Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Voeding

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Rantsoenberekening

Voeding voor een paard is opgebouwd uit verschillende voedingsstoffen en kan erg variëren. Afhankelijk van het gebruikersdoel van het paard en het type paard of pony moet het rantsoen worden samengesteld. De voeding van een paard kan ruwweg onderverdeeld worden in krachtvoer en ruwvoer. Daarnaast kunnen supplementen gevoerd worden.

Het Vlaamse ministerie van landbouw heeft een zeer uitgebreide en fraaie brochure uitgebracht over de spijsvertering van paarden. Hierin staan ook rantsoenberekeningen. Deze brochure is hier te vinden en te downloaden.

Juiste paardenvoeding

Paarden zijn van nature grazers die in de natuur vrijwel de hele dag besteden aan het opnemen van voedsel.

Het spijsvertering van het paard dat de mens tegenwoordig gebruikt voor recreatie en/ of sport is nog altijd precies hetzelfde vergeleken met het paard in de natuur. Het spijsverteringsstelsel van het paard is er dan ook op gemaakt om continu kleine beetjes voedsel op te nemen. Wanneer het paard langere tijd niets te kauwen heeft, krijgt het dier te maken met stress omdat het zijn natuurlijke behoefte (continu eten) niet kan bevredigen. Dit kan zich uiten in stalondeugden.

Wanneer het paard voor een langere periode dagelijks wordt blootgesteld aan het langere tijd niet kunnen kauwen op voedsel, kunnen er maagproblemen zoals een maagzweer ontstaan. Een maagzweer kan alleen vastgesteld worden door middel van endoscopie. Naar schatting hebben 25 tot 50% van alle veulens en 60 tot 90% van alle paarden die door de mens worden gebruikt voor recreatie en/ of sport, last van een maagzweer.

Het is dus de taak van de paardeneigenaar om ervoor te zorgen dat het paard zoveel mogelijk voorziet in het bevredigen van de natuurlijke behoeftes van het paard. In dit geval is dat ervoor zorgen dat het paard de hele dag door wat te eten heeft. Hiervoor wordt ruwvoer gebruikt.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
De neutraliteit van dit artikel is betwist.