Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Nadine

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Nadine
Hans-peter minderhoud nadine beloning.jpg
Dressuurpaard
Geboren: 1995
Overleden -
Sexe: merrie
Kleur: vos
Stokmaat:
Ras: KWPN
Ruiter: Hans-Peter Minderhoud
Website:Nadine maakt onder de wedstrijdnaam Exquis Nadine furore in de dressuursport onder ruiter Hans-Peter Minderhoud.

Afstamming en signalement

Nadine is een vosmerrie. Nadine heeft zowel het sport als elite predikaat.


Afstamming van Nadine
Nadine TCN Partout (elite) Arogno (elite) Flaneur
Arcticonius xx
Pedola (elite) Donauwind
Peggi
Charites (ster, pref, prest) Roemer (pref) Pilatus
Cronella
Lies (keur, pref, prest) Eros
Fresia


Vader TCN Partout is een Trakehner goedgekeurde hengst die op Grand Prix-niveau dressuur uitkwam onder amazone Anky van Grunsven.

Carrière

Nadine heeft het grootste gedeelte van haar opleiding genoten bij dressuuramazone Ellen van den Berg. In 2002 won Van den Berg de KWPN Sportmerriecompetitie met Nadine. In 2003 kwam de combinatie uit in het Z2 dressuur en werden ze Nederlands kampioen in deze klasse. Later werd Nadine in de Lichte Tour uitgebracht door Van den Berg. Na een ongeluk van de amazone, kwam Nadine op stal bij Hans-Peter Minderhoud.

Nadine kwam in 2006 bij Hans-Peter Minderhoud op stal. De toen 11-jarige merrie en ruiter moesten eerst een combinatie gaan vormen. Dit ging vlot en Nadine was succesvol in zowel de Lichte Tour als de Intermediaire I. In de sport is de merrie bekend onder de naam Exquis Nadine, vernoemd naar sponsor Team Exquis. Eind 2006 heeft deze vosmerrie de overstap gemaakt naar de Grand Prix. In 2007 brak de combinatie Nadine - Minderhoud echt door met het behalen van een vierde plaats op het NK senioren en tweemaal een tweede plaats tijdens Outdoor Gelderland. Inmiddels is de combinatie opgenomen in het nationale A-kader van bondscoach Sjef Janssen. Tijdens het CHIO Aken leverde Nadine een bijdrage aan de 2e plaats in de landenwedstrijd voor Nederland. In 2007 wordt er een nieuwe kür op muziek gelanceerd voor Nadine met feel-good muziek van de Carpenters. In 2007 is de combinatie ook uitgezonden naar het Europees Kampioenschap dressuur in Turijn. Daar werd een gouden teammedaille behaald voor Nederland. In 2008 werd Nadine door het KWPN genomineerd als kanshebber voor de titel KWPN Paard van het Jaar.

In 2011 nam zij tijdens het EK in Rotterdam afscheid van de wedstrijdsport. Het weekend viel qua prestaties wat tegen, maar op de laatste dag, tijdens de kür op muziek zette Hans Peter Minderhoud alle zeilen bij wat resulteerde in een elfde plaats. Het afscheid van Nadine was ingetogen: Hans Peter stapte haar een rondje aan de hand door de ring waar het publiek onder luid applaus afscheid van haar nam.

Resultaten

Olympische Spelen

 • 2008: Hong Kong, zilver met het team en individueel 5e

Europese Kampioenschappen

 • 2007: Turijn Europees Kampioen met het team, 14e individueel
 • 2011: Rotterdam, derde met het team, 11e individueel

Nederlandse Kampioenschappen

 • 2003: 1e Z2 dressuur (met Ellen van den Berg)
 • 2006: 4e Lichte Tour
 • 2007: 4e Zware Tour

(inter)nationaal

 • 2006: Outdoor Gelderland winnaar Prix St. George
 • 2006: Outdoor Gelderland 2e Intermediaire I
 • 2006: CHIO Rotterdam 3e Prix St. George
 • 2006: CHIO Rotterdam 2e Intermediaire I
 • 2007: CHIO Aken 9e Grand Prix, 2e landenwedstrijd, 9e special, 7e Kür
 • 2007: CDI Arnhem 2e Grand Prix, 2e Special
 • 2008: Den Bosch 5e Grand Prix
 • 2008: Londen 5e Grand Prix, 2e Kür

Citaten

Hans-Peter Minderhoud:

"De kwaliteiten van EXQUIS Nadine zijn haar ongekende werklust en inzet, haar nuchtere gedrag en haar talent voor passage. Ze beschikt verder over 3 goede gangen is mooi en zal naar alle waarschijnlijkheid eind 2006 haar entree maken in de Grand Prix" [1]

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


 1. http://www.hanspeterminderhoud.nl/paarden_nadine.htm