Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pearl

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Pearl
Effect: Maakt de kleur lichter
Dominantie: Recessief
Genetische code: Prl
Bij vos: abrikooskleurige vacht
Bij zwart: leverkleurige vacht
Bij bruin: donkere benen en abrikooskleurige vacht

Pearl is een recent ontdekte en benoemde verdunningsfactor. Dit recessieve gen is in heterozygote vorm niet zichtbaar, maar wanneer er ook een Creme-gen aanwezig is versterken deze elkaar tot een zogenaamde dubbele verdunning.

Ontdekking

Oorspronkelijk werd deze verdunning "Barlink dilution" genoemd door Carolyn Shepard, voorzitter van de [International Champagne Horse Registry]. Zij ontdekte het in American Paint Horses en bracht ze in verband met de hengst Bar Link Macho Man.

Andalusiers, Lusitano's en Peruaanse Paso's, bleken een zelfde kleur ook te hebben, deze eigenaren noemden het gen "Pearl".

In 2006 wist [UC Davis] het Barlink-gen te localiseren en noemde het "Apricot". Er werden haren getest van een Pearl Cream Andalusier veulen en ze kwamen tot de conclusie dat het Pearl-gen hetzelfde was als het eerder benoemde Barlink of Apricot-gen. Een paar weken later werd hetzelfde gen ook bij de Peruaanse Paso geidentificeerd en werd het gen officieel "Pearl" genoemd.

In 2007 werd het gen ook bij Tinkers vastgelegd.


Enkele verdunning

In heterozygote vorm is aan de vacht niet te zien of het paard drager is van een Pearl-gen. Hiervoor kun je het paard wel laten testen. Er zijn echter wel berichten van voskleurige paarden met roze spikkels op de huid die bewezen drager zijn van een enkel Pearl-gen.


Dubbele verdunning

Paarden met twee keer het Pearl-gen en die dus homozygoot zijn voor Pearl daarbij wordt de vacht verdund zoals bij een enkel Creme-gen of Champagne. Het verdunt de huid tot een bijna roze of leverkleurige kleur. Omdat de paarden ook worden geboren met blauwe ogen die later licht bruin of amberkleurig worden kan het makkelijk verward worden met Champagne.

Vos
De vachtkleur van een vos met een dubbel Pearl-gen is abrikooskleurig, vergelijkbaar met Red Dun, maar zonder de wildmarkeringen en aalstreep.
Zwart
Op een zwart paard geeft Pearl de vacht een leverachtige kleur.
Bruin
Bij bruine paarden wordt de vachtkleur lichtbruin met donkere benen, zoals buckskin, maar bij pearl geeft het de vacht een duidelijk andere, meer rozige of amberkleurige tint.


Pearl + Creme

Wanneer een paard 1 Pearl-gen draagt en ook een Creme-gen resulteert dit tot een dubbelverdunde kleur vergelijkbaar aan Cremello, Perlino en Smokey Cream. Alleen is Pearl Cream meestal net iets donkerder van vacht.

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van een paard met de verdunningsfactor

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.