Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ellen Bontje

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Ellen Bontje
Vrouw.jpg
Dressuuramazone
Geboren: 11 juni 1958
Nationaliteit: Nederlandse
Website:


Ellen Bontje is een dressuuramazone die jarenlang van grote waarde is geweest voor het Nederlands dressuurteam. Ze werd meerdere malen Nederlands kampioene en nam met drie verschillende paarden deel aan de Olympische Spelen.

Biografie

Op 11 juni 1958 werd Petronella Theodora Maria Bontje geboren, haar roepnaam is Ellen. Al op jonge leeftijd was Ellen heel erg geïnteresseerd in paarden. Het was haar vader die haar kinderwens verhoorde en een verzorgpony voor haar kocht. Een jaar later kocht hij ook een rijpony voor Ellen.

Nadat Ellen geslaagd was voor haar HAVO-eindexamen is ze gaan werken bij Nico van Stigt. Na drie leerzame jaren besloot ze om naar Duitsland te vertrekken. Per toeval kwam ze terecht bij de Olympische ruiter dr. Joseph Neckermann. Het eerste anderhalf jaar ging Ellen vaak mee als groom op concours. Daarna bouwde Neckermann langzaam maar zeker zijn wedstrijdcarrière af. Vanaf 1982 had Ellen de mogelijkheid om zijn paarden uit te brengen op wedstrijden. Twee paarden hadden al Grand Prix gelopen en dat waren hele fijne leerpaarden voor Ellen. Parallel daarna deed Ellen de Duitse Bereiter-opleiding, eind 1982 deed ze daarin haar examen. Eind 1989 en 1990 deed ze ook nog het Duitse instructeursexamen. Na haar eerste anderhalf jaar verhuisde Ellen met de paarden naar Hofgut Neuhof, waar de stal van Conrad Schumacher was. Na een à twee jaar ging Schumacher Ellen helpen bij de trainingen. Schumacher was een bijzonder goede trainer. Ellen leerde heel veel van hem.

In 1987 en 1988 werd Ellen Nederlands kampioene met de Oldenburger hengst Petit Prince. Ook nam ze met hem deel aan de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Daar behaalde ze met het team een fraaie vijfde plaats en individueel eindigde ze als vijftiende. Daarna had Ellen een moeilijke tijd, want Petit Prince moest terug naar Sven Rothenberger. In 1994 werd Ellen met de getalenteerde Trakehnerhengst Heuriger geselecteerd voor de Wereldruiterspelen in Den Haag. Met het team behaalde ze zilver en individueel werd Ellen zelfs vijfde. Echter kon Ellen ook met deze hengst niet lang genieten van een sportcarrière, want de eigenaar van Heuriger wilde hem volledig inzetten voor de fokkerij. Haar nieuwe comeback was met de Holsteiner hengst Gestion Silvano N. Met Silvano N behaalde Ellen mooie successen. Zo nam ze deel aan meerdere Europese kampioenschappen en ook aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Individueel eindigde ze hier op de zesde plaats. In 2002 wordt Ellen nog Nederlandse kampioene met Silvano N, maar niet lang daarna krijgt zijn eigenaar een heel goed bod en moet Ellen ook van dit paard afscheid nemen.

Paarden

  • Petit Prince (Pascha x Futuro). In 1978 geboren bruine Oldenburger hengst, goedgekeurde dekhengst. Met Ellen succesvol tot op Grand Prix niveau.
  • Larius II (Lord x Grandioso). In 1978 geboren bruine Holsteiner ruin. Met Ellen succesvol tot op Grand Prix niveau.
  • Facet (Vanitas x Tolbert). In 1978 geboren KWPN voshengst, goedgekeurde dekhengst. Met Ellen succesvol tot op Grand Prix niveau.
  • Heuriger (Herzbube x Kurfürst). In 1979 geboren zwarte Trakehner hengst, goedgekeurde dekhengst. Met Ellen succesvol tot op Grand Prix niveau.
  • Silvano N (Silvester x Latino). In 1985 geboren bruine Holsteiner hengst, goedgekeurde dekhengst. Met Ellen succesvol tot op Grand Prix niveau.
  • Champion (Cordeur x Roman). In 1988 geboren zwarte Baden-Württemberger hengst. Met Ellen succesvol tot op Grand Prix niveau.
  • Rubioso N (Rubinstein I x Almeo). In 1992 geboren zwarte Oldenburger hengst, goedgekeurde dekhengst. Met Ellen succesvol tot op Lichte Tour niveau.

Resultaten

Nederlandse kampioenschappen

1987: Nederlands kampioene met Petit Prince
1988: Nederlands kampioene met Petit Prince
1998: Nederlands reservekampioene met Gestion Silvano N
2001: Nederlands reservekampioene met Gestion Silvano N
2002: Nederlands kampioene met Gestion Silvano N

Europese kampioenschappen

1991 in Donaueschingen, 7e individueel en een brozen teammedaille met Larius II
1995 in Mondorf les Bains, 7e individueel en een zilveren teammedaille met Gestion Silvano N
1997 in Verden, 8e individueel en een zilveren teammedaille met Gestion Silvano N
1999 in Arnhem, 5e individueel en een zilveren teammedaille met Gestion Silvano N

Wereldkampioenschappen

1994 in Den Haag, 5e individueel en een zilveren teammedaille met Heuriger
1998 in Rome, 5e individueel en een zilveren teammedaille met Gestion Silvano N

Olympische Spelen

1988 in Seoul, 15e individueel en 5e met het team met Olympic Petit Prince
1992 in Barcelona, 9e individueel en een zilveren teammedaille met Larius II
2000 in Sydney, 6e individueel en een zilveren teammedaille met Gestion Silvano N

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto´s van de persoon

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.