Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paardenrusthuis

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is een paardenrusthuis

Bij een paardenrusthuis kunnen oude paarden en geblesseerde paarden genieten van hun pensioen.

Paarden kunnen hier na een werkzaam leven als sportpaard, manegepaard of recreatiepaard weer echt ‘paard zijn’. Doorgaans biedt een paardenrusthuis veel weidegang en hebben de paarden de mogelijkheid tot veel sociaal contact. De eigenaar blijft eigenaar maar geeft de volledige zorg voor zijn of haar paard uit handen. De medewerkers van het rusthuis nemen dus de gehele zorg over. De eigenaar kan zijn of haar paard blijven opzoeken, echter gelden er soms vaste bezoektijden of afspraken.

Faciliteiten en verzorging

De meeste rusthuizen bieden in de winter stalling in de vorm van een box, of groephuisvesting. De paarden gaan in de winter zo veel mogelijk naar buiten op het land of in een paddock. Zomers wordt er doorgaans dag en nacht weidegang geboden. De paarden worden door de medewerkers verzorgd, ze zorgen voor de ontwormingen, inentingen en het op tijd bekappen. Daarnaast geven zij de nodige aandacht aan het paard door borstelen en vertroetelen. Het voer wordt afgestemd op het paard, zo wordt er vaak slobber gevoerd als een paard niet meer goed kan kauwen door een slecht gebit.

Kosten

De eigenaar betaalt een maandelijks bedrag voor de stalling en verzorging van zijn of haar paard. In het bedrag zijn de stallingkosten, weidegang, voer, dagelijkse verzorging (zoals uitmesten en voeren), ontwormen, inentingen en de hoefsmid inbegrepen. Indien er een dierenarts of tandarts nodig is, wordt dit vooraf met de eigenaar overlegd. Deze kosten zijn voor rekening van de eigenaar.

Lijst met paardenrusthuizen

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van rusthuizen en oude paarden

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.