Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Java pony

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Java pony
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,17 tot 1,27 meter
Kleur: alle
Land van herkomst: Indonesië
Link naar stamboek:

De Java pony is ook wel bekend als de Kumingan.

Geschiedenis

De Java pony dankt zijn naam aan het Indonesische eiland Java waar hij vandaan komt. De plaatselijke paarden op Java zijn gekruist met Arabieren en Berbers. Dit gebeurde in de 17de eeuw.

Exterieur

De Java pony komt voor in alle kleuren. De schofthoogte varieert van 1,17 tot 1,27 meter. In het hoofd van de Java pony vind je twee levendige en expressieve ogen. De oren van dit ras zijn over het algemeen erg groot. De snuit is meestal lang. De Java pony is erg klein en ziet er zwakker uit dan hij is. De hals van deze pony is kort en de schoft is duidelijk aanwezig. De schouders van de Java pony liggen schuin. De borst is diep maar smal. De rug is lang en het kruis helt een beetje. De staart is hoog aangezet als bij een Arabier en wordt ook zo gedragen. De benen zijn rank als die van een Arabier, de gewrichten in de benen zijn slecht ontwikkeld en de pijpen lang. Desondanks zijn de benen erg sterk.

Karakter

De Java pony heeft veel uithoudingsvermogen en is erg taai. Dit komt waarschijnlijk door de vroegere kruising met Arabieren. De Java pony is onvermoeibaar. Verder is de Java pony erg rustig en geduldig.

Gebruik

De Java pony wordt in Indonesië gebruikt om de ‘sados’ te trekken. Dit is een soort van paardentaxi. De pony is erg sterk, dus kunnen er heel veel mensen of goederen in de sados geladen worden. Dit maakt de Java pony tot een uitstekende vervoerspony. De Java pony wordt ook wel bereden. Dit gebeurt met een bijzonder houten zadel.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Tamsin Pickeral, Paarden & pony’s, Bath (U.K): Parragon, 2003.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto en standfoto en afbeeldingen van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.