Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Marlies van Baalen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Marlies van Baalen
MarliesvanBaalen portret.JPG
Dressuuramazone
Geboren: 30-08-1980
Nationaliteit: Nederlandse
Website: http://www.marliesvanbaalen.nl/


Marlies van Baalen is een bekende Nederlandse dressuuramazone. Samen met haar moeder Coby van Baalen runt zij Dressuurstal van Baalen, waar ook haar nichtje Marrigje van Baalen voor uitkomt.

Biografie

BMC Kigali

Marlies van Baalen werd op 30 augustus 1980 geboren als dochter van Arie en Coby van Baalen-Dorresteijn. Al snel werd duidelijk dat Marlies maar al te graag in de voetsporen van haar moeder wilde treden. Ze was pas zeven lentes jong toen ze met haar Welsh A pony Anjonette Nederlands kampioen Z dressuur werd. Na Anjonette volgde de beeldschone vos Welsh K hengst Dancer. Met Dancer werd Marlies in 1993 en 1994 Nederlands kampioen en nam in diezelfde jaren deel aan de Europese kampioenschappen voor pony's, want haar een bronzen- en zilveren teammedaille opleverde.

Een jaar later (1995) won een vijftienjarige Marlies brons op de Nederlandse kampioenschappen voor Junioren met het paard Arthur. Ook won ze in dat jaar met hem de zilveren teammedaille op de Europese kampioenschappen voor Junioren. In 1996 werd Marlies Nederlands kampioen Junioren met Finesse, waarmee ze ook teamzilver won op de Europese kampioenschappen. Daarna volgde de ruin Habibi, die gefokt werd door haar opa Jan Dorresteijn. Met Habibi werd Marlies in 1997 Nederlands kampioen Junioren en won ze eveneens een zilveren teammedaille op de Europese kampioenschappen. De echte doorbraak kwam in 1998. Onder toezicht van haar moeder Coby van Baalen en instructeur Johan Hinnemann won Marlies teamgoud en werd ze ook individueel Europees kampioen met Habibi. In datzelfde jaar werd ze Nederlands kampioen Junioren met Inspekteur.

In 1999 maakte Marlies de overstap van Junioren naar Young Riders. Ze slaagde ook bij de Young Riders met vlag en wimpel, door direct Nederlands kampioen te worden met Inspekteur. Met paradepaardje Habibi won ze Europees teamzilver en werd ze individueel 6e. Een jaar later werd ze met Habibi Nederlands kampioen Young Riders en behaalde ze met Inspekteur Europees teamgoud en individueel brons. In 2000 nam Marlies ook deel aan de Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden met de 5-jarige Roman Nature, waarmee ze zilver won. In 2001 reed Marlies haar laatste jaar bij de Young Riders. Dit jaar sloot ze af door met Inspekteur een vierde plaats op de Nederlandse kampioenschappen te behalen. Ze won wederom Europees teamgoud, maar moest individueel genoegen nemen met een vierde plaats.

BMC Ojay

In 2002 maakte Marlies een zeer succesvolle overstap naar de Senioren. Ze behaald in dat jaar namelijk al meerdere podiumplaatsen in de Grand Prix op internationaal niveau. In 2003 neemt Marlies deel aan de Wereldbeker finale in Gothenburg, waarbij ze met Idocus een 10e plaats behaald.

Ook in 2004 kwamen er mooie overwinningen op Marlies' naam te staan. Met Idocus won ze de Grand Prix kür in Zwolle, en op datzelfde concours werd ze tweede in de Lichte Tour met Roman Nature. Ook maakte Marlies deel uit van het Nederlandse dressuurteam dat naar de Olympische Spelen in Athene werd gestuurd. Samen met haar teamgenoten Anky van Grunsven, Sven Rothenberger en Imke Schellekens-Bartels belandde ze net naast het podium op de vierde plek.

In 2005 reed ze met Relevant naar de 6e plaats in de wereldbeker wedstrijd in Mechelen, en tijdens datzelfde concours naar een 2e prijs in de kür op muziek Inter I niveau met de hengst Roman Nature. In 2006 werd Marlies derde in de Grand Prix Best Stallion met Relevant in Zwolle. Op het NK werd een 8e plaats in de Lichte Tour behaald met Roman Nature, en een 7e plaats in de Grand Prix met Relevant. In 2006 begon Marlies ook met het uitbrengen van Kigali. In Denemarken belandden ze al direct op het podium met een 3e plaats in de Inter II kür op muziek, en vervolgens in Zuidlaren een 3e plaats in de Grand Prix kür van Zuidlaren.

In 2007 nam Marlies deel aan de wereldbekerfinale in Las Vegas met Kigali. Ze werden 12e individueel, en 9e in de kür op muziek. In 2007 verder werden nog mooie klasseringen en overwinningen gereden in de Grand Prix met Kigali en Relevant. Phoebe werd eerst uitgebracht in de Lichte Tour, en later in 2007 ook in de Grand Prix.

BMC Relevant

In 2008 kreeg Marlies de bronzen medaille op het NK Lichte Tour uitgereikt met Future. Op het CHIO Rotterdam werd succesvol gestart in de Grand Prix met Phoebe, en in de Lichte Tour met Future. In 2009 werd Marlies 9e en 12e in de Grand Prix van Jumping Amsterdam met Kigali. Ze belandde net naast het podium op de vierde plek tijdens het Nederlands kampioenschap Zware Tour met Phoebe. In Huenxe (Duitsland) werd ze 3e met Phoebe in de Grand Prix, en won ze de Prix st. Georges met Miciano. Op het NK outdoor werd de 5e plaats behaald met O'Jay in de Zware Tour. Ook maakten Marlies en O'Jay deel uit van het landenteam van Nederland dat tijdens het CHIO Aken de landenwedstrijd won.

2010 begon met een dubbele overwinning in Zuidlaren, zowel de Grand Prix als de GP kür scoorde ze als beste met O'Jay, en in de Prix st. Georges en de Inter I kür schreef ze op haar naam met Miciano. Met Miciano werd ze ook 2x 2e tijdens Jumping Amsterdam in de Prix st. Georges en Inter I kür. Op het NK indoor werd de 3e plaats behaald in de Zware Tour met O'Jay en op het outdoor kampioenschap zelfs de zilveren medaille. Tijdens het CHIO Rotterdam werden Marlies en Phoebe 4e in de Grand Prix en wonnen ze de GP Special.

In 2011 won ze de Grand Prix met Miciano tijdens Zwolle internationaal. Op het NK indoor werd de zilveren medaille behaald in de Zware Tour met Phoebe. In Stadl-Paura startte ze succesvol met Everything is Possible. Op het NK outdoor werden Phoebe en Marlies 3e.

In 2012 werden Marlies en Miciano 2e op het NK indoor Grand Prix, en 5e op het NK outdoor. Marlies en Ratzinger werden reservekampioen van Nederland op het NK Lichte Tour in 2012. In 2013 werden Marlies en Miciano 12e in de wereldbekerfinale kür in Gothenburg. In 2014 werden Marlies en Miciano Nederlands kampioen Zware Tour indoor, en met Ratzinger werd ze reservekampioen in de lichte Tour. Ook won ze de Grand Prix kür in Roosendaal met Miciano, en de Lichte Tour kür met Zinidi.


Sinds 2014 is Marlies opgenomen in het B-kader bij de senioren.

Paarden

Huidige Paarden

Marlies met BMC Ratzinger
 • BMC Ratzinger (Rheinlander)
  • Geboren: 2004
  • Geslacht: ruin
  • Kleur: zwartbruin
  • Afstamming: Ricardos x Rubirando
  • Lichte Tour dressuur onder Marlies. Behaalden 2x een zilveren medaille op het NK Lichte Tour (2012 en 2014).
  • In eigendom van Dressuurstal van Baalen en Johann Hinnemann.


Marlies met Zigeuner DVB


Marlies met Painted Brown


Marlies met Zinidi


Marlies met Blof


Marlies met Dion Johnson DVB


Voormalige Paarden

 • BMC Chicago DVB (Calido I x Corleone): Bruine Holsteiner ruin, geboren in 2000. Lichte Tour onder Marlies, nu in training bij Heidi Melson(USA).
 • Dancer (Dandy x Valentino): Vos Welsh K pony hengst. Nederlands kampioen pony's en meervoudig deelname Europese kampioenschappen pony's onder Marlies.
 • Everything is Possible (Ehrentanz I x Florestan ): Bruine merrie uit 2001. Westfaler stamboek. Gestart in de Grand Prix met Marlies, inmiddels succesvol in de U25 met Machteld Hoeflake.
 • Fidermark (Florestan I x Werther I): Vos Westfaler hengst, geboren in 1992. Als dekhengst goedgekeurd bij Rheinland en Westfalen. Werd in 1994 winnaar van het Bundeschampionate. Onder Marlies bereikte hij de Grand Prix dressuur. In 2003 overleed hij op te jonge leeftijd.
 • Finesse (Aktion x Onyx): Bruine keur sport(drs) KWPN merrie, geboren in 1987. Werd in 1996 Nederlands kampioen Junioren onder Marlies. Vervolgens gestart bij de Junioren met Sheela van Bregt. Daarna werd ze gebruikt in de fokkerij, o.a. Marlies' succesvolle Lichte Tour paard Blof is een nakomeling van Finesse. Finesse is in 2014 op 27-jarige leeftijd overleden.
 • BMC Future (Florestan I x Apart): Donkerbruine Westfaler hengst, geboren in 1998. Prix St. Georges onder Marlies van Baalen.
 • Habibi (Ulft x Onyx): Bruine KWPN ruin, geboren in 1989. Won in 1998 teamgoud en individueel goud onder Marlies tijdens de Europese kampioenschappen voor Junioren. Vervolgens succesvol onder Belgische amazone Delphine Meiresonne. In 2010 is Habibi overleden.
 • Idocus (Equador x Zonneglans): Bruine KWPN hengst, geboren in 1990. Goedgekeurd bij KWPN en NAWPN. Met Idocus maakte Marlies haar debuut in de Grand Prix dressuur. Ze nam met hem onder andere deel aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene. In 2005 vertrok hij terug naar zijn eigenaresse in de USA. Daar werd hij enige jaren uitgebracht door Courtney King.
 • Inspekteur (Darwin x Amor): Bruine KWPN hengst, geboren in 1990. Goedgekeurd bij het KWPN. Met Inspekteur behaalde Marlies haar eerste grote internationale successen. Daarna deed Inspekteur als leerpaard dienst voor Danielle van Aalderen, Vincent van Gasselt, Wendy van der Helm, Marrigje van Baalen en Kimberly de Jong.
 • BMC Kigali (Wolfgang x Voltaire): Bruine KWPN hengst, geboren in 1992. Werd onder Albert Zoer o.a. Wereldkampioen Jonge Springpaarden 1997 en won vele internationale competities voor jonge springpaarden. Werd in 2004 onder leiding van Coby van Baalen door Wilmer Lanning in de Z2 dressuur uitgebracht. Daarna behaalde hij onder Coby van Baalen de Grand Prix dressuur. Eind 2006 werd hij overgenomen door Marlies, die hem uitgebracht in de Grand Prix dressuur. Inmiddels Grand Prix dressuur onder Marrigje van Baalen.
 • Laurentianer (Lauries Crusador xx x Grande): Bruine Hannoveraanse hengst, geboren in 1994. Goedgekeurd bij Hannover, Westfalen en Rheinland. Grand Prix dressuur onder Marlies. Inmiddels volledig ingezet voor de dekdienst.
 • Miciano (Medici x Dialekt): Vos ruin uit 2001. Onder andere Nederlands kampioen Indoor Zware Tour met Marlies 2014.
 • BMC Ojay (Jazz x Formatuer): Zwarte KWPN ruin, geboren in 1996. Voorheen uitgebracht door Coby van Baalen, daarna enige tijd uitgebracht in de Grand Prix dressuur onder Marlies. Inmiddels in training bij Danielle van Mierlo.
 • Phoebe (Regazzoni x Ulft): Bruine merrie uit 1997. Grand Prix dressuur onder Marlies. Wordt momenteel ingezet voor de fokkerij.
Marlies met BMC Phoebe
 • Wijdewormer’s Poseidon (Ferro x Sultan): Zwarte KWPN ruin, geboren in 1997. In de ZZ-Zwaar uitgebracht door Marlies. In 2006 vertrok Poseidon naar zijn thuisbasis, waar hij helaas vroegtijdig overleed.
 • Radar (Cocktail x Le Mexico): Bruine KWPN hengst, geboren in 1998. Goedgekeurd bij het KWPN. Enige tijd uitgebracht door Marlies in de KWPN/KNHS Hengstencompetitie.
 • BMC Relevant (Rubinstein I x Goldlowe): Vos Oldenburger hengst, geboren in 1991. Voorheen uitgebracht door Nicole Uphoff en Lisa Wilcox. Daarna in de Grand Prix dressuur uitgebracht door Marlies.
 • Riant (Jazz x Julio Mariner xx): Vos KWPN hengst, geboren in 1998. Goedgekeurd bij KWPN. Enige tijd uitgebracht door Marlies in o.a. KWPN/KNHS Hengstencompetitie en Pavo Cup.
 • BMC Roman-Nature (Rohdiamant x Ehrentusch I): Bruine Rheinlandse hengst, geboren in 1995. Goedgekeurd bij KWPN, Oldenburg en Westfalen. Lichte Tour dressuur onder Marlies. Vervolgens succesvol onder Angela Krooswijk en Duitse amazone Sophie Kampball.

Resultaten

Marlies met Kigali

Pony's

 • 1987: Nederlands Kampioen Z dressuur met Anjonette
 • 1993: Nederlands Kampioen met Dancer
 • 1993: Europese Kampioenschappen: Bronzen teammedaille, 6e individueel met Dancer
 • 1994: Nederlandse Kampioen met Dancer
 • 1994: Europese Kampioenschappen: Zilveren teammedaille, 5e individueel met Dancer

Olympische Spelen

 • 2004 - Athene: 4e team, 43e individueel met Blom's Idocus

Wereldkampioenschappen

 • 2000: Zilveren medaille 5-jarige Dressuurpaarden met Roman Nature

Wereldbekerfinales

 • 2003 - Göthenburg: 10e met Blom's Idocus
 • 2004 - Düsseldorf: 7e met Bloms's Idocus
 • 2007 - Las Vegas: 9e met BMC Kigali
 • 2013 - Gothenburg: 12e met Miciano

Europese kampioenschappen

 • 1995: Teamzilver Junioren met Arthur
 • 1996: Teamzilver Junioren met Finesse
 • 1997: Teamzilver Junioren met Habibi
 • 1998: Teamgoud, individueel goud Junioren met Habibi
 • 1999: Teamzilver, 6e individueel Young Riders met Habibi
 • 2000: Teamgoud, individueel brons Young Riders met Inspekteur
 • 2001: Teamgoud, 4e individueel Young Riders met Inspekteur

Nederlandse kampioenschappen

Marlies en Relevant
 • 1995: Bronzen medaille Junioren met Arthur
 • 1996: Nederlands kampioen Junioren met Finesse
 • 1997: Nederlands kampioen Junioren met Habibi
 • 1998: Nederlands kampioen Junioren met Inspekteur
 • 1999: Nederlands kampioen Young Riders met Inspekteur
 • 2000: Nederlands kampioen Young Riders met Habibi
 • 2001: 4e Young Riders met Inspekteur
 • 2002: 8e Grand Prix dressuur met Blom's Idocus
 • 2006: 8e Lichte Tour dressuur met Roman Nature
 • 2006: 7e Grand Prix dressuur met BMC Relevant
 • 2011: Nederlands reservekampioen met BMC Phoebe
 • 2012: Reservekampioen Lichte Tour met BMC Ratzinger
 • 2014: Reservekampioen Lichte Tour Indoor met Ratzinger
 • 2014: Reservekampioen Zware Tour Indoor met Miciano
 • 2016: 1ste Lichte Tour met Dion Johnson
 • 2016: 1ste Grand Prix met Ratzinger

