Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Furioso

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Furioso
Furioso Teenoso2.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,60 -1,70 meter
Kleur: voornamelijk (donker)bruin
Land van herkomst: Hongarije
Link naar stamboek: http://www.mamkft.hu

Hoewel 2 totaal verschillende rassen, hebben de Nonius en de Furioso één duidelijke verwantschap: Beiden zijn gefokt op de staatsstoeterij Mezóhegyes in Hongarije.

Geschiedenis

De staatsstoeterij Mezóhegyes werd in 1785 door Jozef II, Koning van Oostenrijk en Hongarije, opgericht. Het doel van de staatsstoeterij was het fokken van cavaleriepaarden. Op Mezóhegyes zijn sinds de oprichting 4 rassen gefokt: de Nonius, de Gidran, de Furioso (Mezóhegyes-halfbloed)en sinds 1900 het Mezóhegyes Sport Horse. Na 100 jaar bezat Hongarije meer dan 2 miljoen paarden en enkele van de beste stoeterijen van de wereld.

De Noniuspaarden die in Mezóhegyes gefokt werden, voldeden als cavaleriepaarden maar om meer uithoudingsvermogen en snelheid te krijgen, werden de Nonius-merries met Volbloeden gekruist. De stamvader en naamgever van het ras was Furioso, een Engels Volbloed die in 1936 werd geboren op een Hongaarse stoeterij. Van 1841 tot 1851 dekte hij in Mezóhegyes waar hij 95 hengsten en 81 merries verwekte. Zijn invloed was zo groot dat het nieuwe ras dat ontstond, naar hem genoemd werd.

In 1844 werd een andere Engelse Volbloed geïmporteerd van uit Groot-Brittannië: North Star. North Star was een kleinzoon van Touchstone, een beroemd renpaard dat de St. Leger en de Ascot Gold Cup won en via de moederlijn stamde hij af van de illustere Eclipse.

Beide hengsten waren een aanwinst voor de Hongaarse fokkerij en tot 1885 werden de bloedlijnen van Furioso en North Star strikt geschieden gehouden. Vanaf 1885 werden de lijnen met elkaar gekruist en uit deze kruisingen is de Furioso ontstaan.


Exterieur

De Furioso heeft een rechte neuslijn, een relatief lange en goed bespierde hals en een goed gebouwde schoft. De bovenlijn is sterk met een mooie welving. De benen zijn droog en correct. Veelvoorkomend is de nauwe stand en de dakvormige croupe. Een ingesnoerde pijp komt ook nogal eens voor.

Karakter

De Furioso is een sober paard dat weinig extra aandacht vraagt. Het karakter is gemoedelijk, werkwillig en intelligent maar ook vasthoudend.

Gebruik

De Furioso kan voor alle takken van paardensport gebruikt worden dankzij de grote invloed van de Engels Volbloed. In de Oost-Europese landen is het ras zeer geliefd als rijpaard.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.