Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pyreneese ezel

Uit Bokt
Pyreneese ezel
Hoofdfoto Pyreneese ezel.jpeg
Pyreneese ezel standfoto.jpg
Stokmaat: 1.25 - 1.45 meter
Kleur: zwart
Land van herkomst: Frankrijk
Link naar stamboek:

De Pyreneese ezel is een vrij grote, zwarte ezel. De jongere dieren hebben een langere vacht die op oudere leeftijd korter wordt.

Geschiedenis

De Pyreneese ezel werd vroeger ingezet als last- en trekdier. Ook werd het ras gebruikt om muildieren mee te fokken. In 1994 is de vereniging voor de Pyreneese ezel ontstaan.

Exterieur

De stokmaat van dit ras is tussen de 1.25 en de 1.45 meter (de merries zijn kleiner dan de hengsten). De vacht van de Pyreneese ezel is zwart in verschillende tinten (de zomervacht is diepzwart, de wintervacht neigt meer naar donkerbruin). De jongere dieren hebben een wat langere vacht, die op latere leeftijd kort wordt.

De ezel heeft grijswitte kringen om de ogen en ook de neus is grijswit, net als de onderzijde van de buik en de binnenkant van de achterbenen.

De oren zijn lang en smal en de ezel heeft vaak een beetje een ramsneus.

Karakter

De Pyreneese ezel is een sterk dier dat graag wil werken. De ezels zijn vriendelijk en doortastend.

Gebruik

Tegenwoordig wordt de Pyreneese ezel vooral gebruikt als trekdier voor toeristische trektochten. Vroeger werd hij ingezet in de muildierfokkerij en als lastdier.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Het Nederlandse Ezelboek, een uitgave van de Vereniging het Nederlandse Ezelstamboek, Allmedia 2003.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Actiefoto's, foto's van andere ezels

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.