Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Champagne

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Champagne
Effect: Maakt de kleur lichter
Dominantie: dominant
Genetische code: Ch
Bij vos: Gold-Champagne
Bij zwart: Classic-Champagne
Bij bruin: Amber- of Sable-Champagne

Champagne is een verdunningskleur die zowel de zwarte als rode (vos) haren lichter maakt of verdunt. Deze kleur komt vooral voor bij gangenpaarden zoals het American Saddlebred en het Tennessee walking horse maar ook bij het Minipaard en in mindere mate bij de Quarterhorse en Paint Horse.

Omdat het Champagne-gen dominant is is er maar 1 ouder nodig om een Champagne veulen te krijgen.

Champagne Kenmerken

Amber kleurige ogen en gespikkelde huid
Veulens worden geboren met blauwe ogen
  • Roze huid met spikkels

Alle Champagne paarden hebben een roze huid met donkere spikkels of sproetjes. Deze is het beste te zien ronde de ogen, neus en geslachtsdelen en zien er anders uit dan de kenmerkende vlekken van Appaloosa┬┤s en heeft daar ook niets mee te maken.

  • Amber kleurige ogen, blauw bij geboorte

Bij de geboorte hebben champagne kleurige paarden blauwe ogen, naar mate ze ouder worden veranderen de ogen naar Amber kleurig. Het kan echter voorkomen dat de ogen groen of blauw blijven op latere leeftijd, of zo donker bruin kleuren dat er weinig verschil zichtbaar is met een gewoon paardenoog.

  • Veulens donkere vacht

De eerste veulenvacht is vaak donkerder dan de uiteindelijke vachtkleur als volwassen paard.

  • Omgekeerde appeltjes

Geen lichte ronde vlekjes maar donkere ronde vlekjes op de vacht komen vaak voor bij Champagne kleurige paarden.

Verdunning

Op verschillende basiskleuren geeft het Champagne gen een verschillende kleur. Er is geen verschil in kleur voor homozygoot of hetrozygoot Champagne.

Gold Champagne

Gold Champagne

Een voskleurig paard met een Champagne verdunning heeft goudenkleurige vacht en manen, vandaar de naam Gold Champagne. Door de aanwezigheid van het Flaxen-gen wat lichte manen en staart geeft bij vos kleurige paarden kunnen deze vaak verward worden met Palomino's maar in tegenstelling tot Palomino's heeft de Gold Champagne de kenmerkende roze huid met spikkels.

Classic Champagne

Classic Champagne

Op een zwart paard geeft deze verdunning de kleur Classic Champagne. Classic is de meest zeldzame Champagne kleur omdat vrij weinig paarden echt puur zwart zijn. De kleur Classic Champagne is moeilijk te fotograferen en omschrijven, de kleur lijkt met het licht te veranderden. Vaak wordt het omschreven als lila of wordt het verward met Grullo maar het mist de wildmarkeringen (welke wel aanwezig zijn wanneer het paard in bezit is van het champagne- en het wild-gen). Classic Champagne is vooral bij de geboorte erg opvallend doordat het veulen met een donkere vacht en blauwe ogen. De vacht wordt later meestal lichter en de ogen worden amberkleurig. Ook Classic Champagne heeft een roze huid met spikkels.

Amber Champagne

Amber Champagne

Het resultaat van een zwart paard met agouti-gen, een bruin paard dus, en het Champagne-gen is Amber Champagne. Het lichaam heeft een goudbruine kleur en de benen, puntjes van de oren en manen zijn bruin. De manen zijn meestal donkerder van kleur dan de benen, ook komt het voor dat er een randje lichtere manen aan de buitenkant van de manenkam zit. En ook hierbij weer de roze huid met spikkels. Als een paard donkerbruin is en het champagne gen heeft, wordt hij Sable champagne genoemd. Qua kleur zit dit net tussen het gouden Amber en het lilakleurige Classic in.

Ivory Champagne

Ivory Champagne, in dit geval 'Gold Cream'

Dit is geen officiele champagnekleur maar een oude benaming die werd gebruikt voordat er meer bekend was over kleurgenetica. Ivory is het resultaat van een paard met ten minste 1 Champagne en ten minste 1 Creme gen wat een hele lichte of ivoorkleurige vacht geeft. Tegenwoordig wordt er voor deze combinatie een andere benaming gegeven afhankelijk van de basis kleur; Gold Cream, Classic Cream of Amber Cream.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten