fatal_flower

De dressuurpiste waar de dressuurruiters in actie zullen komen
Kit Hougton/FEI
Algemene informatie over dressuur
Het doel van dressuur is op een harmonieuze manier het paard gehoorzaam aan de ruiter of amazone te maken. Het is de bedoeling dat het paard op de lichtste aanwijzing van de ruiter het gevraagde uitvoert en dat het zich daarbij prettig voelt. Tijdens dressuurwedstrijden wordt een dressuurproef, een reeks oefeningen uit die zo goed mogelijk uitgevoerd moeten worden door paard en ruiter, beoordeeld door een panel van zeven juryleden. Deze juryleden geven scores voor de onderdelen en voor het geheel.
Hoe wordt het klassement opgemaakt?
De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen/proeven: de Grand Prix, de Grand Prix Special en de Grand Prix Freestyle (kür op muziek). In de wedstrijd wordt er gereden om een teamklassement en een individueel klassement. Een team bestaat uit drie combinaties. Tijdens de Spelen wordt het klassement van de Landenwedstrijd opgemaakt na de Grand Prix en de Grand Prix Special. Alle resultaten van drie ruiters tellen mee. De beste zeven landen na de Grand Prix zijn startgerechtigd in de Special, aangevuld met de individuele ruiters.
De Grand Prix en de Grand Prix Special bepalen ook wie zich plaatst voor de individuele finale: de Grand Prix Freestyle (kür op muziek). De teamwedstrijd en de individuele wedstrijd worden tegelijk gereden. Dat wil zeggen dat de proef die een ruiter of amazone rijdt, zowel voor het team als individueel meetelt. De beste achttien kwalificeren zich voor de kür op muziek. De uitslag van dit laatste onderdeel bepaalt de volgorde in het individuele klassement. De andere proeven tellen niet mee en gelden alleen als kwalificatie. De uitslag van de kür is dus de uitslag van de individuele competitie.
De jury bestaat uit Stephen Clarke uit Groot-Brittannië als voorzitter, Maribel Alonso uit Mexico, Evi Eisenhardt uit Duitsland, Wim Ernes uit Nederland, Gary Rockwell uit de Verenigde Staten, Jean-Michel Roudier uit Frankrijk en Leif Tornblad uit Denemarken. Wojtek Markowski uit Polen is technisch afgevaardigde van de FEI.
Voor de eerste keer is er een Jury Toezicht panel ter plekke om ervoor te zorgen dat onregelmatigheden in de scores onmiddellijk worden gecorrigeerd. David Hunt uit Groot-Brittannië, Dieter Schule uit Duitsland en Jan Peeters uit Nederland zijn geselecteerd voor dit panel.
Grand Prix
De Grand Prix is een dressuurproef, waarin vaste onderdelen in een vooraf vastgestelde volgorde worden gevraagd. De onderdelen zijn: verzamelde stap, uitgestrekte stap, 12 tot 15 passen piaffe, passage, overgang verzamelde stap-passage, overgang passage-piaffe-passage, verzamelde draf, uitgestrekte draf, verzamelde galop, uitgestrekte galop, vliegende galopwissel, vliegende galopwissels om de sprong en om de 2 sprongen. Appuyeren in draf, zigzag appuyementen in galop met galopwissels bij elke omstelling, de pirouette, van hand veranderen over de diagonaal en halthouden en groeten.
Grand Prix Special
De beste zeven landen en de elf beste individuele ruiters in de Grand Prix, mogen starten in de Grand Prix Special. Dat is een dressuurproef, waarin vaste onderdelen in een vooraf vastgestelde volgorde worden gevraagd. De onderdelen: verzamelde stap, uitgestrekte stap, 12 tot 15 passen piaffe, passage, overgang verzamelde stap-piaffe-passage, overgang passage-piaffe-passage, overgang passage-uitgestrekte draf-passage, verzamelde draf, overgang verzamelde galop-verzamelde draf, overgang verzamelde draf-uitgestrekte draf-verzamelde draf, uitgestrekte draf, verzamelde galop, uitgestrekte galop, vliegende galopwissel, vliegende galopwissels om de sprong en om de 2 sprongen, appuyeren in draf en galop, pirouette, van hand veranderen over de diagonaal en het halthouden en groeten.
Grand Prix Freestyle (kür op muziek)
De beste achttien in de Grand Prix en Grand Prix Special mogen starten in de Grand Prix Freestyle, dit is een kür op muziek. Van elk land mogen er maximaal drie combinaties van start gaan. Voor de Grand Prix Freestyle (kür) worden de deelnemende combinaties opgedeeld in drie groepen van zes: 13-18, 7-12 en 1-6. Alleen de Grand Prix Freestyle wedstrijd telt mee voor het individuele klassement, waardoor de combinatie met het hoogste percentage in deze wedstrijd goud wint.
In de kür op muziek komen dezelfde onderdelen voor als in de Grand Prix en Grand Prix Special, maar in de kür mag je zelf de volgorde van de verplichte onderdelen bepalen. Je mag alles laten zien, zolang het maar als natuurlijke beweging wordt aangemerkt. De Levade en de Spaanse pas zijn bijvoorbeeld niet toegestaan.
In de kür op muziek krijg je de gelegenheid om de sterke punten van je paard te benadrukken met oefeningen op muziek. De muziekkeuze is vrij, maar is erg belangrijk. Het gaat niet om het rijden van een proef met muziek, het gaat om het rijden van een proef op muziek. De muziek moet toegankelijk zijn voor de jury en het publiek.
De voordelen van een kür op muziek:
• je kunt de sterke punten van je paard optimaal benutten.
• je mag de verplichte onderdelen meerdere keren laten zien. Dit wordt door de jury steeds beoordeeld met een cijfer in het technische gedeelte.
• je kunt een mislukt onderdeel herhalen. Als je het goed uitvoert, kun je hiermee eventueel het eerder behaalde lagere cijfer compenseren.
Appuyementen in passage komen vaak voor in de kür op muziek. Je moet de piaffe (minimaal 10 passen) op een rechte lijn of volte uitvoeren om een hoge technische score te krijgen. Draaiende piaffes (pirouette in piaffe) zijn gebruikelijk, net als changementen op gebogen lijnen in plaats van op de rechte lijn. Je moet de passage (minimaal 20 meter aaneengesloten) op een rechte lijn of volte uitvoeren om een hoge technische score te krijgen.
De punten in een kür vallen vaak hoger uit dan de punten in een voorgeschreven “klassieke proef” uit het dressuurproevenboekje zonder muziek. Dit komt omdat het in de praktijk gemakkelijker is een paar tiende procenten meer te halen voor de artistieke waardering, dan de technische waardering met enkele tienden van procenten op te vijzelen. De relatief hoge artistieke waardering kan de cijfers gunstig beïnvloeden. Je kunt onderdelen die minder zijn uitgevoerd opnieuw rijden waardoor je het eindcijfer voor dat onderdeel eventueel kunt compenseren.
Een kür-protocol bestaat uit twee delen: een technische en een artistieke helft. In het technisch gedeelte kan een jurylid de waardering voor de technische uitvoering van de verplichte onderdelen kwijt. In het artistiek gedeelte waardeert het jurylid de artistieke waarde van de proef:
• de choreografie en originaliteit
• de moeilijkheidsgraad en de afstemming tussen het genomen risico en de africhtingsgraad van het paard
• de muziekkeuze
• de harmonie tussen ruiter en paard
• het ritme, de energie, de zuiverheid en de elasticiteit van de bewegingen
Na de kür op muziek wordt het klassement opgemaakt. Voor het eerst wordt het individuele eindklassement alleen gebaseerd op de uitslag van de kür. De andere proeven tellen dus niet mee en gelden alleen als kwalificatie.
Deelnemers en kanshebbers
In de dressuur komen ruiters uit 23 landen aan de start. Tien landen komen met een team bestaande uit drie combinaties aan de start. Vijf landen komen met een team en een individuele ruiter en dertien landen starten met alleen een individuele ruiter In totaal nemen 50 dressuurruiters deel aan de Olympische Spelen.
De tien landen met een team zijn Australië, Canada, Denemarken, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten.
Er was een tijd waarin internationale dressuur heel voorspelbaar was, maar dat is nu veranderd. Als Edward Gal en Totilas nog een combinatie waren geweest was de uitslag wellicht eenvoudiger te voorspellen. De nieuwe berijder van Totilas, Matthias Alexander Rath, zal wegens ziekte niet deelnemen in Londen.

Anky van Grunsven met Salinero
Kit Houghton/FEI
In de historie van de Olympische dressuur domineert Duitsland de medaillespiegel met twaalf teammedailles en zeven individuele titels. De strijd om de teammedailles zal waarschijnlijk worden uitgemaakt tussen de Britten, de Duitsers en de Nederlanders. Maar ook Denemarken, de Verenigde Staten en Zweden zouden voor vuurwerk kunnen zorgen. De Amerikaan Steffen Peters is in staat zeer goede resultaten neer te zetten en datzelfde geldt voor de Deense Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. Niets is met zekerheid te zeggen, maar Adelinde Cornelissen lijkt met Parzival de te kloppen combinatie in Londen. Met haar indrukwekkende erelijst heeft zij goede papieren om in Londen voor goud te gaan. Engeland heeft met Charlotte Dujardin met Valegro en Carl Hester met Uthopia ook twee kanshebbers voor het individuele goud. Onlangs nog reed Charlotte Dujardin het wereldrecord in de Grand Prix Special, dat op naam van Edward Gal en Totilas stond, aan diggelen.
Nederlandse en Belgische deelnemers
Het officiële Nederlandse dressuurteam bestaat uit Adelinde Cornelissen met Parzival (Jazz x Ulft), Anky van Grunsven met Salinero (Salieri x Lungau) en Edward Gal met Undercover (Ferro x Donnerhall). Sjef Janssen is de bondscoach. Er is ook een individuele Nederlandse ruiter afgevaardigd, dat is Patrick van der Meer met Uzzo (Lancet x Indoctro). De Belgische amazone Claudia Fassaert met Donnerfee (v. De Niro) start individueel voor haar land.
Bondscoach Sjef Janssen
Bondcoach van het Nederlandse team is Sjef Janssen (1950). Hij is vooral bekend in combinatie met Anky van Grunsven, hij is haar levenspartner en tevens trainer. In 2005 wordt Sjef Janssen bondcoach van het Nederlandse dressuurteam. In 2006 behaalde zijn team in Aken een zilveren medaille tijdens de Wereldruiterspelen. In 2007 tijdens het Europese Kampioenschap in Turijn behaalde zijn team de gouden medaille. Nadat hij een tijdje gesopt was als bondscoach, begon hij in 2008 samen met het team aan de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Daar behaalde het team een zilveren medaille en voor Anky van Grunsven was er individueel goud, haar derde gouden medaille op de Spelen. Na de Olympische Spelen in Londen legt Sjef Janssen zijn functie als bondscoach neer. Lees hier meer over Sjef Janssen
Adelinde Cornelissen met Parzival
Adelinde Cornelissen (1979) wordt gezien als een van de grootste kanshebbers voor de individuele titel. In 2007 werd ze Nederlands indoorkampioene tijdens de Grand Prix van Roosendaal. Ook reed ze dat jaar haar eerste internationale wedstrijden. In 2008 werd ze tweede op het NK indoor nipt achter Anky van Grunsven. Ook vertegenwoordigde ze dat jaar met Parzival (Jazz x Ulft) Nederland als reserve op de Spelen van Peking. Tijdens het EK 2009 behaalde Adelinde met het Nederlandse team een Europese Gouden medaille, individueel reed ze een Wereldrecord in de Grand Prix Spécial en won daarmee individueel Europees Goud. In de Kür op Muziek won ze een zilveren medaille met haar toppaard Parzival. In 2011 won de combinatie de finale van de FEI World Cup Dressage en prolongeerde zij haar EK titel in de Grand Prix Spécial. Op 20 april 2012 won zij bij Indoor Brabant de Grand Prix van de wereldbekerfinale. Wil je meer over Adlinde Cornelissen? Lees hier meer over Adelinde Cornelissen
Anky van Grunsven met Salinero
Dressuuramazone Anky van Grunsven (1968) is 's werelds meest succesvolle amazone ooit. Ze werd maar liefst drie keer Olympisch Kampioene en schreef ontelbaar veel kampioenschappen op haar naam. Anky is getrouwd met bondscoach Sjef Janssen en ze hebben twee kinderen.
Prisco was haar eerste echte eigen paard. In 1990 werd ze voor het eerst Nederlands kampioen. Met Bonfire, waarmee zij in 1991 voor de tweede keer Nederlands dressuurkampioen werd, won ze in totaal negen maal de nationale dressuurtitel. In 2000 haalde ze met Bonfire haar eerste Olympische titel. Met Salinero, een Hannoveraanse ruin (Salieri x Lungau) werd ze Olympisch kampioen in 2004 en 2008.
In 1994 werd Van Grunsven in Den Haag wereldkampioene op het onderdeel Kür op Muziek. Ze won zeven keer de Wereldbekerfinale, waarvan vijfmaal met Bonfire. Daarna won Van Grunsven nog tweemaal de Wereldbekerfinale met Salinero: in Düsseldorf (2004), en in Las Vegas (2005).
Anky doet voor de zevende keer mee aan de Olympische Spelen. Ze was erbij in 1988 (Seoel), 1992 (Barcelona), 1996 (Atlanta), 2000 (Sydney), 2004 (Athene) en 2008 (Peking). Ze heeft het record voor de meeste medailles in de dressuur op haar naam staan, ze heeft al acht medailles verzameld en hoopt dit record in Londen te gaan verbreken. Lees hier meer over Anky van Grunsven
Edward Gal met Undercover
Edward Gal (1970) zou de absolute topfavoriet zijn voor de titel, als hij zijn wonderhengst Totilas nog onder het zadel zou hebben. Met zijn hengst Lingh behaalde hij ook al aanzienlijke scores, in 2006 werd hij Nederlands kampioen met dit paard. Gals ruitercarrière kwam in een stroomversnelling toen hij een combinatie ging vormen met de zwarte Gribaldi-zoon Moorlands Totilas, in 2009 en 2010 behaalde hij met deze hengst de Nederlandse titel. Daarnaast won hij in 2009 de Europese kampioenschappen. In 2010 wonnen ze tijdens Indoor Brabant de finale Kür op muziek van de FEI Wereldbeker. Later dat jaar werd Totilas verkocht naar Duitsland en kwam er een einde aan hun indrukwekkende zegereeks. In 2012 werd Edward wederom Nederlands kampioen, ditmaal met Glock’s Undercover (Ferro x Donnerhall). Lees hier meer over Edward Gal
Patrick van der Meer met Uzzo
Na de Landenwedstrijd en de Grand Prix Special in Aken heeft bondscoach Sjef Janssen Patrick van der Meer met Uzzo aangewezen als vierde Nederlandse combinatie voor de Olympische Spelen. Hij zette in beide proeven een net iets betere prestatie neer waardoor hij, en niet Imke Schellekens-Bartels, als individuele combinatie naar Londen mag gaan. Voor Patrick van der Meer is het de eerste deelname aan een internationaal senioren kampioenschap. Internationaal maakte Patrick wel al naam door met Uzzo (Lancet x Indoctro), die hij al vanaf zijn derde jaar traint, in 2006 wereldkampioen te worden bij de jonge dressuurpaarden in Verden. Een jaar later behaalden ze de bronzen medaille. Lees hier meer over Patrick van der Meer
Claudia Fassaert met Donnerfee
Claudia Fassaert is een in Nederland geboren dressuuramazone die genaturaliseerd is tot Belgische. Ondanks het feit dat ze niet uit een paardenfamilie komt, raakte ze in de paarden verzeild. Ze traint op dit moment bij Nicole Werner. Claudia heeft België al verschillende malen vertegenwoordigd op landenwedstrijden en kampioenschappen. Tijdens de Wereldruiterspelen in 2010 werd ze met het team negende en in 2011 werd ze met het team tiende op het EK. In 2012 reist zij voor het eerst in haar carrière af naar de Olympische Spelen in London, waar zij als enige Belgische dressuurruiter zal starten. Lees hier meer over Claudia Fassaert
Programma dressuur
Let op: alle hieronder vermelde tijdstippen zijn Nederlandse tijden. Het tijdsverschil met Londen is een uur.
31 juli 18.30 Dressuur - veterinaire keuring
2 augustus 12.00 Dressuur - Grand Prix Individueel/Team 1ste kwalificatie
3 augustus 12.00 Dressuur - Grand Prix Individueel/Team 1ste kwalificatie
7 augustus 11.00 Dressuur - Grand Prix Special Individuele 2de kwalificatie/Teamfinale
9 augustus 13.30 Dressuur – Grand Prix Freestyle (Kür op Muziek) Individuele finale
Na de vetcheck is er geloot voor de startvolgorde van de Grand Prix dressuur, het eerste onderdeel van de landenwedstrijd.
Starttijden Grand Prix/Team 1ste kwalificatie
Donderdag 2 augustus
Anky van Grunsven (Salinero, team) 13.42
Claudia Fassaert (Donnerfee, individueel) 14:10
Patrick van der Meer (Uzzo, individueel) 16:20
Vrijdag 3 augustus
Edward Gal (Glock’s Undercover, team) 12:54
Adelinde Cornelissen (Jerich Parzival, team) 16:11
Klik hier http://www.london2012.com/equestrian/ev ... index.html voor de volledige startlijst (starttijden zijn in Engelse tijd)
Uitzendingen
De NOS zal op 7 augustus in ieder geval veel aandacht besteden aan de ontknoping van de landenwedstrijd dressuur en op 9 augustus aan de kür op muziek. Iedere dag op Nederland 1 is er om 10.00-13.00 uur Goodmorning London. Daarnaast is er London Live van 13.00-16.00 en van 20.00-23.00 uur. BBC 1 zendt (delen van) de wedstrijd uit, daarnaast zullen de Duitse zenders ARD (Dld 1) en ZDF (Dld 2) zendtijd besteden aan de paardensport.
De wedstrijd is ook via de online streaming van Eurovisionsport te volgen en de NOS heeft een livestream op hun website.
Wedstrijdschema
[VN] Wedstrijdschema Olympische Spelen
Bokt is live aanwezig in Londen
[VN] Dressuur: Nederland loot negende startpositie
[VN] Bokt live in Londen: medailles, keuringen & oranje! *foto's*
[VN] Nederlandse dressuurpaarden goed door de keuring