Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Reiner Klimke

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Reiner Klimke
Fotovandepersoon.jpg
Dressuurruiter
Geboren: 14 januari 1936
Overleden: 17 augustus 1999
Nationaliteit: Duitse
Website: link naar de website


Dr. Reiner Klimke heeft zes keer goud en twee keer brons gehaald op de Olympische Spelen en geldt als een paardenman pur-sang. Hij werd geboren 14 januari 1936 en overleed op 17 augustus 1999, één jaar voor zijn geplande comeback met de dressuurtopper Biotop. Een paardenman in hart en nieren, letterlijk en figuurlijk. Hij heeft zijn genen doorgegeven aan zijn dochter Ingrid Klimke en zijn kennis verspreid over zijn leerlingen, zowel mens als paard. Hij was een top eventingruiter maar ook een gouden dressuurruiter.

Zijn bekendste paard was Ahlerich, een broer van Amon van Annemarie Sanders-Keizer en een oom van de succesvolle Rembrandt van Nicole Uphoff.

Dr. Reiner Klimke was ook auteur van verschillende boeken. Hij was van 1964 tot 1988 deelnemer aan vijf Olympische Spelen, vier wereldkampioenschappen en acht Europese kampioenschappen met vijf verschillende paarden. Bovendien was hij negen keer Duits kampioen met drie verschillende paarden, waarvan zes keer met Ahlerich. En dat zijn dan alleen nog maar zijn grootste successen.

Door het winnen van zes gouden en twee bronzen medailles had hij het Olympisch record op zijn naam staan.

Citaten

Een aantal citaten van Reiner Klimke:

  • "Zeker als je topsport wilt bedrijven moet je je in de psyche van het paard inleven, hem leren te begrijpen"
  • "Het paard moet je vriend zijn. Die band bouw je niet alleen op als je op het paard zit maar ook voor en na die tijd. Voor ik ga rijden loop ik altijd eerst naar de stal om te kijken hoet het met de paarden is. Ik zie dan aan ieder paard wat voor stemming het heeft."
  • "Het maakt mij als mens gelukkiger dat mijn paard gezonder en mooier wordt door de dressuur en meer aan het leven heeft"[1]

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Interview door Marjan Tulp, maandblad Bit