Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Peruaanse Paso

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Peruaanse paso)
Peruaanse Paso
PeruvianPaso hoofdfoto.jpg
PeruvianPaso standfoto.jpg
Stokmaat: 1.42 - 1.52 meter
Kleur: Alle kleuren komen voor
Land van herkomst: Peru
Link naar stamboek: geen Nederlands stamboek beschikbaar

Geschiedenis

De Peruaanse Paso is een meergangenpaard afkomstig uit Peru. In de periode van de ontdekkingsreizen hebben reizigers uit landen als Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk inheemse paarden zoals Andalusiërs, Spaanse Jennets en Berbers meegenomen naar bestemmingen over de hele wereld waaronder Peru. In Peru werden deze geïmporteerde paarden gedurende enkele eeuwen gekruist met inheemse Zuid-Amerikaanse rassen. Op deze manier is de Peruaanse Paso ontstaan. De Paso werd speciaal gefokt voor plantage-eigenaren. Door de speciale gangen en het grote uithoudingsvermogen van dit ras, werd het ras snel populair. Een ander groot voordeel was de tredzekerheid: de Paso struikelt bijna nooit in tegenstelling tot de andere gangenpaarden. Hiermee konden de plantage-eigenaren door rotsachtige en moeilijk begaanbare gebieden komen.

Exterieur

De Peruaanse Paso heeft een edel hoofd met grote vriendelijke ogen. De hals is erg gespierd en ze hebben veel front. Ze zijn vierkant gebouwd en hebben veel behang. De benen zijn over het algemeen vrij hard en sterk, toch komen zwakke koten regelmatig voor. De aandoening DSLD (Degenerative Suspensory Ligament Desmitis) komt geregeld voor bij Peruaanse Paso. DSLD lijkt in eerste instantie veel op de afwijking zwakke koten maar dat is niet het geval. In tegenstelling tot zwakke koten die kunnen bijtrekken is DSLD chronisch en niet te verhelpen. De schofthoogte ligt tussen 1.42 en 1.52 meter, maar grotere Peruaanse Paso’s komen voor. Bij dit ras zijn alle kleuren toegestaan. Toch worden veel witte aftekeningen niet altijd gewaardeerd.

De gangen

De Peruaanse Paso heeft 3 gangen, namelijk: stap, tölt en galop.

De tölt is genetisch bepaald en een raszuiver paard zal de tölt altijd vererven. Van alle gangpaarden heeft de Paso de 'zachtste' tölt. De rug blijft namelijk helemaal stil in zowel de stap als de tölt.

Wanneer de tölt in een middentempo uitgevoerd wordt, wordt dit Paso Llano genoemd. Het tempo is te vergelijken met een langzame draf. De gang bestaat uit een snelle viertact met dezelfde volgorde van beenzetting als in de stap. Met als verschil dat deze beenzetting veel sneller is waarbij veel knie-actie wordt getoond.

De Sobreandando is een versnelling van de Paso Llano. Hierbij is het tempo te vergelijken met een langzame galop.

De galop is een minder sterke gang omdat er weinig sprong in zit.

Een typische raskenmerk is de Termino: een zijdelingse losse voortgang van de voorbenen die vanuit de schouders komt. Hierdoor lijkt het alsof het paard met de voorbenen 'maait'.

Karakter

De Peruaanse Paso is een temperamentvol, gevoelig en intelligent ras. Ze zijn zeer mensgericht, zachtmoedig, betrouwbaar en eerlijk. Peruanen hebben het bij dit ras wel eens over 'brio', hiermee bedoelen ze dat een Peruaanse Paso een temperamentvol paard is dat goed te beheersen is.

Gebruik

De Peruaanse Paso is een perfect paard voor ouderen en ruiters met rugklachten. Dit komt door de zachte gangen. Ook is het ras erg geschikt voor endurance dankzij de onvermoeibare gangen en het grote uithoudingsvermogen. Het is een ideaal recreatiepaard waar je lange ritten mee kan maken zonder moe te worden. Ook worden de Paso's veel voor de show gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten