Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Nonius

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Nonius
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,60 - 1,70 meter
Kleur: voornamelijk (donker)bruin
Land van herkomst: Hongarije
Link naar stamboek: http://www.mamkft.hu

Hoewel 2 totaal verschillende rassen, hebben de Nonius en de Furioso één duidelijke verwantschap, beiden zijn gefokt op de staatsstoeterij Mezóhegyes in Hongarije.

Geschiedenis

De staatsstoeterij Mezóhegyes werd in 1785 door Jozef II, Koning van Oostenrijk en Hongarije, opgericht. Het doel van de staatsstoeterij was het fokken van cavaleriepaarden. Op Mezóhegyes zijn sinds de oprichting 4 rassen gefokt: de Nonius, de Gidran, de Furioso (Mezóhegyes-halfbloed)en sinds 1900 het Mezóhegyes Sport Horse. Na 100 jaar bezat Hongarije meer dan 2 miljoen paarden en enkele van de beste stoeterijen van de wereld.

De stamvader van de Nonius was de 5-jarige Normandische hengst Nonius Senior. Na de nederlaag van Napoleon bracht de Hongaarse cavalerie de hengst mee naar Hongarije. De hengst stamde af van de Engelse halfbloed Orion en een Normandische merrie.

Wegens zijn matige exterieur was de hengst de eerste jaren niet erg populair maar toen bleek dat de hengst zijn uiterlijk niet vererfde maar zelfs verbeterde, werd hij veelvuldig gebruikt. Hij dekte voornamelijk Spaanse merries. Toen hij op 28-jarige leeftijd overleed, stonden er 79 zonen en 122 dochters geregistreerd. Binnen de fokkerij van Mezóhegyes werden alle afstammelingen van Nonius naar hem genoemd, genummerd en geregistreerd. Hieruit ontstond het ras de Nonius.

Vanaf de jaren 1860 werden er meer Engelse volbloeden in de fokkerij gebruikt om het type te verbeteren. Hierdoor ontstonden 2 types: een lichter type met meer Arabisch bloed dat zeer geschikt als rijpaard en een zwaarder type dat gebruikt werd als koetspaard.

Sinds 1960 ligt het zwaartepunt van de Noniusfokkerij in Hortobagy, Hongarije en Topolcianky in Slowakije. De fokkerij van de Furioso en de Gidran zijn verplaatst naar andere stoeterijen.

Exterieur

Opvallend kenmerk van de Nonius is de ramsneus wat een erfenis is van het oude bloed van de stamvader.

Karakter

De Nonius is een werkwillig en temperamentvol paard dat het goed doet als koetspaard en rijpaard. De paarden hebben een goed uithoudingsvermogen.

De Nonius is een laatrijp paard dat pas op 6-jarige leeftijd volwassen is, maar relatief lang leeft.

Gebruik

De Nonius kan voor elk modern doel gebruikt worden: mennen, endurance, dressuur, springen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


  • De nieuwe encyclopedie van het paard – Elwyn Hartley Edwards Uitgeverij LibreBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto, standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.