Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Darley Arabian

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Darley Arabian
Darley Arabian.jpg
Stamvader Engels Volbloed
Geboren: 1700
Overleden: 1730
Sexe: hengst
Kleur: bruin
Stokmaat:
Ras: Arabier
Ruiter -
Website:Darley Arabian geldt als één van de 3 stamvaders van de Engelse Volbloed. De andere stamvaders zijn Godolphin Arabian en Byerley Turk. Hun afstammelingen hebben de Engelse volbloed gevormd, daarnaast hebben ze veel invloed gehad op de ontwikkeling van andere rassen zoals de Hackney en de American Standardbred.

Afstamming en signalement

Darley Arabian werd in 1700 in Syrië geboren. Hij werd door de Fedan-bedoeïenen gefokt en kwam uit een lange lijn van raszuivere Arabieren. Zijn naam Darley Arabian betekent Darley’s Arabier en verwijst naar de man die hem vanuit het Midden-Oosten geïmporteerd heeft.

Carrière

Als jaarling trok hij de aandacht van de Britse Consul in Syrië, Thomas Darley. Darley wilde het veulen kopen maar onderhandelingen met de eigenaar Sjeik Mirza II verliepen moeizaam. Volgens de overlevering zou de sjeik uiteindelijk een bod van 3000 gouden munten van Darley geaccepteerd hebben maar toen het veulen overgedragen zou worden, trok de sjeik zich terug. Darley huurde daarop zeelui in die voor hem het paard ontvoerden en zette het paard op een schip naar Groot-Brittannië.

In 1704 kwam Darley Arabian aan op Aldby Hall, het ouderlijk huis van Thomas Darley waar diens broer Richard Darley renpaarden fokte. Darley Arabian dekte op Aldby Hall van 1706 tot 1719 en stierf in 1730 op 30-jarige leeftijd.

In zijn actieve dekperiode heeft hij maar weinig merries gedekt, het grootste deel waren merries van de Aldby-fokkerij maar de kwaliteit van deze merries was niet zo geweldig. Desondanks heeft Darley Arabian een groot aantal succesvolle renpaarden voortgebracht: Childers, Aleppo, Brisk, Cupid, Almanzor, Daedalus, Lord Monsdale’s Mare, Lord Tracy’s Mare.

Childers werd gefokt door Leonard Childers van Cantley Hall in Doncaster maar werd al snel verkocht aan de Hertog van Devonshire. Zijn naam werd veranderd in Devonshire Childers maar zijn bijnaam “Flying Childers” werd bekend in heel Groot-Brittannië. Hij werd beschouwd als het snelste paard van het land.

In de fokkerij was Flying Childers ook succesvol, vooral zijn zoon Blaze (moedersvader van Herod) en zijn kleinzoon Snap waren geliefd. Blaze’s invloed was vooral van belang bij de ontwikkeling van andere rassen, zo was zijn zoon Old Shales een belangrijke draver en hij werd de stamvader van het Hackney-ras. Blaze’s kleinzoon Messenger was de stamvader van het American Standardbred and Messengers dochter, Miller’s Damsel, was de moeder van de race-legende American Eclipse.

Toch werd Flying Chilers overtroffen door zijn volle broer Bartlett’s Childers. Bartlett’s Childers werd nooit in races uitgebracht maar dankzij de naam Childers kreeg hij veel kansen in de fokkerij. Via Squirt en Marske werd in 1764 Eclipse geboren.

Eclipse staat aan de basis van de Eclipse-lijn, een lijn die tot op vandaag nog steeds bestaat. De hengst Ladykiller xx die in afstamming van vele warmbloedpaarden voorkomt, is een rechtstreekse afstammeling van Eclipse en Darley Arabian. Dit is terug te vinden via sites zoals Paardenfokken.nl

Stamlijn

Darley Arabian

Manica (1707)
Skip jack (….)
Smockface (….)
Whitelegs (….)
Bulle Rock (1709)
Aleppo (1711)
Hobgoblin (1724)
Shakespeare (1745)
Brisk (1711)
Cole's Foxhunter (727)
Chedworth's Foxhunter (1750)
Almanzor (1713)
Spinner (1727)
Flying Childers (1715)
Hampton Court Childers (1725)
Devonshire's Blacklegs (1728)
Grey Childers (1729)
Second (1732)
Spanking Roger (1732)
Blaze ( 1733)
Roundhead (1733)
Steady (1735)
Ball (1736)
Snip (1736)
Snap (1750)
Bartlett's Childers (1716)
Squirt (1732)
Marske (1750)
Eclipse (1764)
Gander (1720)

Resultaten

Darley Arabian heeft nooit aan races deelgenomen maar op het gebied van de fokkerij heeft hij een geweldige prestatie neergezet: uit zijn zoon Bartlett’s Childers ontstond later de Eclipse-lijn, een lijn die nog steeds bestaat.

Bronnen, referenties en/of voetnoten