Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Onderhoudskosten

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

In onderhoud van het paard is er veel variatie in de kosten, maar toch minder dan in de aanschaf van het paard. Het onderhoud maakt het houden van paarden duur in de meeste gevallen.


Overzicht

In het overzicht hieronder vind je de kosten die je zou kunnen maken voor je paard. We hebben geprobeerd om ongeveer de gemiddelde kosten weer te geven, maar in elke specifieke situatie zullen de kosten verschillend zijn. Kosten kunnen verschillen omdat jij als persoon andere wensen/eisen stelt aan bijvoorbeeld stalling, wel of niet lessen, wel of niet gebruiken van dekens. Ook heeft het ene paard iedere 4 weken een hoefsmid nodig, en het andere staat 8 weken op ijzers. Als je van plan bent om een paard te gaan kopen kan deze lijst helpen om geen kostenposten te vergeten zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.


Eenmalige aanschaf kosten
Paard: € 6.000
Zadel: € 1.400
Hoofdstel en bit: € 120,00
Halster + touw: € 20,00
Verzorgingsproducten: € 25,00
Dekens: € 300,00
Sjabrak 2x: € 50,00
Klinische keuring + rontgölogisch: € 500,00
EHBO set:
Totaal: € 8.415


Terugkerende kosten per maand Alle kosten op jaarbasis
Pensionstalling: € 300,00 x 12 € 3.600,00
Les (2x mnd): € 50,00 x 12 € 600,00
Verzekering: € 40,00 x 12 € 480,00
Hoefsmid (om de 8 weken): € 30,00 x 6 € 180,00
Wormkuren (om de 8 weken): € 26,00 x 6 € 156,00
Totaal per maand: € 418,00
Onvoorziene kosten
Dierenartskosten: € 700,00
Vervanging spullen: € 600,00
Totaal per jaar: €6.511,00

Verzekering €480,00 Wormkuren (om de 8 weken) €156,00 Hoefsmid (om de 8 weken alleen bekappen) €195,00 Pensionstalling €3.600,00 Les (2 keer in de maand) €600,00 Onvoorziene dierenartskosten €700,00 Inenting tetanus/influenza + voorrijdkosten €40,00 Vervanging van spullen €600,00 Gebitscontrole €80,00 Zadelcontrole €60,00 Totaal: €6.511,00

  • Maandelijkse lasten totaal: €542,58
  • Wekelijkse kosten: €10.45
  • Vuistregel: €500 maandelijks opzij kunnen leggen zonder in de problemen te komen.


Stalling

Een paard dat aan huis gestald kan worden is goedkoper dan een paard wat ergens op pension staat. Pensionstallen zijn er van heel simpel bij een boer, tot zeer uitgebreide, luxe all inclusive stallen. De kosten van een pensionstalling variëren van 50 tot 600 euro per maand, afhankelijk van de luxe en de plaats in Nederland. In de Randstad kost het houden van een paard meer dan bijvoorbeeld in Friesland.


Voer

  • Brok: de gemiddelde zak brokken van 25 kg kost zo'n 10 euro. Dan heb je een redelijke kwaliteit, niet overdreven goed. Een gemiddeld paard eet 2 tot 3 kg brok per dag. Een pony zal minder brok eten, zo'n 1 tot 2 kg per dag.
  • Hooi: afhankelijk van de kwaliteit van het hooi en het aanbod kost een baal hooi 1,50 tot 5 euro. Een goede kwaliteit hooi (stofvrij) is erg belangrijk, daar dit vele problemen in de toekomst kan voorkomen. Een gemiddeld paard doet 3 / 4 dagen met een baal hooi als je beperkt hooi geeft. Geef je onbeperkt hooi, dan moet je rekenen op 1 baal per anderhalve dag. Het is ook mogelijk om grotere balen hooi in te kopen, dit is zeker aan te raden wanneer men meer dan 3 paarden heeft.
  • Kuilvoer: Kuilvoer is er in een droge en natte variant. De droge variant wordt vaak voordroog genoemd. Deze is ook het meest geschikt voor paarden. De natte variant wordt over het algemeen aan koeien gevoerd. Het grootste voordeel aan kuil is de prijs. Als je zodanig veel hooi verbruikt dat en baal kuilvoer ook op komt zonder dat het gaat rotten is het een goed alternatief. Een baal kuil kost rond de €30,- tot €60,-
  • Strooisel: Diverse soorten strooisel zijn vlas, houtkrullen, stro. De kosten variëren sterk. Een oplossing om veel minder strooisel (tot 60%) te verbruiken zijn rubberen matten. Deze zijn speciaal te koop voor in stallen.

Hoefsmid

Of je nu traditioneel of natuurlijk bekapt, de prijzen schommelen tussen de €20,- tot € 40,-. Hier hebben we het alleen over het bekappen. Wil je er hoefijzers onder dan betaal je voor ijzers €60,- tot € 90,-. De prijs van hoefschoenen is afhankelijk van het merk. Indien je paard speciaal beslag nodig heeft stijgen de prijzen voor het hoefbeslag.


Dierenarts

Natuurlijk kan er altijd wat gebeuren, ongelukjes zitten immers in een klein hoekje. Als paardeneigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je paard. Geld mag dan ook nooit een reden zijn om de dierenarts niet bij je paard te halen. Zeker bij beenblessures of een (koliek-)operatie kom je snel aan duizenden euro's aan dierenartskosten. Wees hierop voorbereid en zorg dat je hiervoor een voldoende spaarpot hebt of zorg ervoor dat je paard goed verzekerd is.


Wormenkuren

Een wormenkuur kost 5,50 tot 24 euro, afhankelijk van de kwaliteit en de werkzame stoffen. Om de acht weken wordt aangeraden een paard te ontwormen, maar ook dit hangt af van de wormenkuur die je geeft. Hierop mag ook nooit worden bezuinigd, want wanneer je paard wormen heeft ben je heel wat verder van huis. Een andere manier om wormbesmetting te voorkomen is om regelmatig een mestmonster naar het laboratorium te sturen. Het lab geeft aan of er wormen gevonden zijn en zo ja, welke en in welke hoeveelheid. Zo kun je precies ontwormen naar wat je paard nodig heeft.


Inentingen

De jaarlijkse tetanus / influenza enting is verplicht wanneer je met je paard naar wedstrijden wilt of wanneer je naar een club wilt. Deze enting is er vanaf 18 euro, afhankelijk van de kliniek. De eventuele voorrijdkosten van de dierenarts komen daar nog bij. Je kan je paard ook laten inenten tegen Rhinopneumonie.


Harnachement

  • Zadel: Er zijn veel verschillende modellen zadels op de markt. Je kunt kiezen voor een Australisch Stockzadel, een dameszadel, een westernzadel, een boomloos zadel of een engels zadel. Onder al deze zadels zijn ook nog weer verschillende varianten op de markt gebracht. Denk aan veelzijdigheids-, spring- en dressuurzadels. De prijzen variëren van goedkoop tot in de duizenden euro's. Van een goedkope zadel kan je niet verwachten dat het een goede kwaliteit heeft.
  • Hoofdstel: Hoofdstellen zijn er vanaf ongeveer €20,-. De prijs kan oplopen tot € 600,- of nog duurder.


Dekens

Als je aan dekens begint zul je je moeten realiseren dat je er met een enkele deken niet bent. Je zult minimaal 2 winterdekens moeten hebben met een vulling van verschillende grammen. De prijzen van dekens liggen ongeveer tussen de € 80,-en €250,-