Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Stal

Uit Bokt

De standaard afmeting van een stal voor paarden bedraagt 3 x 3 meter, met een hoogte van 3 meter. Voor grotere paarden is dit aan de kleine kant. Tegenwoordig wordt voor de oppervlakte 2x de stokmaat in het kwadraat algemeen als norm aangenomen. Dit betekent dat in de standaard box van 3 x 3 meter hooguit een pony of paard van 1,50 meter zou moeten staan. Voor een paard van bijvoorbeeld 1,75 meter zou de stal minimaal 3,5 x 3,5 meter moeten zijn. Daarbij is het het voordeligst wanneer de stal zo vierkant mogelijk is, dan beweegt het paard spontaan het meeste. Voor een merrie die moet veulenen is een stal van minimaal 3,5 x 4,5 meter vereist.

Containerstal

Een container is standaard 2,44 meter hoog, 2,44 meter diep en 6, 9, 12 of 18 meter lang. De containerstallen hebben daarom altijd de volgende afmetingen: 2,44 meter hoog en 2,44 meter diep. De breedte van de individuele stal hangt af van in hoeveel stallen je een standaardcontainer wilt verdelen. Twee stallen in een 6 meter container, 3 stallen in een 9 meter en 4 stallen in een 12 meter container is gebruikelijk.

Prefab stal

Er zijn prefab binnen- en buitenstallen leverbaar. De binnenstallen worden meestal in een bestaande schuur opgebouwd uit zijwand- en voorwandmodules. Deze zijn vaak van hardhout of tegenwoordig ook kunststof tot 1,20 meter hoogte met daarboven stalen spijlen. Wat meer en meer een opkomende trend is, is om de stalen spijlen tussen de paarden weg te laten, zodat de dieren onderling meer contact hebben, maar wel de rust hebben om het eigen voer te eten zonder dat de buren het kunnen stelen.

Buitenboxen worden vaak dubbelwandig gebouwd: een binnenblad van prefab betonelementen en buiten met hout afgetimmerd. Het dak wordt vaak gemaakt van golfplaat, in een zadeldak of lessenaarsdakcontructie, al dan niet met overstek. Naar wens kunnen lichtdoorlatende platen in het dak ('s zomers erg warm) of ramen in de wanden worden aangebracht. Een raam in de wand naast de deur is vaak zinloos. De bovendeur klapt daar voorlangs open.

Stand

Stands

Een totaal ander soort stal is de stand. Een stand is een stal tussen de 1 meter en de 1,20 meter breed en tot 2 meter lang. De tussenschotten zijn van hout, balken aan kettingen of kunststof. Alle paarden kijken dezelfde kant op, en vaak kunnen buren met hun neuzen bij elkaar. De paarden staan hierin vast met een halster of halsband. Aan het uiteinde van het touw moet een contragewicht zitten om te voorkomen dat het paard zijn benen over het touw heen kan gooien. Een stand is over het algemeen niet geschikt om in te liggen en een paard kan niet lopen of draaien. Stands werden/worden veel gezien op maneges, omdat het een goedkope manier is om veel paarden te huisvesten. Waar ze nog steeds veel gezien worden is bijvoorbeeld bij restaurants die de mogelijkheid bieden om paarden voor een uur of twee te stallen terwijl de eigenaar aan het eten is.

Over de stand is de laatste jaren veel discussie. Veel paardenliefhebbers vinden het een oneerlijke en slechte manier van paarden houden. Omdat de paarden niet kunnen lopen en bewegen krijgen ze snel last van stalbenen. Mensen die hun paard in een stand houden beweren dat dit niet zielig is, zo lang de paarden maar dagelijks veel beweging krijgen en voldoende buiten komen.

Loopstal

Loopstal met paddock

Het totaal tegenovergestelde van een stand is de loopstal. Loopstallen zijn gewone stallen, van waaruit paarden een paddock, bestrating of weiland op kunnen lopen. De dieren kunnen zelf kiezen of ze binnen of buiten willen staan en blijven meer in beweging dan in een gewone box.

Groepshuisvesting

Als laatst is er nog de mogelijkheid van groepshuisvesting. Een groepshuisvesting is een grote stal (meestal zo'n 12 x 12 meter, of groter) waar meerdere paarden in staan. Op deze manier wordt er meer een natuurlijke leefsituatie nagebootst, namelijk het leven in kuddeverband. Dit soort stallen kom je nog heel vaak tegen in opfokbedrijven, waar jonge dieren van dezelfde leeftijd samen lopen. Nadeel van deze manier van stallen is, dat het bijvoorbeeld minder opvalt als een dier slecht eet. Ook kun je in een groepshuisvesting de mest van je eigen paard niet goed in de gaten houden. Ook moet er in deze stallen allemaal tegelijk ontwormd worden om besmetting te voorkomen.

Een mogelijkheid qua groepshuisvesting is de HIT actiefstal. De HIT actiefstal bootst zoveel mogelijk de natuurlijke levensomstandigheden van een paard na. Er worden verschillende 'onderdelen' gebouwd, zoals bijvoorbeeld een krachtvoerstation, een ruwvoerstation, een waterplaats en een slaapschuur. Deze onderdelen worden op een strategische manier uit elkaar gebouwd, zodat de paarden moeten lopen om van de ene naar de andere plek te komen. Ieder dier in de groep krijgt een halsband met transponder om, of een chip ingebracht in de hals. Op het moment dat een dier het krachtvoerstation inloopt word de chip of transponder afgelezen en berekent de computer hoeveel dat dier nog mag eten. Het voer wordt verdeeld over meerdere kleine porties per dag zodat de dieren blijven lopen.


Potstal

Een potstal is een grote stal die voornamelijk wordt gebruikt bij koeien, maar je ziet het ook wel bij opfokbedrijven of andere paardenbedrijven. In een potstal komt eerst een flinke laag stro, de paarden of koeien mesten op het stro en zo bindt het stro zich aan de mest. Om de zoveel tijd komt er nieuw stro overheen. Op deze manier komen de dieren steeds hoger te staan. Door de mest niet weg te halen komt er ook warmte vrij, waardoor je een natuurlijke warmtebron hebt. Potstallen worden 1 à 2 keer per jaar uitgemest. De mest wordt over het land uitgereden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van verschillende soorten stallen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.