Internationaal

 • 1999 - CDI-Y Bremen (DUI): Winnaar inleidende proef (68.66%), winnaar landenproef (70.30%), winnaar Kür op Muziek (75.40%) met Inspekteur
 • 2002 - CDI3* Balve: 3e Grand Prix Spécial (71.64%) met Idocus
 • 2002 - CDI Rotterdam (NED): 4e Kür op Muziek (69.69%) met Fidermark I
 • 2002 - CDI-W Düsseldorf (DUI): 5e Grand Prix (70.40%) met Idocus
 • 2002 - CDI Zuidlaren (NED): Winnaar Grand Prix (70.20%), 2e Kür op Muziek (76.40%) met Idocus
 • 2002 - CDI-W Berlin (DUI): 3e Grand Prix (72.48%) met Idocus
 • 2002 - CDI-W Mechelen (BEL): 3e Grand Prix (68.12%), 2e Kür op Muziek (74.59%) met Idocus
 • 2003 - CDI-W Aarhus (DEN): 2e Grand Prix (69.80%) met Idocus
 • 2003 - CDI-W 's-Hertogenbosch (NED): Winnaar Grand Prix (70.00%), 3e Kür op Muziek (74.16%) met Idocus
 • 2003 - CDIO Aken (DUI): Bronzen medaille landenwedstrijd
 • 2003 - CDI Zuidlaren (NED): Winnaar Grand Prix (70.76%), winnaar Kür op Muziek (73.77%) met Idocus
 • 2003 - CDI-W Mechelen (BEL): 4e Grand Prix (67.79%), 5e Kür op Muziek (71.83%) met Idocus
 • 2004 - CDI Stallions Zwolle (NED): Winnaar Grand Prix (70.96%), 2e Kür op Muziek (73.60%), winnaar Best Stallion met Idocus
 • 2004 - CDIO3* Aken (DUI): Zilveren medaille landenwedstrijd
 • 2006 - CDI Stallions Zwolle (NED): 3e Grand Prix (68.50%), 2e Kür op Muziek (72.28%) met Relevant
 • 2006 - CDI3* 's-Hertogenbosch (NED): 4e Grand Prix (68.96%) met Relevant
 • 2006 - CDI3* Hansbeke: 3e Grand Prix (71.21%), 2e Kür op Muziek (70.95%) met Relevant
 • 2014 - CDIO5* Aken (DUI): 2e Nations Cup Grand Prix (69.74%) met Miciano
 • 2014 - CDI3* Rotterdam (NED): 3e Kur (72.90%) met Zinidi
 • 2014 - CDI3* Roosendaal (NED): 3e in Grand Prix (68.62%) met Miciano
 • 2014 - CDI1* Maastricht (NED): Winnaar Prix St. Georges (70%) en winnaar freestyle (75,790%) met Zinidi
 • 2014 - CDI3* Roosendaal (NED): 5e in de Grand Prix (69.080%) en 5e in de Grand Prix Freestyle (71,725%) met Zigeuner DVB
 • 2014 - CDI3* Roosendaal (NED): 3e in Prix St. Georges (71.211%) en 2e in de Freestyle (74,100%) met Painted Brown
 • 2015 - CDI3* Nieuw en Sint Joosland (NED): 3e in de Grand Prix Freestyle (73.400%) met Zigeuner DVB
 • 2015 - CDI3* Roosendaal (NED): 4e in de Grand Prix Freestyle (71.475%) met Zigeuner DVB
 • 2015 - CDI3* Le Mans (FRA): 2e in de Grand Prix (69.360%) met Ratzinger
 • 2015 - CDI3* Le Mans (FRA): 1e in de Grand Prix Freestyle (74.125%) met Ratzinger
 • 2016 - CDI-W 's-Hertogenbosch (NED): 5e in de Grand Prix Freestyle (76.375%) met Ratzinger
 • 2016 - CDI3* Nieuw en Sint Joosland (NED): 3e in de Grand Prix Special (70.569%) met Ratzinger
 • 2016 - CDI3* Rotterdam (NED): 3e in de Grand Prix Freestyle (73.200%) met Zinidi
 • 2016 - CDI4* Darmstadt-Kranichstein (DUI): 3e in de Grand Prix Freestyle (72.900%) met Ratzinger
 • 2016 - CDI3* Roosendaal (NED): 2e in de Grand Prix Freestyle (73.625%) met Ratzinger

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten