Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Norfolk Roadster

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Norfolk Roadster
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: onbekend
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: East Anglia en Norfolk in Groot-Brittannië
Link naar stamboek:

Norfolk Roadster of Norfolk Trotter of Yorkshire Trotter, alle drie deze namen werden gebruikt voor hetzelfde ras, dat tegenwoordig niet meer voorkomt. De Norfolk Roadster had in de 19e eeuw een grote invloed op het ontstaan van de Hackney en de American Standardbred.

Geschiedenis

De inlandse paarden die in de 18e eeuw door de Engelse bevolking gebruikt werden, waren sterke bewegers en vooral de draf was goed ontwikkeld. Deze paarden werden bereden en aangespannen gebruikt maar door een toenemend aantal reizigers was een sterker paard nodig met een groter uithoudingsvermogen.

Door kruisingen met de Oosterse hengsten Darley Arabian, Godolphin Arabian en Byerley Turk en hun afstammelingen ontstond er een nieuw ras met een groot uithoudingsvermogen en een natuurlijke aanleg voor een krachtige draf. Afhankelijk van het gebied waar ze leefden werden deze paarden Norfolk Trotters of Yorkshire Trotters genoemd.

Als de stamvader van de Norfolk Trotter wordt een zoon van Blaze gezien, de hengst Original Shales (1755). Blaze was op zijn beurt de zoon van Flying Childers, een kleinzoon van Darley Arabian. Original Shales leverde 2 hengsten, Scot Shales en Driver die beiden grote invloed hadden op de ontwikkeling van de Norfolk Trotter.

De Norfolk Trotters werden ingezet als koetspaarden voor de grote postkoetsen en diligences die lijndiensten tussen de grote steden onderhielden. Ook de adel gebruikte de Norfolk Trotter voor het reizen over lange afstanden tussen hun landgoederen en de steden. Aan de snelheid die de Trotters voor de postkoetsen maakten, danken zij hun bijnaam Norfolk Roadster.

In 1822 werd een Norfolk Trotter geëxporteerd naar Amerika en dit paard stond aan de basis van de ontwikkeling van de American Standardbred.

In de loop der jaren verdrong de trein de postkoetsen en waren er minder Norfolk Trotters nodig. Daarnaast won de Hackney aan populariteit bij de adelstand vanwege de elegante bewegingen en langzaam maar zeker stierf de Norfolk Trotter uit en de weinige exemplaren die nog over waren, gingen op in het Hackney-ras.

Ondanks dat het ras tegenwoordig uitgestorven is, heeft het een grote invloed gehad op veel West-Europses rassen. Vanwege de uitzonderlijk goede draf werden de Norfolk Trotters gebruikt als verbeteraars en zijn ze terug te vinden in de pedigrees van de Gelderlander, de Furioso, de Franse draver, de Welsh pony, de Maremmana, de Orlov draver en overzees bij de American Standardbred en American saddlebred.

Exterieur

De Norfolk Trotter was gespierd en krachtig gebouwd. De bewegingen waren krachtig en ruim. De paarden hadden een uitzonderlijk groot uithoudingsvermogen en konden op hoge snelheid lange afstanden afleggen.

Gebruik

De paarden werden voornamelijk gebruikt als koetspaard en dan vooral voor het afleggen van lange afstanden. Daarnaast werden de paarden ook bereden.

Met de beste en snelste paarden werden bereden drafraces gehouden. Op het hoogtepunt van zijn bestaan, was er geen snellere draver in West-Europa dan de Norfolk Trotter.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


  • De Nieuwe Encyclopedie van het Paard – Elwyn Hartley Edwards

Uitgeverij Libre, 1994, Leeuwarden ISBN 90-75531-64-8Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's of afbeeldingen van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.