Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Welsh pony

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Welsh Pony
Hoofdfotowelsh.jpg
Standfotowelsha.jpg
Stokmaat: +- 1,10 tot 1,57 meter
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: Wales
Link naar stamboek: http://nwpcs.nl
http://www.wpcv.nl

De Welsh pony is een populair ponyras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Wales. 'De' Welsh pony lijkt alleen niet te bestaan: Het moederstamboek kent vijf verschillende fokrichtingen en in Nederland onderscheidt men zelfs zes fokrichtingen.

Geschiedenis

De Welsh pony is een heel oud ras, dat bij de Romeinen al bekend was. In geschriften lieten zij zich lovend uit over de edele en harde pony's die rondliepen in de heuvels van Wales, een gebied ten westen van Groot Brittannië. Door de strenge winters en het schaarse voedsel, ontwikkelde de Welsh zich tot een sterk, intelligent ras met veel uithoudingsvermogen.

De Romeinen en later Engelse fokkers zelf hebben er voor gezorgd dat er Arabisch bloed door de aderen van de Welsh stroomt. Dit is duidelijk zichtbaar in het edele hoofd van de Welsh, met veel Arabische trekken. Maar toch heeft de Welsh altijd zijn ponyachtige uiterlijk behouden.[1]

De fokkers waren vroeger al heel kundig, ze hadden alleen oog voor het beste. Dit kwam mede door de Keltische races. De boeren konden hier veel geld mee verdienen en daarom was het belangrijk om goede dieren te hebben.[2]

Fokrichtingen

Sectie A

Sectie A

De Welsh Mountain pony heeft een maximale schofthoogte van 1,22 meter. Dit zijn de pony’s die afstammen van de Welsh pony’s uit de bergen van Wales. Ze hebben een edel en klein hoofd met mooi gevormde spitse oren, grote goedmoedige ogen en een breed voorhoofd. De kaak moet mooi uitgesneden zijn en moet aflopen in een smalle snuit. De nek moet lang genoeg zijn en moet mooi gedragen worden met een schuine schouder die duidelijk zichtbaar in de schoft overgaat. De benen moeten vierkant gesteld zijn met goede platte botten en ronde, harde voeten. De staart hoort hoog ingezet te zijn en moet vrolijk gedragen worden. De beweging moet recht, vlot en vrij zijn met een goede buiging in de spronggewrichten. Alle kleuren worden toegestaan, behalve bont.

Sectie B

Sectie B

Dit is de 'vergrote' versie van de Welsh Mountain pony. De schofthoogte is tot 1,37 meter. Deze pony's hebben dezelfde uiterlijke kenmerken als de Welsh Mountain, maar door de hogere schofthoogte zijn deze pony's meer geschikt als rijpony.

Sectie C

Sectie C

Ook de pony's van sectie C mogen niet hoger zijn dan 1,37 meter, net als de pony’s van sectie B. Het verschil zit hem in de massa. De Welsh pony's van sectie C zijn van het cob type: ze zijn massiever gebouwd en hebben meer behang. Verder komen de uiterlijke kenmerken overeen met die van de secties A en B. De pony's doen het heel goed met springen, maar ook als dressuur- of tuigpony zijn ze uitermate geschikt.

Sectie D

Sectie D

Dit zijn de pony's met een schofthoogte vanaf 1,37 meter en de pony's van deze sectie worden ook wel de Welsh cob genoemd. Sectie D beschikt ook weer over dezelfde uiterlijke kenmerken als de secties A en B, maar moet net als sectie C krachtiger en massiever ogen. Ook hebben ze meer behang. Ook deze pony's zijn geschikt als tuigpony. Verder worden ze ook voor de jacht gebruikt.

Sectie WPBR

WPBR staat voor de WelshPartBRed Pony. Dit is een rijpony op Welsh grondslag, met een minimum vereiste van 12,5%. Er mag dus vreemd bloed in voorkomen en de pony's kunnen kruisingen zijn met diverse andere soorten bloed.

Sectie NWR

Sectie NWR

Om aan de vraag naar een grotere Welsh Pony te voldoen is het Nederlandse stamboek tientallen jaren begonnen met het kruisen van Welsh Pony's met Arabisch, Anglo-Arabisch en Engels bloed om de stokmaat te verhogen. Dit heeft geleid tot de Sectie NWR (Nederlandse Welsh Rijpony). De pony moet een maat hebben tussen de 1,38 meter en de 1,569 meter en in de afstamming van de pony moet minstens 25% Welsh bloed voorkomen. De NWR is zeer geschikt als rijpony voor wat oudere/grotere kinderen. [3]

Exterieur

Het exterieur van de pony's verschilt sterk tussen de verschillende fokrichtingen in het ras die hierboven zijn besproken. Wat hetzelfde blijft is het edele hoofd waar de Arabische kenmerken duidelijk in terug te zien zijn. En de kleur: alle kleuren zijn toegestaan, behalve bont. Qua stokmaat verschilt de Welsh pony van 1,10 meter (sectie A) tot 1,57 meter (NWR).

Karakter

De Welsh is een pittige pony met een eerlijk en werkwillig karakter. Bovendien zijn het slimme en leergierige dieren met een groot uithoudingsvermogen.

Gebruik

Welsh Pony's zijn zeer veelzijdig. Van knuffelpony, tot eerste rijpony van een jonge amazone tot topsportpony van Young Riders. De pony's worden ingezet in de dressuur, springsport, mensport, SGW et cetera.

Foto's

Social media

Facebook:


Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://nwpcs.nl
  2. http://www.ponynet.nl/kk_300018.html
  3. http://www.welshpony.nl