Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Natuurlijk bekappen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Natuurlijk bekappen is een vrij nieuwe manier van bekappen. Het woord is een beetje dubbel want wat is er nou natuurlijk aan bekappen? Eigenlijk vrij weinig, met de naam 'natuurlijk bekappen' bedoelen ze dat ze hoeven zo natuurlijk mogelijk willen houden. Dit houdt in dat ze de slijtage die een wild paard normaal gesproken oploopt door vele kilometers over hardere bodems te lopen, na willen bootsen.

Een natuurlijk bekapte hoef

Natuurlijke slijtage

Het na willen bootsen van natuurlijke slijtage gebeurt als volgt. Allereerst doen ze zo min mogelijk aan de hoeven zelf, de hoef moet zichzelf zo veel mogelijk zelf reguleren. Dit houdt in dat er niet aan de straal wordt gesneden, en ook de zool word niet uitgehold. Het enige wat gebeurt bij natuurlijk bekappen is dat de steunsels gelijk worden gemaakt met de zool (anders ontstaan er kneuzingen) en het rondvijlen van de hoefwand. Er wordt gestreefd naar een zogenaamde 'mustang-hoef', dit is een hoef met lage hielen. Over het algemeen zal deze vanzelf ontstaan als de zool gevolgd wordt. Daarnaast is het van belang dat het paard onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden wordt. Dit is niet noodzakelijk, maar je kunt moeilijk van een paard verwachten dat hij natuurlijke hoeven krijgt als hij alles behalve natuurlijk wordt gehouden.


Zelf bekappen:

Een natuurlijk bekapper aan het werk

Natuurlijke slijtage is niet iets dat één keer in de zes weken plaats vindt, maar het liefst zo vaak mogelijk. De meeste mensen die hun paard natuurlijk bekappen doen dit één tot twee keer in de week. Je kunt natuurlijk niet zo vaak een smid laten komen, dus word het door de meeste mensen zelf gedaan. Hier is nogal wat kritiek op, want hoe kan iemand die geen smid is nou zomaar de hoeven van zijn eigen paard bekappen? Er zijn cursussen voor waarbij je kunt leren hoe je in een gezonde paardenhoef kunt onderhouden. Deze cursussen zijn vaak van korte duur. Op die cursus leer je hoe je de hoeven van je paard goed bij kunt houden, het is dan nog wel van belang dat er een professioneel natuurlijk bekapper bij komt. Ook zijn er enkele traditionele smeden die je paard natuurlijk kunnen bekappen.

Verschillen tussen traditioneel en natuurlijk bekappen

De verschillen tussen traditioneel en natuurlijk bekappen kunnen soms heel klein zijn, dat is namelijk geheel afhankelijk van welke smid of bekapper je hebt. Maar over het algemeen genomen blijft een bekapper van de zool en de straal af, een traditioneel bekapper snijdt vaak de losse dingen weg. De hielen zijn bij natuurlijk bekappen vaak lager, ook proberen ze bij natuurlijk bekappen alles ijzerloos op te lossen terwijl een traditioneel bekapper nog wel eens een ijzertje wil aanraden. Het grootste verschil is de regelmaat waarin het bekappen gebeurt. Een traditioneel bekapt paard wordt doorgaans om de zes weken bekeken door een smid. Ze worden dan kort bekapt, maar in de weken daarna worden de hoeven niet bijgehouden waardoor ze langer groeien. Een natuurlijk bekapper vijlt de hoeven elke week of om de week bij, waardoor deze over het algemeen korter zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

In Australie wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan, Brumby research. Bij dit onderzoek worden de hoeven van de in het wild levende paarden onderzocht op verschillende bodems en wordt er bekeken of dat bruikbaar is voor gedomesticeerde paarden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten