Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Equus Kinsky

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Equus Kinsky
GeenfotohoofdT.jpg
Kinsky.jpg
Stokmaat: 1.58 – 1.75 meter
Kleur: “goud”, bruin, zwart
Land van herkomst: Bohemen, Tsjechië
Link naar stamboek:

Geschiedenis

De Kinsky of het Kinsky-paard ontstond in de Middeleeuwen in Bohmenen, een gebied in Tsjechië. De paarden werden gefokt door de familie Kinsky, vooral Graaf Octavian Kinsky (1813) was belangrijk voor de ontwikkeling van het ras.

De geschiedenis van de familie Kinsky gaat terug tot de Donkere Middeleeuwen. Rond 1200 begeleidde een man Wchynsky (Kinsky) een Boheemse prinses toen ze door wolven aangevallen werden. Hij doodde 3 wolven en als dank voor het beschermen van de prinses werd hij tot ridder geslagen en ontving hij een volledige wapenuitrusting versierd met 3 wolventanden.

De afstammelingen van deze Kinsky verwierven in de loop der eeuwen steeds meer rijkdom en macht en werden in 1628 tot de adelstand verheven met de titel Graven van Kinsky.

Al vanaf de vroege Middeleeuwen fokte de familie oorlogspaarden om mee ten strijde te trekken en de koning te dienen. In 1461 werden de paarden van de familie voor het eerst Kinsky-paarden genoemd en die naam is blijven bestaan. In 1520 werd de grote Kinsky-stoeterij Hebrecin Kinsky opgericht en de paarden worden steeds populairder als cavalerie- en racepaard.

Begin jaren 1700 kreeg de Kinsky-familie van de Keizer van Oostenrijk de opdracht om hun stoeterij in te zetten voor de fokkerij van cavaleriepaarden voor het Keizerlijke leger. Door hun doorzettingsvermogen, moed en makkelijke karakter waren de paarden erg geliefd als cavaleriepaard. Ook de gouden kleur was zeer geliefd in het leger, alle hogere officieren bereden goudkleurige paarden. Om de fokkerij te verbreden en verbeteren werden de beste Volbloeden uit Groot-Brittannië geïmporteerd.

In 1814 reed arriveerde Gravin Kristina Kinksy-Liechtenstein in Wenen op het Internationale Congress op een gouden paard. Dit zorgde voor een ongekende populariteit van het ras en al snel werden de “Gouden Paarden” door heel Europa gezien.

Onder leiding van Graaf Octavian Kinsky werd de fokkerij steeds groter en professioneler opgezet. Zo bouwde hij in 1832 de “Gold Horse Stud” in Bohemen en hij stond aan het hoofd van het stamboek dat in 1838 werd opgericht voor de sporttak van het Kinsky-paard of Equus Kinsky.

Graaf Octavian gold in zijn tijd als een van de grootste paardenkenners en hij organiseerde veel evenementen. In 1836 organiseerde hij de eerste vossenjacht naar Engelse traditite in Bohemen en in 1846 organiseert hij de eerste steeple chase zoals hij op een van zijn reizen in Engeland gezien had. In 1874 organiseerde Graaf Octavian een zware en uitputtende steeplechase, de Pardubice Grand National. Hij was geïnspireerd door de Grand National, de zware steeple chase die in Aintree (GB) verreden werd maar hij maakte het parcours langer en de hindernissen zwaarder. In totaal wonnen zijn Kinsky-paarden de zware race 9 keer.

Graaf Charles Kinsky nam in 1883 deel aan de Grand National in Aintree (GB) met de Kinsky-merrie Zoedone en won deze wedstrijd. Het volgende jaar probeerde hij het weer maar de merrie blesseerde zich zo ernstig dat ze niet meer in races uitgebracht kon worden. Ze werd fokmerrie op de Kinsky-stoeterij.

In 1937 wordt de Pardubice Grand National gewonnen door de “gouden” merrie Norma. Zij werd getraind en bereden door Gravin Lata Brandisova en dit was een unieke gebeurtenis. Nooit meer won een vrouw de zwaarste steeplchase in Europa.

Na de Tweede Wereldoorlog en tijdens het Russische beleg, vluchtten vele Tsjechische aristocraten weg uit Tsjechië maar Graaf Radslav Kinsky bleef tot in 1953. Tijdens zijn vlucht kon hij de grote kudde Kinsky-paarden niet meenemen en al gauw verspreidde de kudde zich over het hele land. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989, keerde hij terug en hielp de stichting “Equus Kinsky” op te zetten voor het behoud van de nog overlevende Kinsky’s en voor het opzetten van een nieuwe fokkerij van het ras.

Tijdens de afwezigheid van de familie Kinsky was het Kinsky-ras bijna geheel in het Tsjechische Warmbloedpaard opgegaan.

Tegenwoordig wordt het ras beschouwd als cultureel erfgoed van Bohemen en Tsjechië en het ras wordt tegen uitsterven beschermd door staatsteun. Momenteel zijn er zo’n 1.000 Kinsky-paarden ter wereld en het is een van de zeldzaamste rassen ter wereld.

De grote droom van de Kinsky-fokkers is dat er op een dag weer een Kinsky deelneemt aan de Grand National of aan de Pardubice.

Exterieur

De Kinsky is bekend om zijn vacht. Bijna 40% van het ras heeft een goudkleurige vacht met een metaalachtige glans. Deze glans is ook te zien op de vacht van de bruine en zeldzamer, de zwarte paarden.

Karakter

De Kinsky is werklustig, atletisch en heeft een groot uithoudingsvermogen. Het karakter is evenwichtig, nieuwsgierig en vriendelijk, hier wordt veel aandacht aan besteed in de fokkerij.

Gebruik

De Kinsky is een veelzijdig paard en kan gebruikt worden voor dressuur, Western-onderdelen, springen en zelfs sporten zoals eventing en polo.

Bronnen, referenties en/of voetnoten
Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: hoofdfoto en actiefoto´s van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.