een merrie en haar veulen

(scroll omlaag voor de lijst met artikelen en/of subcategorieën in deze categorie)

Wat betekenen de predikaten die een dekhengst heeft? Waarom is biest zo belangrijk voor een veulen? En hoe komt het dat een schimmelhengst niet altijd witte veulens verwekt? Allemaal vragen die te maken hebben met de fokkerij van paarden en die in artikelen in deze categorie beantwoord worden.


Voortplanting

Voor het fokken van een veulen is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe de voortplanting bij paarden werkt. Tussen het moment dat je hebt gekozen voor een hengst en er daadwerkelijk een gezond veulen in de wei staat, vinden er in het lichaam van de merrie ingewikkelde biologische processen plaats. Voor een succesvolle bevruchting moet de hengstigheid van de merrie goed in de gaten gehouden worden, en tijdens de dracht heeft de merrie baat bij extra zorg.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Voortplanting Bullet.gif Geboorte Bullet.gif Kleur


Paardenrassen

Paarden en pony's zijn er in alle soorten en maten en in vele verschillende rassen en stamboeken. Een stamboek is een verzameling van gegevens van paarden en hun afstamming en afstammelingen, van een ras spreek je als een stamboek gesloten is. Bij een gesloten stamboek kan een dier alleen worden ingeschreven als de beide ouders al zijn ingeschreven. De term ras wordt in de volksmond ook vaak gebruikt voor pony's en paarden die geen (gesloten) stamboek hebben, zoals bijvoorbeeld de mustang of Basuto

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif NRPS Bullet.gif Arabier Bullet.gif Lijst van paardenrassen


Beroemde paarden in de fokkerij

Door de geschiedenis heen zijn verschillende paarden opgevallen door de grote rol die zij hebben gespeeld in de fokkerij. Een ras of stamboek is soms te herleiden naar één 'stamvader of -moeder', maar een hengst kan bijvoorbeeld ook 'vreemd bloed' toevoegen waar het ras vele generaties later nog van profiteert. Daarnaast zijn er ook hengsten of merries die door hun prestaties of goede genen erg populair zijn en hun sporen een tijdlang stevig achterlaten in de fokkerij.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Godolphin Arabian Bullet.gif Gribaldi Bullet.gif Een overzicht van beroemde paarden

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 6 subcategorieën, van de 6 in totaal.

Media in categorie "Fokkerij"

Deze categorie bevat de volgende 24 bestanden, van in totaal 24.