Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoofdvorm

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Matige dish bij een volbloed arabier

In zijaanzicht kan de hoofdvorm worden beoordeeld. Een geheel rechtlopende neuslijn wordt als normaal beschouwd, maar hierop zijn variaties mogelijk die eventueel ras of type afhankelijk kunnen zijn. Iets wat bij bepaalde rassen als gewenst wordt beschouwd, kan bij andere rassen juist ongewenst zijn. De beoordeling van de vorm van het hoofd hangt dan ook sterk af van het ras en type paard.

Ook de rest van het hoofd is te beoordelen, zo kan een hoofd grof of lang zijn.

De mogelijke vormen van een hoofd hebben vrijwel geen rijtechnische waarde. De beoordeling van het hoofd is rasafhankelijk en hangt natuurlijk ook af van persoonlijke voorkeuren. Enkel wanneer bij een afwijkende vorm van het hoofd of de kaken ook slechte sluiting optreed van de snijtanden kan dit nadelige gevolgen hebben voor het paard.

Normale neuslijn

De profiellijn is hierbij geheel recht.

Ramshoofd

Paard met een Ramshoofd

Hoofd met een bolle profiellijn.

Snoekshoofd

Hoofd met een holle profiellijn.

Schaapshoofd

Hoofd met een bolle profiellijn.

Dish

Dish staat in de volksmond beter bekend als het 'deukje in de neus' of een holle profiellijn. Dish is iets wat met name bij arabische volbloeden wordt gezien, maar ook kruisingen met arabieren en welshpony's hebben vaak een matige dish van de neus.

Grof hoofd

Het hoofd is te groot en grof ten opzichte van de rest van het paard. Vaak gepaard met een ramshoofd, snoekshoofd of schaapshoofd.

Lang hoofd

Een hoofd kan ook te lang zijn ten opzichte van de breedte en grootte van de kaak, of ten opzichte van de rest van het lichaam van het paard.

Snoeksmond

De ondersnijtanden staan over de bovensnijtanden heen en de snijtanden sluiten hierdoor niet netjes op elkaar aan. Het gevolg hiervan is een verstoorde afslijting van de slijtvlakken van de tanden, waardoor het bij dit soort paarden strikt noodzakelijk is om zeer regelmatig een paardentandarts te consulteren.

Varkensmond of overbeet

De bovensnijtanden staan over de ondersnijtanden heen en de snijtanden sluiten hierdoor niet netjes op elkaar aan. Het gevolg hiervan is een verstoorde afslijting van de slijtvlakken van de tanden, waardoor het bij dit soort paarden strikt noodzakelijk is om zeer regelmatig een paardentandarts te consulteren.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.