Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Orlov draver

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Orlov draver
Orlov draver hoofd.jpg
Orlov draver 01.JPG
Stokmaat: 1,57 tot 1,73 meter
Kleur: vooral schimmel, maar ook licht bruin en zwart
Land van herkomst: Rusland
Link naar stamboek:

De Orlov draver is een uit Rusland afkomstig type draver. In het Russisch heet dit ras "Orlovski risak", naar het Russische woord voor draf, uitgesproken als "ries".

Geschiedenis

In 1770 versloeg Graaf Alexei Grigorievich Orlov uit Rusland een Turkse vloot bij Chesme. Graaf Orlov kreeg van de Turkse Admiraal een Arabische hengst, met de naam Smetanka. Smetanka bleef een seizoen op de Orlov-stoeterij en maakte een aantal nakomelingen bij Deense en Friese paarden, Mecklenburgers, Arabische Volbloeden en Engelse Volbloeden. Het jaar erop werd een Deense merrie gedekt door Smetanka. Uit die merrie werd een veulen geboren dat een geweldige draver was, met de naam Polkan. Later vond Polkan een Deense merrie, waaruit de hengst Bars I ontstond. Bars I wordt beschouwd als de stamvader van de Orlovdraver. Bars I dekte merries van verschillende rassen. Er werd gefokt op kracht, kwaliteit, uithoudingsvermogen en draverskwaliteit.

Voor de Revolutie in 1917 was de paardenfokkerij voorbehouden aan de Russische aristocratie. De Khrenov-stoeterij vormde daarop geen uitzondering. Op deze stoeterij werd eind achttiende eeuw het Orlowras door de Russische graaf Orlow Tschesmensky gevormd uit een combinatie van oosterse hengsten met Deense en Nederlandse merries. Nu is de fokkerij een Russische staatsaangelegenheid.

Exterieur

Het hoofd van de Orlov draver is mooi met bijzonder expressieve ogen. De hals heeft de karakteristieke gebogen lijn van de Arabier. De soms enigszins weke rug vertoont weinig schoft. Het kruis helt en de staart is laag ingeplant. De benen zijn lang en gespierd, met grote, gezonde voeten.

De meeste Orlov dravers zijn schimmelkleurig, maar licht bruin en zwart komen ook voor.[1]

De Orlov draver heeft een korte stap en een snelle, stuwende draf met een krachtige knieactie.

Karakter

De Orlov draver heeft een levendig temperament en een heel vriendelijk karakter.

Gebruik

De Orlov draver is groot en elegant. Het is een tuigpaard dat met name in Rusland ook voor harddraverijen wordt gebruikt, voor de sulky en voor ren-sleden. In de fokkerij wordt de Orlov gebruikt als veredelaar van landbouwpaarden. Tevens zijn Orlov dravers zeer geschikt als kozakkenpaard in het circus.

Een bekende Orlovdraver is de schimmel Balagur, het Grand Prix dressuurpaard van de Russische amazone Alexandra Korelova. Omdat hij als draver onvoldoende talent had, werd hij politiepaard en uiteindelijk is hij ontdekt als dressuurpaard.[1]

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. 1,0 1,1 Bit, nr. 145, juni 2007